Mit tudunk e pillanatban a kínai vakcinákról?

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A COVID-19 elleni vakcina előállításának globális versenyfutásában Kína hatalmas lépésekkel halad előre azzal a két legesélyesebb, élenjáró jelöltjétől (a Sinovac és a Sinopharm gyógyszercégtől, Magyarországon az utóbbi érhető el) származó vakcinával, amelyek már a külföldi piacokat is elérték. Mit tudunk ma a kínai vakcináról, és milyennek mutatkoznak a máshol kifejlesztettekkel összehasonlítva?

Miként működik a Sinovac vakcinája?

A pekingi székhelyű biogyógyszerészeti vállalat (Sinovac) terméke az „inaktivált” vakcina, a CoronaVac. Ez a védőoltás elölt vírusrészecskéket tartalmaz, ezek segítségével készíti fel a vírussal szembeni harcra a szervezet immunrendszerét, úgy, hogy közben hárítja a súlyos megbetegedés kockázatát. Ezzel szemben a nyugaton gyártott Moderna- és Pfizer-mRNS-vakcinákkal a koronavírus genetikai kódjának egy részét injektálják a szervezetbe, ezzel arra késztetve, hogy a vírus bizonyos fehérjéjét állítsa elő. Ez elegendőnek bizonyul ahhoz, hogy az immunrendszer felkészüljön a támadásra. „A CoronaVac a vakcinák hagyományosabb módszerét képviseli, amit sikerrel alkalmaznak sok jól ismert védőoltásban, mint pl. a veszettség elleniben is. Az mRNS-vakcinák új típusúak, a lakosság körében sikerrel használt más példát erre jelenleg nem ismerünk” – mondta a BBC-nek Luo Dahai, műszaki egyetemi docens (Nanyang Technological University).

A Sinovac termékének egyik fő előnye elvileg, hogy 2-8 Celsius-fokon, egyszerű hűtőszekrényben is tárolható, akárcsak az Oxford-vakcina, aminek előállításánál a csimpánzokat megbetegítő influenzavírus genetikailag módosított formáját használták. A Moderna-vakcinát -20 Celsius-fokon, a Pfizer-vakcinát pedig -70 Celsius-fokon kell tárolni. Vagyis, mind a Sinovac-, mind az Oxford-AstraZeneca-vakcina sokkal előnyösebb lehet a fejlődő országok számára, mert náluk valószínűleg nem volna megoldható, hogy nagy tömegben a vakcinát ilyen alacsony hőfokon tárolják.

Mennyire hatásos – vetődik fel a kérdés, amire meglehetősen nehéz ma választ adni. Egy tudományos lapban (Lancet) publikált kínai tanulmány csak az országban lezajlott első és második fázisú CoronaVac próbáról közölt információt. A dolgozat egyik szerzője (Zhu Fengcai) elmondta, minek alapján tették közzé az eredményeket: az első fázisban 144 volt a résztvevők száma, a fázis 2-ben pedig 600 – e kis próba nyomán jelentették ki azt, hogy „alkalmas a sürgősségi használatra”. Jelenleg több országban folynak a CoronaVac fázis 3 próbái. A Törökországban, Indonéziában zajló, utolsó stádiumban lévő vizsgálatok időközi (interim) adatai azt mutatják, hogy a vakcina 91,25%, illetve 65,3% hatásosságú.

Brazil kutatók kezdetben azt állították, hogy az ottani vizsgálatok 78%-os hatásosságot mutattak, de 2021 januárjában ezt az arányt 50,4%-ra módosították, mivel rájöttek, hogy több adatot is figyelembe kell venni a számításoknál. November elején a próbát rövid időre leállították, miután egy önkéntes haláláról érkeztek jelentések. Később folytatták, mert kiderült, hogy a halálesetnek semmi köze nem volt a védőoltás beadásához. A Sinovac terméke megkapta a sürgősségi jóváhagyást, és 2020. július óta a nagy kockázatú csoportok tagjainál alkalmazzák Kínában. Ennek nyomán szeptemberben az jelent meg, hogy több mint ezer önkéntesről beszélve, „kevesebb mint 5%-uknál az elvégzett próba csak kisebb mértékű fáradtságot vagy diszkomfortérzést okozott.”

Még a fázis 3 vizsgálatokat megelőzően Luo professzor azt mondta, egyelőre nehéz kommentálni a vakcina hatásosságát, „mivel egyelőre igen korlátozottan érhető el ezzel kapcsolatos információ. A kezdeti adatok alapján a CoronaVac hatékony vakcinának látszik, de meg kell várni még a fázis 3 vizsgálat eredményeit. Ezek a próbák randomizáltak, a megfigyelők számára ’vakok’ és placebokontroll mellett zajlanak, résztvevők ezreinek bevonásával”.

A másik kínai vakcina a Sinopharm terméke

Két COVID-19 elleni vakcinát fejleszt a Sinopharm állami vállalat – ezek a Sinovac védőoltásához hasonló alapelven működnek, inaktivált vírust tartalmazó vakcinák.

Bővebben Hogyan működik a Sinopharm-vakcina?

A Sinopharm december 30-án jelentette be, hogy a vakcina fázis 3 vizsgálata 79%-os hatásosságot mutatott. Ez a Pfizer, illetve a Moderna eredményénél alacsonyabb. Ennek ellenére az Egyesült Arab Emirátusok szakemberei, miután ott nemrégiben jóváhagyták ezt a vakcinát, 86%-os hatásosságról nyilatkoztak a náluk végzett fázis 3 próbájuk interim eredményei alapján. Még a fázis 3 próbák adatainak ismerete előtt (2020 novemberéig) már csaknem milliónyi kínainak beadták az oltást a sürgősségi program keretében.

Decemberben Peru felfüggesztette a Sinopharm-vakcina alkalmazását egy önkéntest érintő „súlyos mellékhatás” miatt. Később megszüntették a felfüggesztést. Nem szokatlan, hogy egy klinikai vizsgálatban szünetet tartanak. Szeptemberben az Egyesült Királyságban is megállítottak egy COVID-19-vakcina-próbát, miután az egyik résztvevőnél mellékhatást gyanítottak. Később folytatták, mivel kizárták, hogy a tünetért, az állapot kialakulásáért a vakcina felelős lehet.

A kínai oltási program főként a 18-59 éveseknek ajánlja fel a vakcinát

A 3 és 17 közötti gyerekek számára is biztonságos a kínai védőoltás, állítja Yang Xiaoming, a Sinopharm egyik leányvállalatának elnöke egy péntek este megjelent tudósítás szerint. De azt is hozzátette, a 3-5 éveseknél rendkívüli figyelemmel kell követni azt, hogy miként reagálnak az oltásra, hiszen immunrendszerük még fejlődésben van. A 60 felettiek beoltását pedig célszerű megfontolni, náluk ennek alapvetően a klinikai adatok, és a vakcina készlet függvényében kell eldőlnie. „Január 4-ig több mint 4 millió dózis Sinopharm vakcinát használtak fel a vészhelyzeti (sürgősségi) engedélyezés után. A veszélyeztetett csoportok december 15-én indult beoltása óta gyorsan nő a vakcináltak száma. Január 15-éig több mint 10 millió dózis hazai gyártású vakcinát használtak fel Kínában.” Mindehhez azt is hozzátette Yang, hogy „az első beoltott állapotát már több mint 8 hónapja követik nyomon, és a vizsgálatok szerint ma is hatékony immunvédelem alatt él.” Forrás: scmp.com

A koronavírus terjedését Kínán belül a legtöbb helyszínen megfogták, és az élet lassan, de biztosan kezd visszatérni az „új megszokott”-hoz.

Korábban A koronavírus újabb variánsaival szemben is hatásos a Sinopharm vakcinája

Frissebb Erőteljes immunválaszt vált ki a kínai vakcina

További kínai vakcinajelöltek

Az említettek mellett vannak még újabb vakcinajelöltek. Legalább 2 másik COVID-19 elleni vakcina kifejlesztése zajlik Kínában. Az egyik cég (CanSino Biologics), úgy hírlik, fázis 3 klinikai próbát folytat jelenleg több országban, például Szaúd-Arábiában is. A másik vakcinafejlesztő cég a Anhui Zhifei Longcom. A vírus tisztított részecskéit tartalmazó védőoltásának klinikai próbái nemrégiben léptek a fázis 3 szakaszba.

Több ország iratkozik fel a kínai vakcinára. Ázsiai országok sora, így Szingapúr, Malajzia, a Fülöp-szigetek már megállapodást írt alá a Sinovac céggel. 2021 januárjában Indonézia ezzel a vakcinával indította be tömeges vakcinációs kampányát. Törökország szintén jóváhagyta a Sinovac-vakcina sürgősségi alkalmazását. Úgy tudni, a kínai cég már megállapodást kötött Brazíliával és Chilével is. Az Egyesült Arab Emirátusok és Bahrein a Sinopharm-vakcinát hagyta jóvá.

A kínai vakcinák elterjedésének jövője

Egy éven belül képes lesz 300 millió dózist előállítani a Sinovac cég az újonnan felépülő 20 ezer négyzetméteres gyártóüzemében. Mint sok más vakcina esetén, ebből is 2 dózisra van szükség. A jelzett mennyiség tehát évente 150 millió ember beoltására lesz elég – ez pedig alig több mint a kínai népesség egytizede. Az elemzők arra mutatnak rá, hogy Kína meg akarja nyerni a vakcinadiplomácia versenyét. Erre utal, hogy a kínai elnök 2 milliárd dollárt különített el az afrikai kontinens számára, s emellett még a latin-amerikaiak és a karibi térség országai számára is egymilliárd dollár értékű kölcsönt helyezett kilátásba vakcinavásárlásra.

WEBBeteg logóWEBBeteg.hu
Szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró, Forrás: Covid: What do we know about China's coronavirus vaccines? (bbc.com)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.