Az mRNS-vakcinák hatékonynak látszódnak az indiai variáns ellen is

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász megjelent:

A laboratóriumi vizsgálatok eredményei szerint mind a Pfizer/BioNTech, mind a Moderna által kifejlesztett mRNS alapú COVID-19 elleni vakcina egyformán hatásosnak látszódik az ellen a koronavírus variáns ellen, amely gyorsan végigsöpört Indián, valamint már több európai országban is terjed.

A vizsgálatban 15 önkéntes vett részt, akik vérmintájában a B.1.617.1 jelzetű variánst hozták össze a kutatók olyan antitestekkel, amelyeket a Moderna vakcinája váltott ki. Tíz önkéntesnél olyan antitesteket szerepeltettek a vizsgálatban, amelyek a Pfizer/BioNTech vakcina felvétele után alakultak ki és 24 vizsgálati alany esetében a vérszérumba olyan emberek ellenanyaga került, akik felépültek a COVID-19-ből.

(A minta egyelőre alacsony, ezért az eredményeket ajánlott óvatosan kezelni, amíg nagyobb vizsgálatok meg nem erősítik az eredményeket – WEBBeteg.hu megjegyzés.)

A napokban publikált, de még szakmai ellenőrzésen nem átesett dolgozat alapján kiderül, a kutatók úgy találták, hogy az indiai variáns 6,8-szorosan ellenállóbb (rezisztensebb) az ellenanyag neutralizációval szemben, mindhárom csoportban. „Ennek ellenére, a már felépült egyénektől származó szérumok többsége, illetve az összes beoltott egyén vérszéruma viszont még így is képes volt semlegesíteni az indiai B.1.617.1 variánst” - mondták a tudósok.

Hozzátették, hogy a variáns tovább alakulhat, változhat, és fontos azt monitorozni, hogy ez és a további pótlólagos változatok létrejötte, miként befolyásolják a vakcina hatásosságát.

Szerző: WEBBeteg.hu - Fazekas Erzsébet újságíró; Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes belgyógyász
Forrás: Yahoo News

Cikkajánló

Cikkajánló

A COVID-19 elleni vakcinák összehasonlítása

Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Koronavírus védőoltás
A COVID-19 elleni oltásokról rengeteg információt lehet olvasni, azonban sokszor nehéz kiszűrni a valós adatokat, követni a fejlesztések meglepően gyors ütemét, vagy eldönteni, minek higgyünk. Összefoglaló a vakcinákkal kapcsolatos legfontosabb aktuális tudnivalókról.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.