Az elmúlt egy év szimbóluma a maszk - Hordani, vagy nem hordani?

Dr. Szabó Zsuzsanna
szerző: Dr. Szabó Zsuzsanna - WEBBeteg
megjelent:

Hogyan tovább a maszkviselésben? Szabadtéren már nem kötelező, de vajon nem is ajánlott? Felesleges óvatosság, ha valaki még most is hordja? Gondolatok a maszkviselésről.

Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (Centers of Disease Control and Prevention, CDC) a múlt héten kiadott ajánlása alapján gyakorlatilag eltörli a beoltottak esetén a maszkviselési kötelezettséget. A javaslattal szemben álló, határozott ellenvéleményt fogalmazott meg a WHO globális egészségügyi joggal foglalkozó szakértője, Lawrence Gostin. Twitter posztja szerint közelmúltjának egyik legsúlyosabb hibáját vétette ezzel a lépéssel a CDC. A Fertőzőbetegségek Amerikai Társasága (Infectious Diseases Society of America, IDSA) a CDC mellett foglalt állást, ám hozzátették, hogy a javaslat nem közvetítheti azt az üzenetet, hogy a járványnak vége lenne.

A CDC ajánlását követte a hazai, magyarországi ajánlás is, amely a hétvégén - a javuló járványadatokra és az átoltottság növekedésére tekintettel - szintén eltörölte a kültéri, és bizonyos beltéri esetekben is a maszkhasználatot.

Egy oltástól még nem leszünk azonnal védettek!

Az Egyesült Államokban azonban a maszkviselési szabályok enyhítése kizárólag a teljes oltási sorozaton átesettekre vonatkozik. Vagyis az olyan személyekre, akiknél a két adagos vakcinák esetében a második adag vakcina felvételét követő 2 héttel, a Janssen vakcina esetében pedig az oltást felvételét követő 2 hét után tekinthetőek teljesen védettnek.

Ezzel szemben Magyarországon a védettséget igazoló plasztik kártya már akár az első oltás beadását követően megérkezhet, használható. Jön a nyár, egyre több a program és így sok esetben azt látni, hogy az igazolvány mielőbbi megszerzése, hajhászása érdekében közben valójában elveszik a lényeg: a teljes védőoltási sorozat beadása. Ez - a Janssen oltásának kivételével - azonban továbbra is két adagból áll, a súlyos fertőzéstől, szövődményektől csak így véd.

Ha innen nézzük Magyarországon az ötmillió oltottból jelenleg mindössze hárommillió körül van azok száma, akik „teljesen védettek”, a további kétmillió fő esetében még egy második adag vakcinára is szükség van. Abban pedig csak bízhatunk, hogy akár a moziban, akár a vendéglátóhelyen, vagy wellness fürdőkben, csupa teljes oltási sorozaton részt vett ember ül mellettünk. Erre hazánkban a pünkösdi hosszú hétvége adatai szerint körülbelül 50-60 százalék esély van (3 millió körüli teljes oltási sorozatot felvett személy versus a 2 millió első oltással oltott személy plusz a fertőzésen átesettek száma). Természetesen minél többen veszik fel a második adag vakcinát ez az arány is egyre javulni fog.

A védettség igazolására szolgáló plasztik kártya koronavírus fertőzésen átesetteknek is jár – tehát bár mód és lehetőség van az oltatlan, de a fertőzésen átesettek számára is a koronavírus elleni oltás felvételére, így újabb csoportok válhatnak alul motiválttá a koronavírus elleni védőoltás felvételére. Viszont ilyen esetben a koronavírusfertőzés során termelődött antitestek mennyisége, milyensége kiszámíthatatlan, pedig a fertőzésen átesettek esetében egy oltással is kiemelkedő, tartós védettség érhető el.

Dr. Rochelle Walensky a CDC főigazgatója az ABC amerikai tévécsatorna műsorában kiemelte, hogy az enyhítések ellenére a be nem oltott személyek esetében továbbra is az eddig megszokott ajánlások érvényesek. Ennek betartása azonban jelenleg abszolút az egyéni felelősségre van bízva!

A becsületesség is szerepet játszik

Dr. Rochelle Walensky a CNN State of the Union Show című műsorában pedig úgy fogalmazott: a becsületességnek is szerepe lesz abban a rendszerben, amely lehetővé teszi a vakcina által védett személyeknek, hogy a legtöbb helyen ne kelljen maszkot viselniük. Vajon elég lesz-e erre alapozni? Fontosabb-e a közösségi érdek, mint egy jó nyaralás, wellness hétvége miközben legszívesebben végre mindenki maga mögött hagyná ezt a korlátozásokkal teli egy évet?

Az egyéni felelősség megnő, hiszen kívülről nem látszik, hogy ki oltott és ki nem. Közterületen egy nem oltottnak is abszolút a jóérzésére van bízva, mit csinál, de ez a felelősség magunkkal és másokkal szemben nem megkerülhető.

Akármi alapján hagyjuk el a maszk használatát, ki kell emelni azt is, hogy nem egy plasztik kártya fog megvédeni egy esetleges fertőzéstől, erre az esélyt csak a teljes oltási sorozat felvétele adja meg, és az sem száz százalékban. Bár a fertőzések száma az előző egy hónapi adatokhoz képest megnyugtató módon jelentősen csökkent, a járvány még tart, és folyamatosan bukkannak fel új vírusmutánsok is. A koronavírusvírus új gazdaszervezeteket talál magának, vagyis a még nem oltottakat, például az iskolás korú fiatalokat. Különösen nagy esély van erre például a klasszikus táborozások alkalmával. Így amint lehetőség van rá, bíztatnék minden fiatalt és szülőt a koronavírus elleni oltás mielőbbi felvételére.

kizárólag csak az oltásoknak, vagy valamiféle szezonalitásnak köszönhető, esetleg az eddigi védelmi intézkedéseknek, pár hónap múlva kiderül. Valószínűleg mindezek együttesen járultak hozzá a statisztikai adatok javulásához.

Maszkviselési szabályok

Kifejezetten nehéz követni a szabályozást, hogy itthon pontosan hol és mikor KELL még mindig viselni a maszkot. Általánosságban elmondható, hogy zárt térben a buszokon, vonatokon, egyéb tömegközlekedésen, boltokban, különösen az orvosi rendelőkben – ahol védett és nem védett személyek együtt is tartózkodhatnak – a még be nem oltottak védelme érdekében, illetve a cseppfertőzéssel terjedő betegségek megelőzése érdekében továbbra is kötelező a maszkhasználat. A kizárólag védettségi igazolvány birtokában látogatható zárt helyiségekben (mozi, színház, szálloda) ezzel szemben már beltéren sem kötelező a védőmaszk. Szabad téren már közterületen sem kötelező a maszkviselés.

Egyáltalán, az is vitatott, hogy rá lehet-e kérdezni egy maszkot nem viselő személynél oltásának, védettségének részleteire, magyarul kapott-e védőoltást, és hányat, vagy ez is olyan jellegű magánügy, mint a vallást firtatni? Kötözködős, félős, óvatoskodó-e, aki közösségben hordja? Bátor, laza, vakmerő-e, aki nem?

Ha nem is kötelező, még az oltottaknál is lehet ajánlott

Az, hogy viseljük vagy ne a maszkot, továbbra is kérdés marad – még a beoltottak esetében is. "ET Mitra" felhasználónevű gasztroenterológiai nővér szintén a Twitteren írta meg ezzel kapcsolatos aggályait. Szerinte túl sok covidos horrortörténetet láttunk már ahhoz, hogy ne preferáljuk a maszkviselést, ha idegenekkel vagyunk körülvéve. „Ha úgy döntök, hogy felveszem a maszkot beltéren, azt fogják hinni, hogy oltásellenes vagyok?” - tette fel a kérdést. Egyáltalán ki ellenőrzi azt a száz embert, aki között vígan leveszi a maszkot az egy járványtagadó is?

Joe Biden elnök szintén tweet üzenetben írva támogatta a CDC lépését, de elismerte, hogy az időzítés problémás lehet. „Ha teljesen be van oltva, nem kell maszkot hordania. De ne feledje: időbe telik, mire mindenki, aki akarja megkapja az oltásokat (és kialakul a védettsége szerk.) és lesznek olyanok is, akik a vakcina beadását követően is maszkot fognak viselni. Ezért kérem, ha valakit maszkban látnak, legyenek velük kedvesek” - írta a közösségi médiumon.

Fontosnak tartom megjegyezni azt is, hogy legyünk tekintettel azokra, akik a járvány érzelmi áldozatai. Itt azokra az emberekre gondolok, akik az elmúlt időszakban szerettüket, közeli hozzátartozójukat vesztették el a koronavírus fertőzésben, vagy épp maguk szenvedtek az egy hónappal ezelőtt még bőven tomboló járvány okozta traumatikus stressztől. Akár súlyos COVID-19 betegségen estek át, vagy steril kórházi kezelést kaptak szkafanderes, arctalan, csak gesztusokban megkülönböztethető orvosi és ápoló személyzettől. Netán haldoklókkal találkoztak, ami a múlandóság keserű érzését hagyta maga után.

Nekik fontos lehet a tudat, hogy bátran hordhatják még a maszkjaikat, nem kapnak érte megvető pillantásokat. Mert ez a kontroll érzését adhatja vissza, hogy talán tehetnek valamit, talán uralhatnak valami nagyon nehezen uralható dolgot, talán épp a saját félelmeiket. Legyünk tehát elnézőek, a maszkok mögött sorsok és érzések is vannak. És maradjunk felelősségteljesek, hogy ezek az embertársaink is úgy és akkor vehessék le álarcaikat, amikor az már a konfortzónájukon belül van.

Végezetül, bár a maszk valóban az elmúlt egy év szimbóluma, jelképe lett, vissza kéne adni neki azt a rendeltetést ami: nemes egyszerűséggel egy, a cseppfertőzések megelőzésében jól bevált használati eszköz, amelynek a biztonság kedvéért továbbra is legalább minden zsebben és táskában ott a helye, ha éppen szükség lenne rá.

Ez is érdekelheti

Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvosForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Szabó Zsuzsanna háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.