A gyulladáscsökkentő szerek nem hozhatók összefüggésbe a COVID-19-cel

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Egy új klinikai próba semmiféle nyomát nem találta annak, hogy a nemszteroid gyulladáscsökkentők használata megnövelné a koronavírus-fertőzés kockázatát.

Egy sok vizsgálati résztvevővel folytatott új klinikai próba semmiféle nyomát nem találta annak, hogy a nemszteroid gyulladáscsökkentő (ismert angol rövidítéssel NSAID-ként is emlegetett) gyógyszerek használata, mint amilyen például az aszpirin vagy ibuprofén, bármilyen módon megnövelné annak kockázatát, hogy az ilyen gyógyszert szedők az átlagosnál nagyobb valószínűséggel fertőződnének meg koronavírussal.

Mivel korábbi beszámolókban felmerült az efféle összefüggés lehetősége, most kutatók egy csoportja ennek akart a végére járni. Egy COVID Symptom Study elnevezésű projekt keretében, okostelefon applikáció segítségével, több mint 2,7 millió amerikai, brit és svéd egyént kérdeztek ki. Az aszpirin, illetve más NSAID használatukról, esetleges vírusfertőzéses tüneteikről, COVID-19 tesztjükről, és arról érdeklődtek náluk, hogy az orvosi ellátás igénybevételével kapcsolatban milyen az attitűdjük.

A megkérdezettek közül csaknem 9 ezren számoltak be arról, hogy a vizsgálat ideje alatt pozitív COVID-19 tesztet produkáltak (a tanulmány eredményét pár napja tette közzé a medRxiv portál). Figyelembe véve az egyének életmódját, egyéb betegségeiket, tüneteiket, azt, hogy rendszeresen szednek-e gyulladáscsökkentő gyógyszert, a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a gyógyszer semmiképpen nem hozható összefüggésbe a megfertőződés nagyobb esélyének kockázatával. „Korábban fölmerült tudományos körökben is az aggodalom, egy olyan sejtés, hogy a leggyakrabban használt nemszteroid gyulladáscsökkentők esetleg növelhetik a koronavírus-fertőzés kockázatát, illetve súlyosbíthatják a COVID-19-betegség lefutását azoknál, akik megfertőződtek” – mondta Andrew Chan, bostoni orvos (Massachusetts General Hospital), a cikk társszerzője. „Vizsgálatunk azonban nem mutat ki ilyen összefüggést, és arra jutottunk, hogy a korábbi aggodalomra talán az adhatna magyarázatot, hogy akiknél fennállt a COVID-19-fertőződés lehetséges kockázata, illetve voltak már koronavírus-fertőzésre vagy más betegségre utaló tüneteik, azok az egyének sokkal nagyobb valószínűséggel szedtek ilyen gyógyszereket. Tehát a későbbi COVID-19 esetnek nem az NSAID-szedés volt az oka, még a rizikó szintjén sem állhat fenn ilyen ok-okozati összefüggés. Másféle értelmű a kapcsolat, a COVID-19 tüneteinek jelentkezése miatt kezdenek el sokan nemszteroid gyulladáscsökkentőket szedni” – foglalja össze a vizsgálatuk következtetését az egyik társszerző, dr. Andrew Chan.

Tovább

WEBBeteg logóWEBBeteg.hu
Szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró, Forrás: Antibody drug neutralizes virus variants in lab study; COVID-19 antibodies detectable 12 months after infection (Yahoo News)

Cikkajánló

COVID-19
A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni talán lehet a betegséget.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.