• Eldőlni látszik a kérdés: a hidroxi-klorokin ront a COVID-19-betegek halálozási arányán

    Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

    A hidroxi-klorokin egy a korábbiaknál jóval több személyre kiterjedő vizsgálat szerint is megnöveli a kórházban ápolt COVID-19-betegek halálozási kockázatát. Az említett szer ugyanakkor bizonyos kórok (malária, lupusz, artritisz) esetén, célzottan alkalmazva, nemcsak hatásos, de biztonságos is!

    A világ különböző országaiban 96 ezer koronavírusos beteget vontak be abba az új vizsgálatba, melyről a The Lancet Journal, a világ legolvasottabb orvosi hetilapja számolt be. A kezeltek közül csaknem 15 ezren hidroxi-klorokint vagy klorokint kaptak, önmagában vagy antibiotikummal párosítva. A próba azt az eredményt hozta, hogy az ilyen terápiában részesülő COVID-19-betegek – szívritmusproblémák kialakulása miatt – a kontroll csoport tagjainál nagyobb arányban haltak meg. A részleteket tekintve: a hidroxi-klorokin 18, a klorokin 16,4%-kal növelte a fatális kockázatot, ami a kontroll csoportban 9 százalékos volt. Meglepő adat, hogy azok körében, akik az említett két szert antibiotikummal kombinálva kapták, még nagyobb arányú volt az életvesztés. A kutatók ennek ismeretében arra figyelmeztetik az orvosokat, hogy a klinikai vizsgálatokon kívül senkinél ne tegyék a kezelési arzenálba a hidroxi-klorokint.

    Hirdetés

    A Donald Trump által sokat emlegetett gyógyszer, amit szavai szerint azért szed, hogy kivédje (megelőzze) a COVID-19-et, valójában megnövelheti annak esélyét, hogy megbetegedése esetén akár meg is halhat – erre következtethetünk a Lancetben közöltek alapján. A tanulmány szerint a kezeltek számára semmiféle előnyt nem ad a maláriaellenes gyógyszer. Az elnök elismerte, annak ellenére szedi, hogy a járványügyi szakemberek figyelmeztették őt a lehetséges szívproblémák előfordulására. Korábban, az orvosi tanácsok, illetve óvások ellenére, ahol csak tehette, népszerűsítette ezt a szert. Bár malária, lupusz vagy artritisz esetén biztonságosan lehet a hidroxi-klorokint használni, de a koronavírus fertőzötteknél semmiféle előnyt nem igazolt egyetlen klinikai próba sem. Trump azt állítja, nincs pozitív vírustesztje, és csak azért szedi, mert jótékony hatást tulajdonít neki. „Ha nem jó, rögtön meg fogom mondani. Nem lesz az ártalmamra” – bizonygatta újságírók kérdésére.

    Folyamatban van egy vizsgálat annak kiderítésére is, hogy valójában képes lehet-e megelőzni a COVID-19-et ez a maláriaellenes szer. Több mint 40 ezer vizsgálati alany: egészségügyi dolgozó fogja szedni, akik Európa, Afrika, Ázsia és Dél-Amerika különféle kórházaiban napi kapcsolatban vannak COVID-19-betegekkel. Amikor a Fehér Ház koronavírus munkacsoportja koordinátorának, dr. Deborah Birxnek tettek fel kérdést a Lancet tanulmánnyal kapcsolatban, ezt válaszolta: „Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hatóság (US Food and Drug Administration) nagyon világos állásfoglalásban fejti ki, aggodalomra ad okot, ha valaki akár a COVID-19 megelőzésére, akár kezelésére kívánja alkalmazni ezt a szert”.  Dr. Marcos Espinal, a WHO egyik magas rangú tisztségviselője, a pánamerikai egészségügyi szervezet (Pan American Health Organization) igazgatója is nyomatékosan utalt arra a tényre, hogy nincs olyan klinikai próba, amely koronavírus esetén a hidroxi-klorokin alkalmazását ajánlaná.

    Olvasson tovább! Hogyan állunk most májusban a COVID-19 terápiájával?

    WEBBeteg
    Fazekas Erzsébet, újságíró
    Forrás: BBC News

    Módosítva: 2020.05.25 13:03, Megjelenés: 2020.05.25 13:03
   • Cikkajánló

    COVID-19

    COVID-19

    Semmelweis Egyetem

    Hazamehetett az első, magyar gyártású remdesivirrel kezelt beteg.

    Helyes orrfújás

    Helyes orrfújás

    Dr. Árki Ildikó

    A kicsik még nem tudják kifújni az orrukat. Tanítsuk meg nekik, hogyan kell!

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    Zöld utat kapott az eddigi leghatékonyabb magyar COVID-gyógyszer

    Széleskörűen hozzáférhetővé válik a magyar betegek számára is a remdesivir nevű hatóanyagot tartalmazó antivirális szer, amely az eddig ismert leghatékonyabb gyógyszer a COVID-19-fertőzés ellen. A gyártás a Richter Gedeon Nyrt. saját fejlesztése alapján indult. A készítmény klinikai vizsgálata megkapta az engedélyt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől. A szert több magyarországi egészségügyi intézményben, így a Szegedi Tudományegyetemen is alkalmazzák.

    Koronavírus - Újraindul a telefonos információs vonal Debrecenben

    A koronavírus-járvány miatt, a lakosság és a segítségre szorulók támogatása érdekében szerdától újraindítja telefonos információs vonalát a debreceni polgármesteri hivatal - tájékoztatta a városháza kedden az MTI-t.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Védőoltás az új koronavírus ellen - Mit tudunk most?

    Ez év elején alakult ki nagyon rövid idő alatt a mai napig több mint 3 millió embert igazoltan megfertőző és több mint 220 ezer ember halálát okozó SARS-CoV-2 vírus okozta pandémia. Gőzerővel zajlanak a kutatások a lehetséges gyógymódok és a fertőzés megelőzését célzó védőoltások fejlesztésére.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.