• Hogyan állunk most májusban a COVID-19 terápiájával?

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Még mindig folyamatosan nő világszerte a koronavírus okozta igazolt megbetegedések száma, jelenleg 4,9 millió embernél igazolták a fertőzést. A kezdetektől gyors ütemben elindult a vírus elleni terápiák, illetve megelőzésre alkalmas védőoltások fejlesztése és tesztelése.

    Jelenleg úgy gondoljuk, a betegség kezelésére alkalmas gyógyszerek fejlesztése még mindig hamarabb bekövetkezhetne, mint a védőoltások kifejlesztése. Fontos a hatóanyag hatásossága mellett azonban annak biztonságossága is, illetve az esetleges mellékhatásoknak és azok tolerálhatóságának ismerete is.

    Hirdetés

    Milyen gyógyszerek állnak előtérben jelenleg?

    Az új gyógyszerek támadáspontjai alapvetően a következők lennének: a vírus sejtbe lépésének gátlása, a vírus szaporodásának gátlása, illetve a szervkárosodás megelőzése.

    Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal (FDA) május elejével már bizonyos esetekben elfogadta a klorokin és hidroxi-klorokin, illetve a remdesivir alkalmazását is. Jelenleg a következő hatóanyagok szerepelnek számos klinikai tanulmányban, hatékonyságukat és hatásukat vizsgálva.

    Antivirális szerek közül:

    • Remdesivir: Egy évtizede kifejlesztett készítmény, hatékonysága nem igazolódott ebolával szemben, viszont MERS vírus ellen jónak tűnt. Tanulmányok most önmagában vagy az immunszupresszív baricilinib hatóanyaggal kombinálva vizsgálják, elsősorban súlyos állapotú, lélegeztetést igénylő betegek esetén. A remdesivir javította a gyógyulási mutatókat, többek között az intenzív ápolást igénylő napok számát is csökkentette. Más tanulmányok viszont nem mutattak előnyt az alkalmazását illetően. Ettől függetlenül az FDA engedélyezte bizonyos területen az alkalmazását. Mellékhatásként májkárosodást, vérnyomásesést, allergiás reakciót észleltek a vénásan történő alkalmazása esetén.

    • Kaletra (lopinavir és ritonavir kettős kombinációja): korábban HIV kezelésében alkalmazott vírusellenes készítmény. A jelenleg zajló kis esetszámú koronavírusos vizsgálatok alapján nem biztos, hogy hatékony és hasznos az alkalmazása, de ezek nem zárultak még le. Abban az esetben ugyanis hatékonyak voltak az eredmények, ha antivirális ribavirin és interferon adásával kombinálták a kezelést súlyos betegek esetén.

    • Favipiravir: influenza kezelésében használt készítmény, ígéretesnek tűnik, a vizsgálatok folyamatban vannak. Kis betegszámú vizsgálatokban kedvezően befolyásolta a meglévő tüneteket, jelenleg Magyarországon indikáción kívül, egyéni döntés alapján megpróbálható az alkalmazása.

    • Arbidol (umifenovir): kínai tanulmányokban csökkentette a halálozást, így ott már protokoll szerint is alkalmazható. Korábban már influenza ellen törzskönyvezve volt (de nem hazánkban).

    Egyéb, nem antivirális szerekkel történő terápia:

    • Klorokin és hidroxi-klorokin: kezdetben nagy várakozásokkal indultak vizsgálatok, bár hatékonysága talán megvan a sok ellentmondó eredmény között, jelentős mellékhatása (szívritmuszavar) lehet, emiatt csak meghatározott társbetegséggel rendelkező súlyos állapotú betegeknek adható, szigorúan orvosi felügyelet mellett kórházi körülmények között, adását önmagában és azitromicin antibiotikummal próbálták.

    • Monoklonálisantitest-terápia: humán eredetű antitest, mely neutralizálja ("semlegesíti") a SARS-CoV-2 törzset, vizsgálatok kezdeti eredményei kedvezőek, súlyos állapotú betegek esetén.

    • Rekonvaleszcensplazma-terápia: jó eredmények érhetőek el fertőzésen átesett, már egészséges, de a vírus elleni antitestet hordozók levett plazmájának beadásával.

    Bővebben A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta súlyos megbetegedésben

    • Őssejtterápia: költséges, emiatt nehezen hozzáférhető. De jó eredményeket értek el súlyos állapotú betegek esetén, akiknek tüdőkárosodása volt, olyan őssejtek beadásával, amelyek pl. a károsodott tüdőszövetek regenerálódásában vesznek részt.

    • Immunszupresszív gyógyszerek: a fokozott citokinvihar elnyomásában segítenek, elsősorban súlyos állapotú betegek esetén. Baricitinib (JAK-kináz-gátló), melyet reumatoid artritiszben már alkalmaztak, illetve a tocilizumab (egy IL-6 inhibitor) alkalmazása jó eredményeket mutatott jelentős gyulladásos folyamatok miatt súlyos állapotú betegek esetén.

    A védőoltások fejlesztése is folyamatban van

    Nem terápiaként, hanem megelőzésre folyamatban vannak a védőoltások fejlesztései is. Több mint 100 vakcina tesztelése van valamilyen fázisban, kérdéses, hogy őszre valóban lehet-e már védőoltás. Talán elsősorban említendő a Moderna mRNS-alapú vakcinája, az Inovio DNS-alapú vakcinája, de emellett a Pfizer, Sanofi, a Johnson & Johnson is klinikai fázisban próbál védőoltásokat.

    Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
    Felhasznált irodalom: Here’s Exactly Where We Are with Vaccines and Treatments for COVID-19

    Módosítva: 2020.05.22 09:36, Megjelenés: 2020.05.22 09:36
   • Cikkajánló

    Eperallergia

    Eperallergia

    Dr. Garaczi Edina

    Az eper fogyasztása kellemetlen tüneteket is okozhat.

    COVID-19

    COVID-19

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Mekkora annak a kockázata, hogy felületekről fertőződünk meg a koronavírussal?

    Országos tisztifőorvos: a járvány nyugvópontra érkezett

    A járvány nyugvópontra érkezett, amit az is igazol, hogy nem történtek jelentős változások a járványügyi adatokban az elmúlt huszonnégy órában - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

    Osztrák-magyar közös vakcinafejlesztés indul

    A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportja, valamint az osztrák biotechnológiai cég, a CEBINA GmbH közös COVID-19 elleni vakcinafejlesztési projektbe kezd, melyhez mind az osztrák, mind pedig a hazai kutatócsoportnak rendelkezésre áll a megfelelő támogatás. - jelentette be Prof. Dr. Jakab Ferenc pécsi virológus, a Koronavírus Kutatási Akciócsoport vezetője.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Védőoltás az új koronavírus ellen - Mit tudunk most?

    Ez év elején alakult ki nagyon rövid idő alatt a mai napig több mint 3 millió embert igazoltan megfertőző és több mint 220 ezer ember halálát okozó SARS-CoV-2 vírus okozta pandémia. Gőzerővel zajlanak a kutatások a lehetséges gyógymódok és a fertőzés megelőzését célzó védőoltások fejlesztésére.

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

    Koronavírus: a leggyakoribb veszélyes alapbetegségek

    Az elhunyt koronavírus-fertőzöttek körülbelül fele-fele arányban nők, illetve férfiak. Jóval több volt a férfi áldozat a járvány kezdeti szakaszában, azonban a járvány előrehaladásával ez kiegyenlítődött. Az elhunytak átlagéletkora az eddigi adatok alapján 78 év körül alakul. Összegyűjtöttük, mely betegségek fennállása esetén súlyos a leggyakrabban a koronavírus-fertőzés.

    Mit tegyünk, ha a COVID-19 megbetegedés enyhe lefolyású nálunk?

    Szakértők szerint az enyhe lefolyású COVID-19 megbetegedés otthoni kezelése hasonló ahhoz, ahogy influenza esetén kezelnénk magunkat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.