• Eldőlni látszik a kérdés: a hidroxi-klorokin ront a COVID-19-betegek halálozási arányán

    Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

    A hidroxi-klorokin egy a korábbiaknál jóval több személyre kiterjedő vizsgálat szerint is megnöveli a kórházban ápolt COVID-19-betegek halálozási kockázatát. Az említett szer ugyanakkor bizonyos kórok (malária, lupusz, artritisz) esetén, célzottan alkalmazva, nemcsak hatásos, de biztonságos is!

    A világ különböző országaiban 96 ezer koronavírusos beteget vontak be abba az új vizsgálatba, melyről a The Lancet Journal, a világ legolvasottabb orvosi hetilapja számolt be. A kezeltek közül csaknem 15 ezren hidroxi-klorokint vagy klorokint kaptak, önmagában vagy antibiotikummal párosítva. A próba azt az eredményt hozta, hogy az ilyen terápiában részesülő COVID-19-betegek – szívritmusproblémák kialakulása miatt – a kontroll csoport tagjainál nagyobb arányban haltak meg. A részleteket tekintve: a hidroxi-klorokin 18, a klorokin 16,4%-kal növelte a fatális kockázatot, ami a kontroll csoportban 9 százalékos volt. Meglepő adat, hogy azok körében, akik az említett két szert antibiotikummal kombinálva kapták, még nagyobb arányú volt az életvesztés. A kutatók ennek ismeretében arra figyelmeztetik az orvosokat, hogy a klinikai vizsgálatokon kívül senkinél ne tegyék a kezelési arzenálba a hidroxi-klorokint.

    Hirdetés

    A Donald Trump által sokat emlegetett gyógyszer, amit szavai szerint azért szed, hogy kivédje (megelőzze) a COVID-19-et, valójában megnövelheti annak esélyét, hogy megbetegedése esetén akár meg is halhat – erre következtethetünk a Lancetben közöltek alapján. A tanulmány szerint a kezeltek számára semmiféle előnyt nem ad a maláriaellenes gyógyszer. Az elnök elismerte, annak ellenére szedi, hogy a járványügyi szakemberek figyelmeztették őt a lehetséges szívproblémák előfordulására. Korábban, az orvosi tanácsok, illetve óvások ellenére, ahol csak tehette, népszerűsítette ezt a szert. Bár malária, lupusz vagy artritisz esetén biztonságosan lehet a hidroxi-klorokint használni, de a koronavírus fertőzötteknél semmiféle előnyt nem igazolt egyetlen klinikai próba sem. Trump azt állítja, nincs pozitív vírustesztje, és csak azért szedi, mert jótékony hatást tulajdonít neki. „Ha nem jó, rögtön meg fogom mondani. Nem lesz az ártalmamra” – bizonygatta újságírók kérdésére.

    Folyamatban van egy vizsgálat annak kiderítésére is, hogy valójában képes lehet-e megelőzni a COVID-19-et ez a maláriaellenes szer. Több mint 40 ezer vizsgálati alany: egészségügyi dolgozó fogja szedni, akik Európa, Afrika, Ázsia és Dél-Amerika különféle kórházaiban napi kapcsolatban vannak COVID-19-betegekkel. Amikor a Fehér Ház koronavírus munkacsoportja koordinátorának, dr. Deborah Birxnek tettek fel kérdést a Lancet tanulmánnyal kapcsolatban, ezt válaszolta: „Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hatóság (US Food and Drug Administration) nagyon világos állásfoglalásban fejti ki, aggodalomra ad okot, ha valaki akár a COVID-19 megelőzésére, akár kezelésére kívánja alkalmazni ezt a szert”.  Dr. Marcos Espinal, a WHO egyik magas rangú tisztségviselője, a pánamerikai egészségügyi szervezet (Pan American Health Organization) igazgatója is nyomatékosan utalt arra a tényre, hogy nincs olyan klinikai próba, amely koronavírus esetén a hidroxi-klorokin alkalmazását ajánlaná.

    Olvasson tovább! Hogyan állunk most májusban a COVID-19 terápiájával?

    WEBBeteg
    Fazekas Erzsébet, újságíró
    Forrás: BBC News

    Módosítva: 2020.05.25 13:03, Megjelenés: 2020.05.25 13:03
   • Cikkajánló

    Visszérteszt nőknek

    Visszérteszt nőknek

    WEBBeteg

    Töltse ki Ön is tesztünket, majd olvassa el a hozzá tartozó értékelést!

    Gyakran fáradt?

    Gyakran fáradt?

    B. M., szakfordító

    A fáradtság legtermészetesebb oka az alváshiány, ám hátte- rében betegségek is állhatnak.

    Koronavírus - a lakosság szerepe döntő lesz a második hullám megelőzésében

    A lakosságnak döntő szerepe lesz a koronavírus-járvány második hullámának megelőzésében Magyarországon - mondta Vályi-Nagy István, a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének főigazgatója.

    8 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

    Újabb 8 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4102 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Védőoltás az új koronavírus ellen - Mit tudunk most?

    Ez év elején alakult ki nagyon rövid idő alatt a mai napig több mint 3 millió embert igazoltan megfertőző és több mint 220 ezer ember halálát okozó SARS-CoV-2 vírus okozta pandémia. Gőzerővel zajlanak a kutatások a lehetséges gyógymódok és a fertőzés megelőzését célzó védőoltások fejlesztésére.

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

    Koronavírus: a leggyakoribb veszélyes alapbetegségek

    Az elhunyt koronavírus-fertőzöttek körülbelül fele-fele arányban nők, illetve férfiak. Jóval több volt a férfi áldozat a járvány kezdeti szakaszában, azonban a járvány előrehaladásával ez kiegyenlítődött. Az elhunytak átlagéletkora az eddigi adatok alapján 78 év körül alakul. Összegyűjtöttük, mely betegségek fennállása esetén súlyos a leggyakrabban a koronavírus-fertőzés.

    Mit tegyünk, ha a COVID-19 megbetegedés enyhe lefolyású nálunk?

    Szakértők szerint az enyhe lefolyású COVID-19 megbetegedés otthoni kezelése hasonló ahhoz, ahogy influenza esetén kezelnénk magunkat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.