Milyen a maszk hatékonysága? - Influenza kérdezz-felelek

szerző: Dr. Ludwig Endre
megjelent:

A lakosságot érdemes lenne általánosságban maszkhasználatra kötelezni? A felvetésre Dr. Ludwig Endre járványügyi szakember adott választ.

 Dr. Ludwig Endre

Influenza: a maszk alkalmazásának jelentősége az influenza terjedésében nem olyan nagy, hogy a lakosságot érdemes lenne általánosságban maszk használatra kötelezni. Ennek oka, hogy az influenza már jelentősen fertőz még mielőtt klinikai tünetei lennének valakinek, illetve a tünetek megszűnése után is napokig, esetleg hetekig üríti a vírust a fertőzött személy. Nyilván egészségügyi intézményekben, ismert influenzások körében, súlyosabb alapbetegségben szenvedők esetében célszerű a maszk viselése.

COVID-19: a maszk alkalmazása igen hatékonyan csökkenti a koronavírus terjedését, mintegy 40-70%-ban, egy epidemiológiai vizsgálatszerint egy adott régióban s a maszk viselésével hetente 35-40%-kal csökkent az új esetek száma.

Jelenleg úgy tűnik, hogy a maszknak sokkal nagyobb a jelentősége a Covid-19 megelőzésében, mely 1,5-2-szer olyan gyorsan terjed, mint az influenza.

Válaszoló szakértőnk: Dr. Ludwig Endre - Járványügyi szakember, a Dél-pesti Centrumkórház, Országos Haematológiai és Infektológiai Intézet főorvosa.

Influenza kérdezz-felelek

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.