COVID-19 elleni védőoltás trombózis után? Nem csak lehet, kell is!

szerző: Prof. dr. Blaskó György, véralvadási szakértő, belgyógyász, klinikai farmakológus - Trombózisközpont
megjelent:

Amióta forgalomban kerültek a koronavírus elleni oltások, többen aggódnak azzal kapcsolatban, hogy vajon kórelőzményük alapján be lehet-e maguknak adatni a vakcinát. A fertőzés és a vérrögök közt több tanulmány szerint is kapcsolat van, így megkérdeztük prof. Blaskó György véralvadási specialistát, hogy igényelhetik-e azok az oltást, akik átestek már trombózison/tüdőembólián.

COVID és vérrögök

A koronavírus-fertőzés leggyakoribb szövődménye a tüdőgyulladás, és ha nem sikerül gátat vetni a vírus szaporodásának, akkor oly mértékben romolhatnak a légzésfunkciók, hogy a beteg lélegeztetőgépre kell, hogy kerüljön.

Számos tanulmány felhívta arra is a figyelmet, hogy a megbetegedés megnöveli a thromboembóliás események kockázatát - főleg a kórházban kezelt betegeknél. Ennek oka egyrészt a fellépő heves gyulladásos reakció, másrészt a sok fekvés és dehidratáció, melyek szintén megnövelik a vérrögök keletkezésének esélyét. A koronavírus erősen károsítja a tüdő léghólyagocskáinak legbelső sejtrétegét, kötőszövetes átalakulást okoz, ami csökkenti a légzőfelületet. Ráadásul a fertőzés legsúlyosabb formájánál vírusszepszis alakul ki, ami úgynevezett DIC-et idéz elő (ekkor egyszerre áll fenn fokozott vérzékenység és fokozott vérrögképződés). Ez igen súlyos szövődmény! Idősebb, egyébként is beteg embereknél a koronavírus-fertőzés súlyosbodása gyors és igen veszélyes lehet!

Annak érdekében, hogy meg lehessen akadályozni a COVID-19-fertőzés következtében létrejövő véralvadási problémákat, fontos, hogy a beteg profilaktikus - azaz megelőző - jelleggel LMWH alvadásgátló terápiában részesüljön (nemcsak a kórházakban, de 60 év felett otthon is). Azok, akik eleve véralvadásgátló kezelést alkalmaznak, fontos, hogy ne hagyják abba a terápiát, viszont konzultáljanak orvosukkal, hogy szükséges-e módosítás (általában igen, meglehet, ideiglenesen érdemes injekcióra váltani). Ezek mellett természetesen alkalmazni kell a Koronavírus Kézikönyvben ajánlott gyógyszereket (pl. remdesivir, favipiravir stb.).

Ha volt már trombózisom, beoltathatom magam?

Most, hogy már forgalomban vannak a koronavírus elleni vakcinák, felmerülhet a trombózison átesett betegekben, hogy vajon beoltathatják-e magukat.

Nagyon fontos, hogy COVID-19-fertőzés bármilyen súlyossági fokát átvészelt beteg, a még nem fertőződöttek, a fertőződött, de tünetmentes és minden súlyosabb krónikus betegségben szenvedő beteg (diabétesz, vesebetegségek, hypertonia stb.) részesüljön korszerű oltásban! A COVID-19 elleni vakcina igen nagy mérföldkő a koronavírus elleni harcban. Fontos lenne, hogy azok, akiknél nem áll fenn valamilyen kontraindikáció, igényeljék az oltást (szinte csak a korábban átvészelt anafilaxiás sokk, súlyos allergia, immunbeteségek stb. jelentenek ellenjavallatot).

Szerencsére a múltban történt thromboembóliás események nem számítanak kizáró oknak, és mivel a fertőzés és a vérrögök keletkezése közt kapcsolat van, így nem csak érdemes, de kell is a trombózison átesett betegeknek az oltás, akár szednek valamilyen véralvadásgátlót, akár nem” - mondja prof. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája, aki hozzátette, hogy a vakcina bármilyen véralvadásgátló terápia mellett alkalmazható, arra azonban számítani kell, hogy az oltás helyén véraláfutás keletkezhet, mely rövid időn belül elmúlik.

Tovább Egy tanulmány szerint a vérhígítók segíthetnek a súlyos COVID-19-fertőzött betegeken

Prof. dr. Blaskó György, véralvadási specialistaTrombózisközpont- Prof. dr. Blaskó György, véralvadási szakértő, belgyógyász, klinikai farmakológus

Cikkajánló

COVID-19
A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni talán lehet a betegséget.
Immunrendszer
Immunrendszer

Mi kell ahhoz, hogy jól működjön? (x)

Hurutos köhögés
Hurutos köhögés

Hurutoldó gyógynövények és készítmények.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.