• COVID-19 - Reflektorfényben a K-vitamin

    Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Hatásos lehet a COVID-19 elleni védekezésben a - némely élelmiszerben, a zöldségfélék mellett egyes sajtokban is igen nagy mennyiségben található - K-vitamin, olvasható egy tanulmányban. Holland tudósok ebben arról számoltak be, hogy lehetséges kapcsolatot fedeztek föl a K-vitamin hiánya és a COVID-19 okozta elhalálozások között.

    Azon pácienseknél, akik koronavírus miatt intenzív ellátásra szorultak, vagy akár meg is haltak, a K-vitaminból – ami például a különböző zöld növényekben, a tojásban, a kemény és a „kék” sajtokban található – hiányállapotot találtak. Mindez azt a reményt ébresztette fel a kutatókban, hogy az étrendi változtatás is, több minden más mellett, esetleg szerepelhet a kór legyőzésére bevetett sokféle lehetőség között. A hiányállapot és a COVID-19 legrosszabb következményei közötti összefüggést felfedező holland tudósok, akik a Nijmegen városban működő Canisius Wilhelmina Kórház intenzív osztályán kezelt betegeket vizsgálták, a vélt előnyei miatt dicsérik a K-vitamint.

    A COVID-19 vérrögképződést idéz elő, és a tüdő rugalmas rostállományának pusztulását okozza. A táplálkozással az emésztőrendszerbe, szervezetbe kerülő K-vitamin pedig kulcsszerepet játszik azon fehérjék termelésében, amelyek a véralvadásban részt vesznek.

    Hirdetés

    A K-vitamin szerepe szervezetünkben

    Kis háttérmagyarázat: a szervezetben a véralvadás kiegyensúlyozott működéséhez többek között optimális mennyiségű K-vitaminra van szükség. Az egészséges véralvadási mechanizmusban tizenkét véralvadási faktornak van szerepe. A II., VII., IX. és X. alvadási faktorok szintézisében elengedhetetlen a K-vitamin megfelelő jelenléte. Hiánya esetén csökken többek között a vér protrombinszintje, véralvadási problémák jelentkezhetnek, akár egy egyszerű orrvérzés is szokatlanul sokáig elhúzódhat, de vérzékenység is kialakulhat.

    A K-vitamin egy részét előállítja a szervezet, bizonyos hányada a bevitt táplálékból szívódik fel. E szempontból kiemelten fontosak a különféle zöld növények (uborka, brokkoli, spenót, fejes saláta, karfiol, kelbimbó, zöldbab, cukkini, kelkáposzta). A vízitorma, a paradicsom, a csukamájolaj, a melasz is gazdag K-vitaminban. A bélrendszerben elősegítheti a K-vitamin-termelődést, ha naponta fogyasztunk joghurtot, kefirt. A K-vitamin tápanyagból való felszívódása nagyon változó, a szakemberek szerint 10-70 százalékos lehet a hasznosulása. Ha valaki tartósan kerüli az említett élelmiszereket, nagy eséllyel kerülhet vitaminhiányos állapotba.

    Mit ajánlanak a tudósok az eddigi vizsgálatok alapján?

    A holland kutatók a klinikai vizsgálatuk indításához még keresik a támogatókat. De már most egyértelmű üzenetet küldenek a lakosságnak – a projekten dolgozó dr. Rob Janssen arra biztat mindenkit, kivéve a vérhígítót szedőket, hogy már az eddigi eredmények ismeretében is, bátran növeljék meg a K-vitamin-bevitelüket. Így fogalmazott: „Riasztó állapot uralkodik sokfelé a világon, a hatékony megelőző és terápiás szereket még keresik. Eközben itt egy jó beavatkozási lehetőség. Valami, aminek semmi mellékhatása, még annyi se, mint amennyi egy placebónak lehetne. Kivételt kizárólag a véralvadásgátló gyógyszert szedő betegek jelentenek – rajtuk kívül mindenki másnak tökéletesen biztonságos megoldásról van szó. Azt javaslom, szedjék a K-vitamin-kiegészítőket. Még akkor is, ha nem biztos, hogy segít a súlyos állapotú COVID-19 esetén, hiszen jót tesz a véredényeknek, a csontoknak és minden valószínűség szerint a tüdőnek is.”

    Dr. Janssen még azt is megemlítette, hogy kétféle K-vitamin létezik. A K1-et jobban megköti a szervezet. Ilyen található a zöld főzeléknövényekben, a fekete áfonyában, egyéb gyümölcsökben, a holland, a francia sajtokban is. K2-vitamin pedig igen nagy mennyiségben van a japánok közkedvelt hagyományos eledelében: az erjesztett (fermentált) szójababban. Ennek japán neve natto. Ez egyféle húspótló élelmiszer, amit erősen jellegzetes íze miatt, kis mennyiségben ízesítőanyagnak is használnak.

    Tudósok megfigyelése szerint a japánok nattofogyasztása és az ebből származó K2-vitamin-ellátottságuk nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a szigetországban köztudottan olyan alacsony a combnyaktörések előfordulási aránya. A fentiekhez még valamit hozzátett dr. Janssen: „Együtt dolgoztam Londonban egy japán tudóssal, ő mondta, mennyire feltűnőnek találja maga is, hogy Japán azon térségeiben, ahol a lakosság igen nagy előszeretettel fogyasztja a nattót, egyetlen egy személy se halt meg COVID-19-ben. Így azt állítom, ennek bizony érdemes utánajárni, tovább tanulmányozni a natto egészségügyi előnyeit.”  

    Az Európa egyik legnagyobb szív- és érrendszeri kutatási intézetével (Cardiovascular Research Institute, Maastricht) együttműködésben zajló vizsgálatban 134 olyan pácienst vizsgáltak meg, akik március 12. és április 11. között kerültek kórházba COVID-19 miatt. A kontroll csoportba, olyan azonos életkorú 184 személyt vontak be, akiknél nem mutattak ki vírusfertőzést. Jona Walk, a tudományos ellenőrzésnek már alávetett vizsgálat egy másik kutatója azt mondta: „A továbbiakban súlyosan beteg COVID-19 pácienseket tervezünk véletlenszerű sorrendbe rendezni (randomizálni) – egy részük placebót, a másik részük K-vitamint kapna, amiről tudjuk, hogy teljesen biztonságos az átlagnépesség számára. Célunk, hogy a biztonságosság ellenőrzése mellett, megfelelően magas dózisban adjuk a vitamint, ugyanis aktiválni kívánjuk azt a fehérjét, amely oly fontos a tüdő védelme szempontjából.”

    Olvasson tovább!

    WEBBeteg
    Fordította: Fazekas Erzsébet, újságíróForrás: Vitamin K found in some cheeses could help fight COVID-19, study suggests (The Guardian (theguardian.com))
    Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2020.06.10 16:05, Megjelenés: 2020.06.10 16:05
   • Cikkajánló

    COVID-19 - Új szigorítások

    COVID-19 - Új szigorítások

    portfolio.hu

    Hétfőtől még több helyen terjesztik ki a maszkhasználat kötelezettségét.

    Receptek a sorstársaknak

    Receptek a sorstársaknak

    Moharos Melinda, dietetikus

    Megjelent Arató Györgyi dietetikus Konyhanyelven a mellrákról c. könyve.

    A szájvíz nem véd meg a COVID-19-től

    A közelmúltban lehetett hallani olyan híreszteléseket, melyek szerint a szájvíz kiegészítő védelmet jelenthet a koronavírus ellen. A szakértők azonban óva intenek attól, hogy bárki is erre hagyatkozzon, hiszen a szájvíz nem vírusölő, és semmiképpen sem helyettesíti az ajánlott védekezési módszerek használatát, azaz a rendszeres kézmosást és a maszkviselést, valamint a szociális távolságtartást.

    Koronavírus-szabályok Magyarországon és a térségben

    Az őszi koronavírus-járvány felszálló szakaszában vagyunk. A szakértők szerint a tavaszinál is több fertőzöttre kell számítani, ráadásul közeledik az influenzaszezon is. Országonként - így hazánkban is - próbálják visszaszorítani a világjárványt. Nézzük, melyek az éppen aktuális intézkedések Magyarországon és szomszédainknál.

    A COVID-19 veszélyesebb a terhes nőkre és magzataikra, mint eddig gondolták?

    A járvány kitörését követő első hónapokban úgy vélték, hogy a COVID-19 nem jelent nagyobb veszélyt a terhes nőkre és magzataikra. Időközben összegyűltek adatok több mint 11 000 terhességről a világ több pontjáról, amelyek kissé megváltoztatták a korábbi vélekedést.

    Immár nem hanyagolható el az óvintézkedések betartása

    Hazánkban is, akárcsak a világ összes országában, a koronavírus-járvány alaposan megváltoztatta, feje tetejére állította az életmódunkat, ami tavasszal borította fel először az emberek életét, hétköznapi szokásait, az egymás mellett élés, a munkavégzés dinamikáját. S mára nyakunkon a második hullám, sajnos napról napra mind több a fertőzöttek száma Magyarországon is, ami sokkal erőteljesebb, több embert érint, immár a fiatalokat, gyermekeket, a középkorosztályt sem kíméli, s főként közösségekben terjed a legrohamosabban.

    A COVID-19 kivédése mellett mást is tudnia kell a jó vakcinának

    A legjobb védőoltásoktól nemcsak azt várják el az orvosok, közegészségügyi szakemberek, hogy megelőzzék egy-egy adott betegség kialakulását, hanem azt is, hogy képesek legyenek meggátolni, hogy a beoltott személyről a betegséget előidéző kórokozó másik személyre kerüljön át. Miért is nem erre fókuszál jobban a szakma? - kérdezi tehát a fertőző betegségek és a vakcinológia két szakorvosa a NYTimes véleményrovatában megjelent cikkében.

    Megváltoznak a COVID-19-es betegek izolációjára vonatkozó előírások az USA-ban

    Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention) tájékoztatása szerint az USA-ban megváltoztak az előírások.

    Hogyan lehet megkülönböztetni az allergia és a COVID-19 megbetegedés tüneteit?

    A tavasz és a jó idő kezdetével javában tart az allergiaszezon. A COVID-19 világjárvány idején a koronavírus okozta tünetek összetéveszthetők az allergia bizonyos tüneteivel, mivel hasonlóak azokhoz. Az elkülönítés rendkívül nehéz, a téves következtetés levonása egészségkárosodást, mások megfertőzését is jelentheti sajnos.

    Panaszok, amelyekkel a járvány idején se halogassuk az orvoshoz fordulást!

    A koronavírus világjárvány kitörésével nagyon nehéz helyzetbe került mindenki. A betegek és az egészségügyi ellátó rendszer is. Az előttünk álló nemzetek példáját szem előtt tartva az orvos-beteg kapcsolatokat már közel egy hónapja a minimálisra kellett csökkenteni. Ez rengetek nehézséget, félreértést, akár ellátatlan esetet jelenthet, ugyanakkor a kontaktusok számának csökkenésével mind a beteg, mind az egészségügyben dolgozók megfertőződésének veszélyét csökkenteni kell.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.