Hogyan működik a Sinopharm-vakcina?

Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

2020. elején a Pekingi Biológiai Termékek Intézete (Beijing Institute of Biological Products) létrehozott egy inaktivált, koronavírus elleni vakcinát, ami a BBIBP-CorV elnevezést kapta. Ezt később klinikai vizsgálatok alá vetette az állami tulajdonban levő kínai vállalat, a Sinopharm. Kínában 2020. december 24-én, csütörtökön engedélyezték a védőoltást, és a vakcina Bahreinben és az Egyesült Arab Emírségekben is használatban van.

Egy koronavírusokból készített vakcina

A BBIBP-CorV úgy fejti ki hatását, hogy az immunrendszert a SARS-CoV-2 koronavírus elleni antitestek előállítására tanítja. Az antitestek kapcsolódnak a vírusfehérjékhez, például az úgynevezett tüskefehérjékhez, amelyek beborítják a vírus felszínét.

A BBIBP-CorV vakcina létrehozásához a Pekingi Intézet kutatói a koronavírus három variánsát szerezték meg kínai kórházakban kezelt betegektől. Választásuk azért esett az egyik variánsra, mert az gyors szaporodásra volt képes majmok veséjéből származó, bioreaktor tartályokban tenyésztett sejtkultúrákban.

A vírus elpusztítása

Miután a kutatók nagy mennyiségben állítottak elő koronavírust, egy béta-propiolakton nevű vegyi anyagot adtak hozzá. A vegyület hatástalanította a koronavírusokat azáltal, hogy azok génjeihez kötődött. Az inaktivált koronavírusok már nem voltak képesek arra, hogy replikálódjanak. De a fehérjéik, ideértve a tüskefehérjéket is, sértetlenek maradtak.

A kutatók ezt követően kivonták az inaktivált vírusokat, és összekeverték azokat egy kis mennyiségű, alumíniumalapú vegyülettel, úgynevezett adjuvánssal. Az adjuvánsok stimulálják az immunrendszert, hogy fokozzák annak a vakcinára adott reakcióját.

Az inaktivált vírusokat már több mint egy évszázada alkalmazzák. Jonas Salk az 1950-es években arra használta ezeket, hogy létrehozza a gyermekbénulás (poliomyelitis) elleni védőoltását, és ezek képezik az alapját más betegségek, köztük a veszettség és a hepatitis A elleni oltásoknak.

Immunválasz kiváltása

Mivel a koronavírusok a BBIBP-CorV vakcinában nem élő vírusok, így anélkül injektálhatók be a karba, hogy COVID-19 megbetegedést okoznának. A szervezetbe kerülve az inaktivált vírusok egy részét bekebelezik egy bizonyos típusú immunsejtek, az úgynevezett antigénprezentáló sejtek. Az antigénprezentáló sejt darabokra szedi a koronavírust, és annak egyes darabjait a felszínére hozza, ott megjeleníti a többi immunsejt számára. Egy úgynevezett helper (segítő) T-sejt észlelheti a fragmentumot. Ha a fragmentum kapcsolódik az egyik felszíni fehérjéjéhez, akkor a T-sejt aktiválódik, és segíthet más immunsejteket toborozni, hogy a szervezet reagáljon a vakcinára.

Antitestek termelése

Az immunsejtek egy másik típusa, az úgynevezett B-sejtek is találkozhatnak az inaktivált koronavírussal. A B-sejtek felületi fehérjéi nagyon sokféle formában vannak jelen, és néhánynak ezek közül megfelelő formája lehet ahhoz, hogy rákapcsolódjon a koronavírusra. Amikor a B-sejt elfogja a vírust, a vírus egy részét vagy egészét bekebelezi, és koronavírus-fragmentumokat fejez ki a felszínén.

A koronavírus ellen aktiválódott helper T-sejt rácsatlakozhat ugyanarra a fragmentumra. Amikor ez történik, a B-sejt is aktiválódik. Ez szaporodni kezd és olyan antitesteket bocsát ki, amelyek formája olyan, hogy rá tud kapcsolódni a vírus felszíni fehérjéire.

A vírus megállítása

A BBIBP-CorV vakcinával történő oltást követően az immunrendszer reagálhat az élő koronavírusok által kiváltott fertőzésre. A B-sejtek olyan antitesteket termelnek, amelyek a betolakodókhoz kapcsolódnak. Az antitestek, amelyek a vírus tüskefehérjéjét célozzák meg, megakadályozhatják, hogy a vírus a sejtekbe jusson. Az antitestek más típusai egyéb módon gátolhatják a vírust.

Az immunrendszer emlékszik a vírusra

A Sinopharm klinikai vizsgálatai bebizonyították, hogy a BBIBP-CorV vakcina képes megóvni az embereket a COVID-19 megbetegedéssel szemben, a hatásosságáról azonban több adat is rendelkezésre áll, melyek nem mindegyike szerint éri el a 78%-ot, ezek azonban részben ellentmondásosak és több adat is szükséges lenne még. Azonban még senki nem tudja megmondani, hogy meddig is tart ez a védelem. Elképzelhető, hogy az antitestek szintje hónapok elteltével csökken. Az immunrendszer azonban tartalmaz olyan speciális sejteket is, úgynevezett memória B-sejteket, amelyek évekig vagy akár évtizedekig őrizhetnek információt a koronavírusra vonatkozóan.

Tovább

WEBBeteg.hu logóWEBBeteg
Forrás: F. Zs., fordító; How the Sinopharm Vaccine Works (nytimes.gov)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Koronavírus kisokos - A legfontosabb...

Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is:...

Koronavírus - Íme, a hétvégi adatok

A hétvégi összesített adatokat közöljük. A beoltottak száma 5 909 819, közülük 5 679 589 fő már a második oltását is megkapta, 898 ezren pedig...

COVID-19: ismét sok az elhunyt a...

Elhunyt 16 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 30 275 főre emelkedett. 774 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel tovább...

A koronavírus pszichológiai hatásai...

A változásra fel lehet készülni – fogalmaz a Magyar Tudományos Akadémia számára készített ismeretterjesztő írásában Gyarmathy Éva klinikai és...

Koronavírus után - ezek a...

Szerencsére sokan meggyógyulnak a COVID-ból, de felépülésük után gyakran még hónapokig küzdenek krónikus fáradtsággal, memória- és...

Megfáztam vagy koronavírusos vagyok?...

A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek...

A COVID-19 elleni vakcina...

Azok közül, akik nemrégiben megkapták a COVID-19 elleni, Pfizer-BioNTech által kifejlesztett védőoltást a brit állami egészségügyi szolgálattól...

Gyakori kérdések-válaszok a...

2020. december 26-án megérkezett Magyarországra az első vakcinaszállítmány, az Európában elsőként engedélyezett Pfizer-BioNTech-vakcina. Ezzel a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.