Mit tudunk e pillanatban a kínai vakcinákról?

Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

A COVID-19 elleni vakcina előállításának globális versenyfutásában Kína hatalmas lépésekkel halad előre azzal a két legesélyesebb, élenjáró jelöltjétől (a Sinovac és a Sinopharm gyógyszercégtől) származó vakcinával, amelyek már a külföldi piacokat is elérték. Mit tudunk ma a kínai vakcináról, és milyennek mutatkoznak a máshol kifejlesztettekkel összehasonlítva?

Miként működik a Sinovac vakcinája?

A pekingi székhelyű biogyógyszerészeti vállalat (Sinovac) terméke az „inaktivált” vakcina, a CoronaVac. Ez a védőoltás elölt vírusrészecskéket tartalmaz, ezek segítségével készíti fel a vírussal szembeni harcra a szervezet immunrendszerét, úgy, hogy közben hárítja a súlyos megbetegedés kockázatát. Ezzel szemben a nyugaton gyártott Moderna- és Pfizer-mRNS-vakcinákkal a koronavírus genetikai kódjának egy részét injektálják a szervezetbe, ezzel arra késztetve, hogy a vírus bizonyos fehérjéjét állítsa elő. Ez elegendőnek bizonyul ahhoz, hogy az immunrendszer felkészüljön a támadásra. „A CoronaVac a vakcinák hagyományosabb módszerét képviseli, amit sikerrel alkalmaznak sok jól ismert védőoltásban, mint pl. a veszettség elleniben is. Az mRNS-vakcinák új típusúak, a lakosság körében sikerrel használt más példát erre jelenleg nem ismerünk” – mondta a BBC-nek Luo Dahai, műszaki egyetemi docens (Nanyang Technological University).

A Sinovac termékének egyik fő előnye elvileg, hogy 2-8 Celsius-fokon, egyszerű hűtőszekrényben is tárolható, akárcsak az Oxford-vakcina, aminek előállításánál a csimpánzokat megbetegítő influenzavírus genetikailag módosított formáját használták. A Moderna-vakcinát -20 Celsius-fokon, a Pfizer-vakcinát pedig -70 Celsius-fokon kell tárolni. Vagyis, mind a Sinovac-, mind az Oxford-AstraZeneca-vakcina sokkal előnyösebb lehet a fejlődő országok számára, mert náluk valószínűleg nem volna megoldható, hogy nagy tömegben a vakcinát ilyen alacsony hőfokon tárolják.

Mennyire hatásos – vetődik fel a kérdés, amire meglehetősen nehéz ma választ adni. Egy tudományos lapban (Lancet) publikált kínai tanulmány csak az országban lezajlott első és második fázisú CoronaVac próbáról közölt információt. A dolgozat egyik szerzője (Zhu Fengcai) elmondta, minek alapján tették közzé az eredményeket: az első fázisban 144 volt a résztvevők száma, a fázis 2-ben pedig 600 – e kis próba nyomán jelentették ki azt, hogy „alkalmas a sürgősségi használatra”. Jelenleg több országban folynak a CoronaVac fázis 3 próbái. A Törökországban, Indonéziában zajló, utolsó stádiumban lévő vizsgálatok időközi (interim) adatai azt mutatják, hogy a vakcina 91,25%, illetve 65,3% hatásosságú.

Brazil kutatók kezdetben azt állították, hogy az ottani vizsgálatok 78%-os hatásosságot mutattak, de 2021 januárjában ezt az arányt 50,4%-ra módosították, mivel rájöttek, hogy több adatot is figyelembe kell venni a számításoknál. November elején a próbát rövid időre leállították, miután egy önkéntes haláláról érkeztek jelentések. Később folytatták, mert kiderült, hogy a halálesetnek semmi köze nem volt a védőoltás beadásához. A Sinovac terméke megkapta a sürgősségi jóváhagyást, és 2020. július óta a nagy kockázatú csoportok tagjainál alkalmazzák Kínában. Ennek nyomán szeptemberben az jelent meg, hogy több mint ezer önkéntesről beszélve, „kevesebb mint 5%-uknál az elvégzett próba csak kisebb mértékű fáradtságot vagy diszkomfortérzést okozott.”

Még a fázis 3 vizsgálatokat megelőzően Luo professzor azt mondta, egyelőre nehéz kommentálni a vakcina hatásosságát, „mivel egyelőre igen korlátozottan érhető el ezzel kapcsolatos információ. A kezdeti adatok alapján a CoronaVac hatékony vakcinának látszik, de meg kell várni még a fázis 3 vizsgálat eredményeit. Ezek a próbák randomizáltak, a megfigyelők számára ’vakok’ és placebokontroll mellett zajlanak, résztvevők ezreinek bevonásával. Ez az egyetlen módja annak, hogy igazolni lehessen, hogy vajon adott vakcina biztonságos és hatásos-e, és főleg, hogy megfelelő-e népességi szintű alkalmazásra”.

A másik kínai vakcina a Sinopharm terméke

Két COVID-19 elleni vakcinát fejleszt a Sinopharm állami vállalat – ezek a Sinovac védőoltásához hasonló alapelven működnek, inaktivált vírust tartalmazó vakcinák.

A Sinopharm december 30-án jelentette be, hogy a vakcina fázis 3 vizsgálata 79%-os hatásosságot mutatott. Ez a Pfizer, illetve a Moderna eredményénél alacsonyabb. Ennek ellenére az Egyesült Arab Emirátusok szakemberei, miután ott nemrégiben jóváhagyták ezt a vakcinát, 86%-os hatásosságról nyilatkoztak a náluk végzett fázis 3 próbájuk interim eredményei alapján. A társaság szóvivője nem adott magyarázatot erre az eltérésre, és részletes eredményeket későbbre ígért. De még a fázis 3 próbák adatainak ismerete előtt már csaknem milliónyi kínainak, a sürgősségi program keretében, beadták az oltást. Dale Fisher, a szingapúri egyetem professzora egy nyilatkozatban meglehetősen „szokatlannak” nevezte, hogy oltási programot indítsanak be, még mielőtt a vakcina átment volna a próbák utolsó fázisán. „Az a megszokott, a normális eljárás, ha megvárják a fázis 3 elemzéseit, mielőtt belefognak a sürgősségi használatba vételi engedélyezés kérelmezésébe.”

Decemberben Peru felfüggesztette a Sinopharm-vakcina alkalmazását egy önkéntest érintő „súlyos mellékhatás” miatt. Később megszüntették a felfüggesztést. Nem szokatlan, hogy egy klinikai vizsgálatban szünetet tartanak. Szeptemberben az Egyesült Királyságban is megállítottak egy COVID-19-vakcina-próbát, miután az egyik résztvevőnél mellékhatást gyanítottak. Később folytatták, mivel kizárták, hogy a tünetért, az állapot kialakulásáért a vakcina felelős lehet.

A kínai oltási program főként a 18-59 éveseknek ajánlja fel a vakcinát

A 3 és 17 közötti gyerekek számára is biztonságos a kínai védőoltás, állítja Yang Xiaoming, a Sinopharm egyik leányvállalatának elnöke egy péntek este megjelent tudósítás szerint. De azt is hozzátette, a 3-5 éveseknél rendkívüli figyelemmel kell követni azt, hogy miként reagálnak az oltásra, hiszen immunrendszerük még fejlődésben van. A 60 felettiek beoltását pedig célszerű megfontolni, náluk ennek alapvetően a klinikai adatok, és a vakcina készlet függvényében kell eldőlnie. „Január 4-ig több mint 4 millió dózis Sinopharm vakcinát használtak fel a vészhelyzeti (sürgősségi) engedélyezés után. A veszélyeztetett csoportok december 15-én indult beoltása óta gyorsan nő a vakcináltak száma. Január 15-éig több mint 10 millió dózis hazai gyártású vakcinát használtak fel Kínában.” Mindehhez azt is hozzátette Yang, hogy „az első beoltott állapotát már több mint 8 hónapja követik nyomon, és a vizsgálatok szerint ma is hatékony immunvédelem alatt él.” Forrás: scmp.com

A koronavírus terjedését Kínán belül a legtöbb helyszínen megfogták, és az élet lassan, de biztosan kezd visszatérni az „új megszokott”-hoz.

Korábban A koronavírus újabb variánsaival szemben is hatásos a Sinopharm vakcinája

További kínai vakcinajelöltek

Az említettek mellett vannak még újabb vakcinajelöltek. Legalább 2 másik COVID-19 elleni vakcina kifejlesztése zajlik Kínában. Az egyik cég (CanSino Biologics), úgy hírlik, fázis 3 klinikai próbát folytat jelenleg több országban, például Szaúd-Arábiában is. A másik vakcinafejlesztő cég a Anhui Zhifei Longcom. A vírus tisztított részecskéit tartalmazó védőoltásának klinikai próbái nemrégiben léptek a fázis 3 szakaszba.

Több ország iratkozik fel a kínai vakcinára. Ázsiai országok sora, így Szingapúr, Malajzia, a Fülöp-szigetek már megállapodást írt alá a Sinovac céggel. 2021 januárjában Indonézia ezzel a vakcinával indította be tömeges vakcinációs kampányát. Törökország szintén jóváhagyta a Sinovac-vakcina sürgősségi alkalmazását. Úgy tudni, a kínai cég már megállapodást kötött Brazíliával és Chilével is. Az Egyesült Arab Emirátusok és Bahrein a Sinopharm-vakcinát hagyta jóvá.

A kínai vakcinák elterjedésének jövője

Egy éven belül képes lesz 300 millió dózist előállítani a Sinovac cég az újonnan felépülő 20 ezer négyzetméteres gyártóüzemében. Mint sok más vakcina esetén, ebből is 2 dózisra van szükség. A jelzett mennyiség tehát évente 150 millió ember beoltására lesz elég – ez pedig alig több mint a kínai népesség egytizede.

Az elemzők arra mutatnak rá, hogy Kína meg akarja nyerni a vakcinadiplomácia versenyét. Erre utal, hogy a kínai elnök 2 milliárd dollárt különített el az afrikai kontinens számára, s emellett még a latin-amerikaiak és a karibi térség országai számára is egymilliárd dollár értékű kölcsönt helyezett kilátásba vakcinavásárlásra. Egyelőre nem világos, hogy egy ilyen egyezség milyen feltételek mellett megy végbe. „Peking minden bizonnyal felhasználja ezt az életmentő technológiai intézkedést a kereskedelmi és diplomáciai előnyök elérésének céljára. Ha olyasmije van, amit más országok nagyon akarnak, könnyen jótékonysági gesztusnak lehet beállítani, ha adott országot vakcinával látják el” – magyarázza Jacob Mardell elemző.

Nem teljesen egyértelmű, hogy mennyibe kerülhetnek a kínai vakcinák. Korábban a BBC újságírói egy kínai városban (Yiwu) azt látták, hogy egy nővér 400 jüanért (kb. 60 dollárért) adott be egy injekciót. A Bio-Pharma nevű indonéziai állami cég az árat 13,5 dollárra tette. Érdemes megjegyezni, hogy az Oxford-vakcina egy adagja 4 dollár körül van. Ezzel szemben a Moderna-vakcina 1-1 dózisának ára 33 dollár. A Moderna úgy látja most, hogy 2021 folyamán 500 millió adag szállítására lesz képes. Az AstraZeneca pedig a 2021-es év első negyedének végére 700 millió dózis előállítását tervezi.

Tovább Stratégiai váltás a beoltási tervekben - Lehetőség vagy fegyelmezetlenség?

WEBBeteg.hu
Szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró, Forrás: Covid: What do we know about China's coronavirus vaccines? (bbc.com)

Hozzászólások (7)

Cikkajánló

Dohányzás Dohányzás

Égető kérdés: a dohányzás új formái és azok hatásai. (x)

Hajbeültetés Hajbeültetés

Választ adunk a hajbeültetéssel kapcsolatban felmerülő kérdésére. (x)

Koronavírus kisokos - A legfontosabb...

Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is:...

Gyakori kérdések-válaszok a...

2020. december 26-án megérkezett Magyarországra az első vakcinaszállítmány, az Európában elsőként engedélyezett Pfizer-BioNTech-vakcina. Ezzel a...

Miért veszélyes ennyire a COVID-19?

Az emberiségnek már sokszor kellett különféle vírusok fenyegetésével szembenéznie. Átélt már nem is egy pandémiát - mégse vonul(t) karanténba a...

Meddig tart a COVID-19 elleni...

Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem...

Védőoltás, antitest kezelés...

Érdemes pár fogalmat tisztázni, hogy az információáradatban ne vesszünk el, a koronavírussal kapcsolatban sem. A koronavírus kapcsán is többféle...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.