Maszk vagy távolságtartás? Maszk és távolságtartás!

WEBBeteg
megjelent: 2021.03.25.

A szigorú maszkhasználati szabályok mellett sokaknál mintha háttérbe szorult volna a távolságtartás szerepe, mások ugyanakkor az arcmaszkot is csak akkor használják, ha muszáj. Mennyit segítenek ezek a védekezési eszközök a koronavírus-fertőzés megakadályozásában?

A lényeget már az elején eláruljuk: a két eszköz együtt igazán hatékony. Bár külön-külön - ráadásul tessék-lássék módon betartva - egyik sem jelent biztos módszert a COVID-19 megelőzésében, együtt valóban a töredékére csökkentheti a vírus továbbadásának, elkapásának esélyét.

Az arcmaszk viselése (nyilvános helyen, jelenleg kül- és beltérben egyaránt), valamint a 1,5 méteres távolság megtartása egyaránt a hivatalos járványvédelmi szabályok közé tartozik, egyformán kötelező. Mindez a szakmai ajánlásokon és a tudományos kutatásokon alapul.

A maszkviselés és korlátai

Legutóbb az amerikai járványügyi hatóság, a CDC (Centers for Disease Control and Prevention) tette közzé, hogy önmagában az éttermi fogyasztás engedélyezése vagy korlátozása (azaz a kötelező maszkhasználat részleges feloldása, illetve bevezetése) 2-3 százalékkal volt képes növelni, illetve csökkenteni a COVID-19 okozta halálesetek számát. A maszkviselés hatásának elemzése szerint az összefüggés egyszerű: ha az emberek levehetik a maszkot az éttermekben, nő a halálesetek száma, amikor ez tilos, akkor csökken.

Az arcmaszk viselése ugyanakkor önmagában nem jelent garanciát a fertőzés megakadályozására. Több kutatás megerősítette, hogy valós, hétköznapi körülmények között átlagosan 70-79 százalékkal képes csökkenteni az arcmaszk a fertőzés átadásának esélyét. Hatékonyságát befolyásolja a maszk típusa vagy rétegszáma, az alkalmazás módja (a maszkok képesek felfogni a vírust hordozó cseppeket, ezért kell kerülni a használt maszkok megérintését), a környezet, továbbá a más emberektől fenntartott távolság is.

A CDC éppen ezért kiemelten hívja fel arra a figyelmet, hogy a maszkhasználat nem helyettesíti a távolságtartást, a legalább 1,5 méteres távolság és a maszkviselés kombinációja képes csökkenteni a COVID-rizikót.

Fontos Nem mindegy, hogy viseli a védőmaszkot! Így kell helyesen

A távolságtartás és korlátai

A távolságtartás hatékonyságára vonatkozó kutatási eredmények átfogó értékelése alapján a WHO azt állapította meg, hogy 1 méteres távolságon belül az átadás esélye 12,8%, míg 1 méterre vagy távolabb már csak 2,6%. A pontos érték természetesen itt is sok tényezőtől függhet: kül- vagy beltér, szellőztetés, páratartalom, egyéb védőeszközök, a kapcsolat időtartama, sőt a levegő pollentartalma, stb. Az igazán fontos azonban számunkra az arány: már kicsivel nagyobb távolságtartás is az ötödére csökkenti a fertőzés esélyét.

Tudni kell azonban azt is, hogy az a 1,5 méteres szabály, amely átlagos körülmények között már elég hatékonyan képes csökkenteni a koronavírus átadásának rizikóját, csak egy mesterségesen meghatározott érték. A valóság az, hogy nem létezik olyan a hétköznapi életben alkalmazható távolság, amely minden körülmények között nulla rizikót jelentene.

  • Mivel a vírusokat szállító, a szervezetből kikerülő cseppek terjedésük közben kisebb cseppekre esnek szét, amelyek sok esetben forrásuktól számítva 8 méterre is megtalálhatóak.
  • Természetesen egy tüsszögő vagy köhögő ember jóval távolabbra képes eljuttatni a vírusokat, de már a hétköznapi beszéd is növeli ezt a távolságot egy csendben lévő emberhez képest.
  • Zárt és nem megfelelően szellőztetett környezetben jobban terjednek a vírusok, ráadásul minél tovább tartózkodunk egy adott helyen, annál nagyobb a fertőzés esélye még nagyobb távolságra is.
  • A vírusok különböző felületekre jutva életképesek maradnak (ennek időtartama szintén függ a felület anyagától, a páratartalomtól, hőmérséklettől stb.) és így is továbbadhatóak.

A BMJ orvosi szaklapban még 2020-ban közzétett áttekintés szemlélteti néhány tényező szerepét a fertőzés továbbadásában. Amint látszik, önmagában a távolsátartás és a maszkviselés sem olyan eszköz, ami minden más körülménytől függetlenül képes alacsonyan tartani a fertőzésveszélyt, két-három szempont alkalmazása azonban már megfelelően alacsony rizikót jelenthet.

Koronavírus fertőzésesély különböző tényezők összefüggésében

A 1,5 méter jelentette kellően alacsony, de még létező rizikó a maszkviseléssel csökkenthető tovább érdemben. Több tucatnyi tényező befolyásolja tehát, hogy képes-e továbbterjedni a vírus, önmagában biztos - és a gyakorlatban alkalmazható - megoldás nincs, a maszkviselés és a 1,5 méteres távolság kombinációja azonban olyan eszköz, amely mindenki számára egyszerűen követhető és drasztikusan csökkenti a megfertőződés esélyét.

Korábban A szociális távolságtartás a fertőzés alacsonyabb kockázatával függ össze

Ezért kell még a vakcinát megkapóknak is betartaniuk a szabályokat

Sokáig - elegendő kutatási adat hiányában - kérdéses volt, hogy a védőoltások vajon csak a megbetegedés kialakulása ellen hatásosak-e, miközben a beoltott, majd megfertőződött tünetmentes hordozóként továbbadhatja a vírust, vagy képesek csökkenteni a fertőzés továbbadását is, a tünetmentes, de fertőző esetek számával együtt. A vakcinák hatásosságára kiadott százalékos értékek a tüneteket produkáló COVID-19-betegek arányára vonatkoztak.

Az újabb kutatási tapasztalatok árnyalták ezt a képet. A jelenlegi információk alapján úgy tűnik, hogy a vakcinák hatásosak nemcsak a betegség kialakulása, hanem a vírus terjedése (hordozása, majd továbbadása) ellen is, azonban kisebb hatékonysággal. Míg egy védőoltás közel 100 százalékos arányban képes megelőzni a halálos lefolyású esetek kialakulását, 62-95 százalékos hatásossággal a tüneteket produkáló betegség kialakulását, és ennél jellemzően kisebb (a Pfizer vakcina esetében pl. 85%-os) hatásossággal a tünetmentes esetek számát.

Bővebben A vakcinák csökkentik a koronavírus-átvitelt is

Mindebből az következik, hogy a beoltottak is válhatnak vírushordozóvá (bár kisebb eséllyel), akik megfertőzhetnek olyanokat környezetükben, akik még nem kapták meg az oltást, és így utóbbiak meg is betegedhetnek, akár súlyos vagy végzetes következményekkel. A védőoltás a távolságtartással és a maszkviseléssel együtt egy még biztosabb védelmet jelent nemcsak önmagunk, hanem környezetünk számára is. A fertőzési lánc megszakítására önmagában a vakcina azonban jelenleg (amíg a lakosság többsége nincs beoltva és az oltottak egy részénél sem alakult ki a védettség) nem elegendő.

Tovább

WEBBeteg logó

WEBBeteg.hu - Sz. P.

Felhasznált források:

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Vérszegénység Vérszegénység

Milyen típusai léteznek? Mi okozhatja ezeket?

Liposzómás C-vitamin Liposzómás C-vitamin

Az őszi-téli hónapok beköszöntével előtérbe kerül az immunerősítés. (x)

Koronavírus - 4259 az új fertőzött és elhunyt 42 beteg

A beoltottak száma 6 420 202 fő, közülük 6 206 565 fő a második, 3 902 085 fő a harmadik, 393 151 fő már a negyedik oltását is felvette.

Okozhat-e depressziót a COVID-19?

A válasz: igen. Mára már számos tanulmány bebizonyította, hogy a poszt-COVID depresszió létező jelenség.

Amiről keveset beszélünk: A COVID-19 és a poszt-COVID szindróma emésztőrendszeri tünetei

Koronavírus-fertőzés kapcsán kialakuló emésztőrendszeri tünetek a koronavírus-fertőzöttek felénél alakulnak ki. Összefoglalóan elmondható, hogy...

A COVID-19 szívet érintő megjelenési formái, szövődményei

A COVID-19 megbetegedést okozó SARS-CoV-2 nevű koronavírus elsősorban a légutakat, légzőszervet támadja meg, de nem ritka egyéb szervek...

ARDS (akut respirációs distressz szindróma)

Az ARDS (acute respiratory distress syndrome vagy akut légzési distressz szindróma) több háttér ok miatt kialakuló tüdőkárosodás okozta hirtelen...

Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

Az alapbetegségek kutatásával foglalkozó metaanalízis (Penn State University, PLOS One) ismertette, hogy melyek fennállása mellett kell COVID-19 esetén...

Koronavírus: a leggyakoribb veszélyes alapbetegségek

Az elhunyt koronavírus-fertőzöttek körülbelül fele-fele arányban nők, illetve férfiak. Jóval több volt a férfi áldozat a járvány kezdeti...

Koronavírus és a tüdőbetegségek

Az utóbbi időben szinte naponta új információ lát napvilágot az új típusú koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban. Rémisztő és biztató adatokat...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.