Koronavírus: álhír, hogy a hagyományos láz- és fájdalomcsillapítók nem megfelelőek

WEBBeteg
megjelent:

Az elmúlt napokban a közösségi médiában elterjedt az a Franciaországból származó hír, amelyek megkérdőjelezi a szteroidok és egyes nem szteroid típusú gyulladáscsökkentők (mindenekelőtt az ibuprofen) alkalmasságát a koronavírus tüneteinek enyhítésére.

Amint arra az egyik gyártó, a Reckitt Benckiser közleményben is felhívja a figyelmet, az ibuprofen és a paracetamol indokolt használatát egyaránt javasolja a legtöbb egészségügyi hatóság Európában a COVID-19 tüneteinek kezelésére. Az Európai Gyógyszerügynökség állásfoglalása itt olvasható.

Nem ismert jelenleg olyan szakmai bizonyíték, amely alátámasztaná, hogy az ibuprofen hátrányosan befolyásolná a koronavírussal fertőzött betegek állapotát. Azon szervezetek, amelyek jelenleg mégis óvatosságra intenek (köztük a WHO szóvivője), nem az ibuprofen hatóanyaggal szembeni bizonyítékok alapján teszik ezt, hanem azért, mert a bejelentés óta eltelt néhány napban még az állítást cáfoló kutatások sem láttak (nem is láthattak) napvilágot.

Valamennyi, hazánkban is forgalomban lévő gyulladáscsökkentő jól bevált, biztonságos és évek, évtizedek óta széles körben használt termék láz- és fájdalomcsillapításra. Minden gyógyszer szigorú ellenőrzési folyamatokon megy keresztül, hogy megfeleljen egy adott ország egészségügyi hatóságai által támasztott elvárásoknak. Ahogy más esetben is, a gyógyszernek minősülő készítményeknél – ellentétben más típusú termékekkel – a gyártók és a hatóságok kötelező módon kivizsgálnak minden bejelentést, amely a gyógyszer nem kívánt hatásaira vonatkozna. Az ibuprofen alkalmazásával kapcsolatosan az egyik legnagyobb gyártóhoz még nem érkezett bejelentés.

(WEBBeteg.hu)

Cikkajánló

Milyen gyulladáscsökkentőt válasszunk?

Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Gyulladáscsökkentő
Élete során mindenki szenved néha valamilyen gyulladásos megbetegedéstől, és ezáltal egy gyulladáscsökkentő készítmény segítségére szorul. Ezek a gyógyszerek kémiai szerkezetük alapján két csoportba sorolhatók: szteroid és nemszteroid típusú gyulladáscsökkentők.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Oxygen Medical - Dr. Dobos Márta, ortopédus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.