Milyen a maszk hatékonysága? - Influenza kérdezz-felelek

Szerző: Dr. Ludwig Endre

A lakosságot érdemes lenne általánosságban maszkhasználatra kötelezni? A felvetésre Dr. Ludwig Endre járványügyi szakember adott választ.

 Dr. Ludwig Endre

Influenza: a maszk alkalmazásának jelentősége az influenza terjedésében nem olyan nagy, hogy a lakosságot érdemes lenne általánosságban maszk használatra kötelezni. Ennek oka, hogy az influenza már jelentősen fertőz még mielőtt klinikai tünetei lennének valakinek, illetve a tünetek megszűnése után is napokig, esetleg hetekig üríti a vírust a fertőzött személy. Nyilván egészségügyi intézményekben, ismert influenzások körében, súlyosabb alapbetegségben szenvedők esetében célszerű a maszk viselése.

COVID-19: a maszk alkalmazása igen hatékonyan csökkenti a koronavírus terjedését, mintegy 40-70%-ban, egy epidemiológiai vizsgálatszerint egy adott régióban s a maszk viselésével hetente 35-40%-kal csökkent az új esetek száma.

Jelenleg úgy tűnik, hogy a maszknak sokkal nagyobb a jelentősége a Covid-19 megelőzésében, mely 1,5-2-szer olyan gyorsan terjed, mint az influenza.

Válaszoló szakértőnk: Dr. Ludwig Endre - Járványügyi szakember, a Dél-pesti Centrumkórház, Országos Haematológiai és Infektológiai Intézet főorvosa.

Influenza kérdezz-felelek
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Koronavírus napi jelentés: 73-an...

A péntek reggel közzétett adatok szerint Magyarországon 8921 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 327 014 főre nőtt a...

Influenza - még nem késő kérni a...

Az eddig rendelkezésre álló 1,3 millió adag térítésmentes influenza elleni oltóanyag 49,1 százalékát, 638 451 adagot használtak fel január 3-ig.

Ezek a leggyakoribb tévhitek az...

Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza veszélyes, akár...

Fontos tudnivalók az influenzáról

Az influenzavírusok a légutakat betegítik meg, de az egész szervezet reagál a fertőzésre, ami különböző kísérő tünetekben nyilvánul meg.

Hogyan lesz a megfázásból...

Hogyan különíthetőek el a vírusos eredetű légzőszervi betegségek? Nátháról vagy influenzáról beszélünk? Kik tartoznak az influenzafertőzés...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.