• Sakkban tartott kórokozók - Hogyan hatnak a védőoltások?

    Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító

    Nap mint nap mindenki idegen anyagokat lélegez be, juttat a szervezetébe evés-ivás során, vagy más módon kerül érintkezésbe velük. Milliárdnyi immunsejt veszi fel a harcot ezekkel a betolakodókkal szemben.

    A legtöbb kórokozót sakkban tudja tartani a szervezet. Néhány kórokozó azonban olyan agresszív, hogy nem pusztán megbetegítik a megtámadott szervezetet, hanem maradandó károsodásokat is okoznak. A védőoltások erősítik az immunrendszert és segítik bizonyos fertőző betegségekkel szembeni küzdelemében.

    Hirdetés

    Összetett védelem

    Az emberi immunitás speciális és általános védelmi rendszerek bonyolult hálózata, melyek állandó kapcsolatban állnak egymással. Az immunrendszer fő feladata, hogy különbséget tegyen saját és idegen közt, és hogy megvédje a szervezetünket az idegen anyagokkal és kórokozókkal szemben. Az immunrendszerhez tartozik a csecsemőmirigy, a lép, a csontvelő, a nyirokcsomók, a mandulák és a bélben található limfoid szövetek (Peyer-plakkok).

     A fehérvérsejtekről 


    Fehérvérsejt (FVS): a csontvelőben képződő, maggal rendelkező sejtek. Fő feladatuk a védekezés, fertőzések leküzdése. 5 fő fajtájuk van (granulociták: eozinofil, bazofil, neutrofil, monociták, limfociták). Ha a szervezet bármely pontján pl. fertőzés alakul ki, számuk és arányuk rövid időre megváltozhat. Bővebben a vérsejtekről>>

    Immunsejtek a test majdnem minden szövetében vannak.

    Nem specifikus védelem

    Ha idegen anyag jut a szervezetbe, elsőként a nem specifikus védelem válik aktívvá. Ehhez a sejtcsoporthoz tartoznak a neutrofil garnulociták, monociták és makrofágok. Ezeket kémiai hírvivőanyagok csalogatják a megfelelő helyre, ahol megpróbálják bekebelezni az idegen anyagokat. A természetes ölősejtek (NK-sejtek) képesek átlyukasztani a sejtfalat, mindenek előtt arra specializáltak, hogy a tumorsejteket és a vírusokat ártalmatlanítsák. Ezek a sejtek továbbá olyan hírvivő anyagokat (citokineket) termelnek, amelyek még több védekezésben résztvevő sejtet vonzanak a megfelelő helyre.

    Specifikus védekezés

    Az immunrendszer specifikus komponensei fejlettebbek. Képesek tanulni, alkalmazkodni és emlékezni. Ebben a védelemben a limfociták játszanak fontos szerepet. Két fő csoportra oszthatók: T-sejtekre és B- sejtekre. A T- sejtek fontos szerepet játszanak az immunválasz szabályozásában és irányításában. Az aktív B-sejtek (plazmasejtek) antitesteket termelnek. A limfociták aktiválódnak, mégpedig oly módon, hogy a nem specifikus védelem sejtjei a behatolt kórokozókat felszínükön mutatják be (antigénbemutató sejtek).

    Egy fertőzés után a sejtek egy része memóriasejtként megmarad, ez azt jelenti, hogy a sejtek emlékeznek a kórokozókra. Ha a szervezet újra kapcsolatba kerül a kórokozókkal, a memóriasejtek hatására sokkal hatékonyabb és gyorsabb immunválaszra van lehetőség. Így a kórokozókat leküzdik, mielőtt betegséget okozhatnának.

    A védőoltás lényege

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Immunrendszerünk a védőoltásoknál használja ki ezen képességét. Az aktív védőoltásnál oltóanyagként legyengített kórokozókat vagy bizonyos fehérjéket (proteineket) és cukormolekulákat juttatnak a szervezetbe.

    Ezek már nem okoznak betegséget, hanem a specifikus és nem specifikus immunrendszert aktiválják. Ennek során a szervezet specifikus antitesteket és memóriasejteket termel.

    (WEBBeteg - B. M.; Forrás: NetDoktor , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Módosítva: 2012.09.22 20:11, Megjelenés: 2012.09.22 20:11
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Bőrfelszíni sérülések

    Bőrfelszíni sérülések

    WEBBeteg - Szponzorált tartalom

    A legkisebb sérülésből is lehet baj, ha nem látja el megfelelően. (x)

    A férfi inkontinencia

    A férfi inkontinencia

    Cs. K., fordító

    Tévhit, hogy a vizelettartási probléma csupán a nőket érinti.

    A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás: kullancsencephalitis

    A kullancsencephalitis a kullancsokban élősködő flavivírusok által terjesztett betegség, tünetei a kullancscsípést követően néhány napon belül jelentkező magas láz, idegrendszeri görcsök, tudatzavar lehetnek.

    HPV terhesség alatt és szoptatás idején

    Sok nő számára derül fény a HPV-fertőzésre terhessége idején, akár korábban kapta el a vírust, akár várandóssága idején fertőződött meg. Milyen veszélyt jelent maga a fertőzés a magzatra, illetve milyen terápia jöhet szóba a kismama számára?

    Kötelező és ajánlott védőoltások gyermekkorban

    A védőoltások az úgynevezett aktív immunizálás eszközei. Ez azt jelenti, hogy az élő, legyengített kórokozót, elölt kórokozót vagy a kórokozó valamely alegységét tartalmazó oltás beadása után a szervezet saját immunválasza hozza létre a védő hatást. Legyünk tisztában a kötelező és a szabadon választott védőoltásokkal.

    Az oltásellenes mozgalom érvei és a valódi válaszok - Tények és tévhitek

    Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat egy-egy betegség ellen, azonban súlyosabb a felelősségünk, ha a gyermekeink vakcinázásáról döntünk. Olvassa el a gyakori tévhiteket, és szabaduljon meg a kételyektől!

    Influenza elleni védőoltás: kockázat vagy védelem?

    Vannak, akik feleslegesnek vagy károsnak ítélik, mások a tűtől félnek - számos oka lehet annak, hogy az éves influenza elleni védőoltást a legtöbben a végtelenségig halasztják. Ám az influenza súlyos betegség, ezért javasolják a szakértők a magas kockázatú csoportba tartozók számára a védőoltást.

    Védőoltások: mik lehetnek a következmények?

    A védőoltások alkalmazása a kockázat-haszon mérlegelésén alapszik. Mindennek van kockázata: egy oltás beadásának, egy gyógyszer bevételének, egy gépjárműben utazásnak vagy egy kirándulásnak is. Akkor alkalmazunk egy kezelést, akkor adunk védőoltást, ha az ebből eredő várható haszon, előny messze meghaladja a hátrányokat.

    Ezekre a védőoltásokra van szükség iskoláskorban

    Miért fontos, hogy gyermekeink oltottak legyenek? Mikor nem oltanak be egy gyermeket? Hogyan történik egy iskolai kampányoltás megszervezése? Milyen betegségek ellen nyújtanak védelmet? Minden az iskolai védőoltásokról.

    Influenzajárvány: Tudnivalók a 2010/2011-es idényre!

    Az influenza hirtelen kezdődő megbetegedés, Jellemző tünetei a magas láz, hidegrázás, köhögés, torokfájás, orrdugulás, nátha, izomfájdalom, fejfájás, fáradtság.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.