Sakkban tartott kórokozók - Hogyan hatnak a védőoltások?

Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító

Nap mint nap mindenki idegen anyagokat lélegez be, juttat a szervezetébe evés-ivás során, vagy más módon kerül érintkezésbe velük. Milliárdnyi immunsejt veszi fel a harcot ezekkel a betolakodókkal szemben.

A legtöbb kórokozót sakkban tudja tartani a szervezet. Néhány kórokozó azonban olyan agresszív, hogy nem pusztán megbetegítik a megtámadott szervezetet, hanem maradandó károsodásokat is okoznak. A védőoltások erősítik az immunrendszert és segítik bizonyos fertőző betegségekkel szembeni küzdelemében.

Összetett védelem

Az emberi immunitás speciális és általános védelmi rendszerek bonyolult hálózata, melyek állandó kapcsolatban állnak egymással. Az immunrendszer fő feladata, hogy különbséget tegyen saját és idegen közt, és hogy megvédje a szervezetünket az idegen anyagokkal és kórokozókkal szemben. Az immunrendszerhez tartozik a csecsemőmirigy, a lép, a csontvelő, a nyirokcsomók, a mandulák és a bélben található limfoid szövetek (Peyer-plakkok).

A fehérvérsejtekről

Fehérvérsejt (FVS): a csontvelőben képződő, maggal rendelkező sejtek. Fő feladatuk a védekezés, fertőzések leküzdése. 5 fő fajtájuk van (granulociták: eozinofil, bazofil, neutrofil, monociták, limfociták). Ha a szervezet bármely pontján pl. fertőzés alakul ki, számuk és arányuk rövid időre megváltozhat. Bővebben a vérsejtekről>>

Immunsejtek a test majdnem minden szövetében vannak.

Nem specifikus védelem

Ha idegen anyag jut a szervezetbe, elsőként a nem specifikus védelem válik aktívvá. Ehhez a sejtcsoporthoz tartoznak a neutrofil garnulociták, monociták és makrofágok. Ezeket kémiai hírvivőanyagok csalogatják a megfelelő helyre, ahol megpróbálják bekebelezni az idegen anyagokat. A természetes ölősejtek (NK-sejtek) képesek átlyukasztani a sejtfalat, mindenek előtt arra specializáltak, hogy a tumorsejteket és a vírusokat ártalmatlanítsák. Ezek a sejtek továbbá olyan hírvivő anyagokat (citokineket) termelnek, amelyek még több védekezésben résztvevő sejtet vonzanak a megfelelő helyre.

Specifikus védekezés

Az immunrendszer specifikus komponensei fejlettebbek. Képesek tanulni, alkalmazkodni és emlékezni. Ebben a védelemben a limfociták játszanak fontos szerepet. Két fő csoportra oszthatók: T-sejtekre és B- sejtekre. A T- sejtek fontos szerepet játszanak az immunválasz szabályozásában és irányításában. Az aktív B-sejtek (plazmasejtek) antitesteket termelnek. A limfociták aktiválódnak, mégpedig oly módon, hogy a nem specifikus védelem sejtjei a behatolt kórokozókat felszínükön mutatják be (antigénbemutató sejtek).

Egy fertőzés után a sejtek egy része memóriasejtként megmarad, ez azt jelenti, hogy a sejtek emlékeznek a kórokozókra. Ha a szervezet újra kapcsolatba kerül a kórokozókkal, a memóriasejtek hatására sokkal hatékonyabb és gyorsabb immunválaszra van lehetőség. Így a kórokozókat leküzdik, mielőtt betegséget okozhatnának.

A védőoltás lényege

Immunrendszerünk a védőoltásoknál használja ki ezen képességét. Az aktív védőoltásnál oltóanyagként legyengített kórokozókat vagy bizonyos fehérjéket (proteineket) és cukormolekulákat juttatnak a szervezetbe.

Ezek már nem okoznak betegséget, hanem a specifikus és nem specifikus immunrendszert aktiválják. Ennek során a szervezet specifikus antitesteket és memóriasejteket termel.

(WEBBeteg - B. M.; Forrás: NetDoktor , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Diabétesz Diabétesz

A cukorbetegség bőrön megjelenő tünetei és következményei.

A COVID-19 kezelési lehetőségei

A SARS-CoV-2 okozta koronavírus-járvány megállításáért folyamatosan dolgoznak a szakemberek. A legnagyobb hangsúly jelenleg a védőoltásokon van...

A védőoltások valódi biztonsága

Az egészségügyi ellátók már régóta szeretnék tisztázni a védőoltások biztonságossága körül kialakult vitákat, és a betegekben felmerülő...

Az oltásellenes mozgalom érvei és a...

Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat...

Influenza elleni védőoltás:...

Vannak, akik feleslegesnek vagy károsnak ítélik, mások a tűtől félnek - számos oka lehet annak, hogy az éves influenza elleni védőoltást a...

Védőoltások: mik lehetnek a...

A védőoltások alkalmazása a kockázat-haszon mérlegelésén alapszik. Mindennek van kockázata: egy oltás beadásának, egy gyógyszer bevételének, egy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.