• Az immunsejtek évek múltán is felismerik a koronavírust

    Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    A legtöbb eddigi kutatás szerint a koronavírus-fertőzésen átesetteknél az ellenanyagok nem maradnak meg hosszú távon sajnos, így feltehetően nem biztosítanak hosszú távú védelmet. De a szingapúri kutatók nem aggódnak azon, hogy a koronavírus ellen termelődő antitestek gyorsan gyengülnek, eltűnnek. Fontosabbnak tartják azt, hogy az immunrendszerben lévő T-, illetve B-sejtek emlékeznek a vírusra és így be tudják indítani az immunválaszt.

    Nemrégiben a Nature című tudományos lap arról számolt be, hogy az „emlékező” T-sejteket próbálták kimutatni kutatók – 36 COVID-19-túlélőben, illetve 23 olyan egyénben, akik a 2003-as koronavírus-fertőzést, a SARS-t élték túl, valamint 37 olyan személyben, akiket egyik fertőzés (betegség) sem érintett.

    Az összes COVID-19-túlélőben megvoltak az új típusú koronavírust felismerő T-sejtek. A SARS-túlélők mindegyikében megmutatkoztak a 2003-as vírusra emlékező T-sejtek, és – témánk szempontjából ez kiemelten fontos – ezek a T-sejtek az új koronavírust is felismerték. Továbbá, azon személyeknek több mint felénél, akiket sosem fertőzött meg az előbb említett egyik koronavírus sem, megtalálhatóak voltak a védő (protektív) T-sejtek, azt jelezve, arra utalva, hogy szervezetük valamikor a múltban már találkozhatott valami másféle koronavírussal és így él bennük egy előzetesen kialakult (pre)immunitás az új koronavírussal szemben is. Ez a jelenség pedig a népesség más tagjaiban ugyanígy lehetséges.

    Hirdetés

    „Az antitestek eltűnéséről napjainkban zajló vitát kissé értelmetlennek találjuk” – írta három kutató a Reuters-hez küldött levelében. „Ami valójában fontos, az az, hogy B- és T-sejtek emlékezetének elégséges szintje megmarad ahhoz, hogy gyorsan be tudják indítani a hatékony immunválaszt a vírus terjedésének megállítására. A T-sejtek képesek megölni a megfertőzött sejteket, ezáltal lelassítják a vírus terjedését a szervezeten belül, és segítenek megtanítani a B-sejteknek, hogy hozzanak létre antitesteket” – hangsúlyozza Anthony Tanoto Tan (Duke-NUS Medical School), valamint kollégái: Nina Le Bert és Antonio Bertoletti.

    WEBBeteg
    Fordította: Fazekas Erzsébet, újságíróForrás: SARS-CoV-2-specific T cell immunity in cases of COVID-19 and SARS, and uninfected controls (nature.com)
    Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes belgyógyász, hematológus

    COVID-19 - kutatások

    A koronavírushoz kapcsolódva több témában számtalan tudományos vizsgálat indult a közelmúltban – ezek közül néhánynak a rövid kivonatát gyűjtöttük össze. Az összefoglalókból képet kaphatunk a világ kutatóinak erőfeszítéseiről, amivel közösen és külön-külön is meg akarják találni a vírus okozta megbetegedés, a COVID-19 megfelelő terápiáját, illetve a megfertőződés megelőzésére a hatékony vakcinát.

    Módosítva: 2020.07.27 16:05, Megjelenés: 2020.07.27 16:05
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    Cs. K., fordító

    Milyen tünetei lehetnek? Ha prosztatagyulladásra gyanakszik, keresse fel orvosát!

    HPV elleni oltás fiúknak is

    HPV elleni oltás fiúknak is

    Szponzorált tartalom

    Már a hetedikes fiúk számára is igényelhető az ingyenes HPV elleni védőoltás. (x)

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    Dömötör: Ha a tesztelést háziorvos rendeli el, ingyenes a teszt

    A koronavírus kimutatását célzó PCR-tesztért azoknak kell majd fizetniük, akiknek a saját döntése, hogy elmennek a mintavételre - közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

    Felelős magatartásra figyelmeztet az Emmi a betegbiztonság világnapja alkalmából

    A felelős magatartásra hívja fel a figyelmet a koronavírus terjedésének megakadályozásáért az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a betegbiztonság világnapja alkalmából.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Védőoltás az új koronavírus ellen - Mit tudunk most?

    Ez év elején alakult ki nagyon rövid idő alatt a mai napig több mint 3 millió embert igazoltan megfertőző és több mint 220 ezer ember halálát okozó SARS-CoV-2 vírus okozta pandémia. Gőzerővel zajlanak a kutatások a lehetséges gyógymódok és a fertőzés megelőzését célzó védőoltások fejlesztésére.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.