Ellenanyag téma

Mit jeleznek az ellenanyagszintek oltás után?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
2021-04-27 13:03
COVID-19

Több megkeresés is érkezett szerkesztőségünkbe olyan személyektől a koronavírus oltás kapcsán, akik 3-4 hete már megkapták a második dózis védőoltásukat is, és a laborban elvégeztetett ellenanyagtesztük nem mutatott elég magas ellenanyagszintet. Mit érdemes tenni és tudni ilyen esetben?

Mit mutat a koronavírus teszt az oltást követően?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
2021-04-21 14:35
COVID-19

Ön is a közé a többmillió magyar közé tartozik, aki már megkapott legalább egy dózis COVID-19 elleni védőoltást? Érdekli, hogy kialakult-e valamilyen szintű védettsége az oltás után? Esetleg koronavírusra utaló tünetei vannak az oltása ellenére, és szeretné tudni, hogy beteg lett-e, vagy oltás mellékhatásról van-e esetleg szó?

Új elméleti modell a vérben keringő ellenanyagokhoz

MTA
2017-03-02 05:21

Az immunológiai folyamatok pontosabb megértéséhez járulhatnak hozzá az MTA-ELTE Immunológiai Kutatócsoport részvételével immár egy évtizede folyó vizsgálatok, amelyek legfontosabb eredményeit a Nature Publishing Group Clinical and TranslationalImmunology folyóiratában megjelent két közleményben összegezték a kutatók.

Vércsoportok

2011-09-01 12:54
Vércsoport,Ellenanyag,Vérátömlesztés

Az AB0 vércsoportrendszer alapját az emberi vörösvértestek membránjához kapcsolódó fehérjemolekulák szerkezeti különbségei határozzák meg. Akiknek a vörösvértestjei csak az egyik vagy a másik proteint, antigént tartalmazzák, A vagy B vércsoportúak.

Az AB vércsoportúak vérében mindkét típus megtalálható. A 0-s vércsoportú emberek vérében nincs antigén.

A vérplazmában ellenanyagok is találhatóak. Az A vércsoportú ember vérében az B vércsoportúval szembeni ellenanyag termelődik és fordítva, az AB vércsoport nem termeli egyik ellenanyagot (antitest) sem, a 0-s vérben ezzel szemben mindkét antitest megtalálható. Ha az antigén a vele összeférhetetlen vércsoportú vérben lévő antitesttel találkozik, immunreakció játszódik le, és vérrögök keletkeznek.

Vérátömlesztéskor (transzfúzió) ezért nagyon fontos mindig figyelembe venni a vért adó és kapó személy vércsoportját. A 0-s vércsoportú ember mindenkinek adhat vért, neki viszont csak a 0-s vércsoportú adhat, persze nem csak az AB0 vércsoportrendszer létezik, még számos más kritériumnak is meg kell felelni.

Direkt Coombs teszt

Orvos valaszol - Dr. Tekse István
2019-05-31 19:53

Tisztelt Doktornő/Doktorúr! A+ a vércsoportom, ellenanyag szűrésem pozitív, direkt coombs teszt pozitív, enzim reaktív pán antitest mutatható ki. Immunológiailag ki lettem vizsgálva, minden eredményem negatív. Babát szeretnék és az lenne a kérdésem

Ellenanyag

Orvos valaszol - Dr. Farkas Ágnes
2018-04-26 14:09

Második terhességem (19.hét) . Elsőnél nem volt semmi gond. Vérvéte eredménye: AB RH pozitív, ellenanyag: pozitív, direkt coombs: negatív, vörösvérsejt elleni Anti test: Anti-c, titer 1: 1. Kell emiatt aggódni? Veszélyes lehet?

Gyermek vállalással kapcsolatos kérdés

Orvos valaszol - Dr. Tekse István
2015-02-16 22:02

Tisztelt Doktor Úr! Kérdésem a következő lenne: Gyermek vállalás előtt állunk, és sajnos nem esem teherbe. Minden eredménye jó lett a páromnak, és nekem is. Nekem csináltak egy ellenanyagszűrést is, ami pozitív lett. Ez mitől lehetséges? Sajnos