Szívbetegség húzódhat meg a titokzatos vérképzőszervi jelenség mögött

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus megjelent:

A súlyos COVID-19 elsősorban és alapvetően a tüdőket érinti, de ismert jelenség az ilyen betegeknél, hogy ilyenkor egy bizonyos fehérjének, a troponinnak a szintje magas - ez a fehérje a szív sérülésekor kerül a véráramba.

A plazma troponin-T-szintje a szívizomelhalással járó betegségekben, pl. infarktus, szívizomgyulladás, koszorúsér-betegség esetén emelkedik meg. A szívinfarktusnak igen korai, 3-4 órán belüli jelzője lehet, amikor egyéb vizsgálatok még nem feltétlenül adnak pozitív eredményt.

A jelenség tanulmányozására kardiológusok kardiovaszkuláris MR-vizsgálatot (magnetic resonance scan) végeztek Londonban COVID-19-túlélőkön, azoknál, akiknek legalább kissé emelkedett volt a troponinszintjük a kórházi tartózkodásuk alatt. E 29 ember közül, akinél semmi egyéb ok (például szívinfarktus) nem adott értelmezhető magyarázatot a magasabb troponinszintre, mégis a szívizomgyulladás (myocarditis) két változatát találták. Az egyik változatot mutató pácienseknél érintetlen volt a szívműködés, számukra azt javasolták, hogy kardiológiai utánkövetéssel monitorozzák, hogy mutatkozik-e náluk hosszú távú következmény – számolt be erről dr. Dan Knight (Royal Free Hospital).

A másik mintázat nagyjából a betegek harmadánál fordult elő, ez összefüggésben állt azzal, hogy csökkent volt a szív vérellátása, illetve szívbeteg volt az illető. Az e csoportba tartozóknak akár eddig nem ismert krónikus szívbetegségük is volt, további kezelést, ellátást igényeltek. Ha nem vizsgálták volna a troponinszintet, nem ajánlották volna föl e betegeknek a létfontosságú gyógyítást” – mondta dr. Knight. Hozzátette azt is, hogy itt az a fő üzenet, hogy amikor látható, nyilvánvaló ok nélkül is emelkedett a troponinszint a koronavírusos betegeknél, további vizsgálatokra van szükség, hogy az eddig még nem diagnosztizált szívbetegségre fény derüljön.

WEBBeteg logóWEBBeteg
Fordította: Fazekas Erzsébet, újságíró; Forrás: COVID-19: Myocardial injury in survivors (ahajoumals.org)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes belgyógyász, hematológus

COVID-19 - kutatások

A koronavírushoz kapcsolódva több témában számtalan tudományos vizsgálat indult a közelmúltban – ezek közül néhánynak a rövid kivonatát gyűjtöttük össze. Az összefoglalókból képet kaphatunk a világ kutatóinak erőfeszítéseiről, amivel közösen és külön-külön is meg akarják találni a vírus okozta megbetegedés, a COVID-19 megfelelő terápiáját, illetve a megfertőződés megelőzésére a hatékony vakcinát.

Cikkajánló

COVID-19
A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni talán lehet a betegséget.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.