• Hogyan állunk most májusban a COVID-19 terápiájával?

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Még mindig folyamatosan nő világszerte a koronavírus okozta igazolt megbetegedések száma, jelenleg 4,9 millió embernél igazolták a fertőzést. A kezdetektől gyors ütemben elindult a vírus elleni terápiák, illetve megelőzésre alkalmas védőoltások fejlesztése és tesztelése.

    Jelenleg úgy gondoljuk, a betegség kezelésére alkalmas gyógyszerek fejlesztése még mindig hamarabb bekövetkezhetne, mint a védőoltások kifejlesztése. Fontos a hatóanyag hatásossága mellett azonban annak biztonságossága is, illetve az esetleges mellékhatásoknak és azok tolerálhatóságának ismerete is.

    Hirdetés

    Milyen gyógyszerek állnak előtérben jelenleg?

    Az új gyógyszerek támadáspontjai alapvetően a következők lennének: a vírus sejtbe lépésének gátlása, a vírus szaporodásának gátlása, illetve a szervkárosodás megelőzése.

    Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal (FDA) május elejével már bizonyos esetekben elfogadta a klorokin és hidroxi-klorokin, illetve a remdesivir alkalmazását is. Jelenleg a következő hatóanyagok szerepelnek számos klinikai tanulmányban, hatékonyságukat és hatásukat vizsgálva.

    Antivirális szerek közül:

    • Remdesivir: Egy évtizede kifejlesztett készítmény, hatékonysága nem igazolódott ebolával szemben, viszont MERS vírus ellen jónak tűnt. Tanulmányok most önmagában vagy az immunszupresszív baricilinib hatóanyaggal kombinálva vizsgálják, elsősorban súlyos állapotú, lélegeztetést igénylő betegek esetén. A remdesivir javította a gyógyulási mutatókat, többek között az intenzív ápolást igénylő napok számát is csökkentette. Más tanulmányok viszont nem mutattak előnyt az alkalmazását illetően. Ettől függetlenül az FDA engedélyezte bizonyos területen az alkalmazását. Mellékhatásként májkárosodást, vérnyomásesést, allergiás reakciót észleltek a vénásan történő alkalmazása esetén.

    • Kaletra (lopinavir és ritonavir kettős kombinációja): korábban HIV kezelésében alkalmazott vírusellenes készítmény. A jelenleg zajló kis esetszámú koronavírusos vizsgálatok alapján nem biztos, hogy hatékony és hasznos az alkalmazása, de ezek nem zárultak még le. Abban az esetben ugyanis hatékonyak voltak az eredmények, ha antivirális ribavirin és interferon adásával kombinálták a kezelést súlyos betegek esetén.

    • Favipiravir: influenza kezelésében használt készítmény, ígéretesnek tűnik, a vizsgálatok folyamatban vannak. Kis betegszámú vizsgálatokban kedvezően befolyásolta a meglévő tüneteket, jelenleg Magyarországon indikáción kívül, egyéni döntés alapján megpróbálható az alkalmazása.

    • Arbidol (umifenovir): kínai tanulmányokban csökkentette a halálozást, így ott már protokoll szerint is alkalmazható. Korábban már influenza ellen törzskönyvezve volt (de nem hazánkban).

    Egyéb, nem antivirális szerekkel történő terápia:

    • Klorokin és hidroxi-klorokin: kezdetben nagy várakozásokkal indultak vizsgálatok, bár hatékonysága talán megvan a sok ellentmondó eredmény között, jelentős mellékhatása (szívritmuszavar) lehet, emiatt csak meghatározott társbetegséggel rendelkező súlyos állapotú betegeknek adható, szigorúan orvosi felügyelet mellett kórházi körülmények között, adását önmagában és azitromicin antibiotikummal próbálták.

    • Monoklonálisantitest-terápia: humán eredetű antitest, mely neutralizálja ("semlegesíti") a SARS-CoV-2 törzset, vizsgálatok kezdeti eredményei kedvezőek, súlyos állapotú betegek esetén.

    • Rekonvaleszcensplazma-terápia: jó eredmények érhetőek el fertőzésen átesett, már egészséges, de a vírus elleni antitestet hordozók levett plazmájának beadásával.

    Bővebben A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta súlyos megbetegedésben

    • Őssejtterápia: költséges, emiatt nehezen hozzáférhető. De jó eredményeket értek el súlyos állapotú betegek esetén, akiknek tüdőkárosodása volt, olyan őssejtek beadásával, amelyek pl. a károsodott tüdőszövetek regenerálódásában vesznek részt.

    • Immunszupresszív gyógyszerek: a fokozott citokinvihar elnyomásában segítenek, elsősorban súlyos állapotú betegek esetén. Baricitinib (JAK-kináz-gátló), melyet reumatoid artritiszben már alkalmaztak, illetve a tocilizumab (egy IL-6 inhibitor) alkalmazása jó eredményeket mutatott jelentős gyulladásos folyamatok miatt súlyos állapotú betegek esetén.

    A védőoltások fejlesztése is folyamatban van

    Nem terápiaként, hanem megelőzésre folyamatban vannak a védőoltások fejlesztései is. Több mint 100 vakcina tesztelése van valamilyen fázisban, kérdéses, hogy őszre valóban lehet-e már védőoltás. Talán elsősorban említendő a Moderna mRNS-alapú vakcinája, az Inovio DNS-alapú vakcinája, de emellett a Pfizer, Sanofi, a Johnson & Johnson is klinikai fázisban próbál védőoltásokat.

    Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
    Felhasznált irodalom: Here’s Exactly Where We Are with Vaccines and Treatments for COVID-19

    Módosítva: 2020.05.22 09:36, Megjelenés: 2020.05.22 09:36
   • Cikkajánló

    Influenza

    Influenza

    Dr. Gócs Viktor

    Milyen tünetekkel jár az influenza? Hogyan kell kezelni? Milyen szövődményei lehetnek?

    Portré

    Portré

    Balogh Mária, újságíró

    A beteg java a legfőbb törvény! - Dr. Major Tamás, nőgyógyásszal beszélgettünk.

    Kárpátaljai magyaroknak rendez gyűjtést az Ökumenikus Segélyszervezet

    Idén is gyűjt adományokat az Ökumenikus Segélyszervezet a kárpátaljai magyaroknak - mondta a szervezet kommunikációs igazgatója az M1 aktuális csatorna vasárnap délelőtti műsorában.

    A légúti tüneteket tapasztalók ne menjenek közösségbe

    A Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője a koronavírus-járvány megfékezése érdekében arra kérte az embereket, hogy légúti tünetekkel ne menjenek közösségbe, és szükség szerint konzultáljanak háziorvosukkal.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

    Az alapbetegségek kutatásával foglalkozó metaanalízis (Penn State University, PLOS One) ismertette, hogy melyek fennállása mellett kell COVID-19 fertőzés esetén a halálozás előfordulásának nagyobb esélyével számolni.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    Ezektől a hatóanyagoktól várják a COVID-19 gyógyítását

    Számos hatóanyagot vizsgálnak jelenleg a COVID-19 antivirális kezelését illetően, klinikai tanulmányok keretein belül. A folyamatban levő nemzetközi klinikai vizsgálatok nyilvántartása megtalálható a WHO weboldalán és a clinicaltrials.gov weboldalon.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.