• Koronavírus: tovább nőttek az országon belüli különbségek

    Szerző: WEBBeteg

    Régóta nem azonosítottak új koronavírus-fertőzöttet azon megyékben, ahol eleve alacsony volt az esetszám, a legfertőzöttebb országrészekben ellenben a napokban is tovább nőtt a megbetegedések száma. Megyei körkép a magyarországi koronavírus-járványról.

    Öt magyarországi megyében májusban egyetlen új COVID-fertőzöttet sem azonosítottak eddig, további ötben pedig egy hétnél régebben, május első napjaiban diagnosztizáltak legutóbb új koronavírussal fertőzött beteget. A sort továbbra is Vas megye vezeti, ahol április 11-én nőtt a jelenlegivel megegyező 14 főre az esetszám. Ez a dátum azért lehet fontos, mert az összes esetszámnál jobban utal a járvány jelenlegi intenzitására és az aktív esetek számára.

    A lista másik felében a főváros mellett 9 olyan megyénk található, ahol az elmúlt napokban is új esetekkel bővült a fertőzöttek száma. Ezen területek jellemzően eleve magasabb arányban voltak fertőzöttek, így az országon belül egyre nő a különbség az esetszámok tekintetében. Korábbi összegzéseinkben a lakosságarányos esetszámban húszszoros különbségekre hívtuk fel a figyelmet, jelenleg azonban már 28-szor akkora arányban fertőzött Budapest, mint a legjobb mutatókkal rendelkező Békés megye.

    Hirdetés

    A népesség arányában a legkevesebb a fertőzött továbbra is Békés, Hajdú-Bihar és Bács-Kiskun megyékben, ahol 100 ezer lakosból 3,3-4,6 fő kapta el a fertőzést a járvány kezdete óta. Mivel itt több mint egy hete új esetet sem jelentettek, vélhetően az aktív fertőzöttek száma is alacsony.

    A legmagasabb a fertőzöttek aránya továbbra is Budapesten, ahol 100 ezer lakosból 92 igazoltan fertőzött, azaz nagyjából 1000 emberből 1. A fővárost Fajér, Zala és Komárom-Esztergom megye követi, jelenleg ezeken a területeken a legmagasabb a népességarányos esetszám, a korábbi második helyezett Pest megye értékei pedig már inkább az országos átlag körül alakulnak.

    Fertőzöttek megyénkénti aránya, száma és az utolsó azonosított eset dátuma

    Megye 
    Utolsó eset
    dátuma
    Aktuális
    esetszám
    Esetszám
    százezer lakosra
     
    Vas április 11. 14 5,4
    Bács-Kiskun április 18. 23 4,6
    Hajdú-Bihar április 25. 23 4,3
    Szabolcs-Szatmár-B. április 28. 47 8,5
    Tolna április 29. 17 7,4
    Somogy május 2. 28 9,0
    Baranya május 3. 36 10,0
    Jász-Nagykun-Sz. május 5. 23 6,0
    Békés május 5. 11 3,3
    Nógrád május 6. 25 12,4
    Győr-Moson-S. május 10. 83 18,5
    Borsod-Abaúj-Z. május 11. 64 9,4
    Fejér május 12. 338 79,3
    Veszprém május 12. 62 17,6
    Heves május 12. 17 5,5
    Budapest május 13. 1609 91,8
    Csongrád május 13. 113 27,8
    Zala május 13. 176 61,3
    Komárom-Esztergom május 13. 176 56,5
    Pest május 13. 456 36,9

    Frissítve: 2020. 05. 13.; koronavirus.gov.hu

    A bemutatott számok pillanatnyi állapotot tükröznek, hiszen egy-egy fertőzöttől is újból felgyorsulhat a járvány terjedése a jelenleg kedvezőbb helyzetben lévő megyékben is.

    Igazolt új koronavírus-fertőzöttek száma megyénként, 2020. május 13-án közzétett adatok

    Frissítve: 2020. 05. 13.

    További adatok, diagram az esetszám időbeli alakulásáról

    (WEBBeteg.hu)

    Ajánlott cikkek a COVID-járványról

     

    Módosítva: 2020.05.13 16:03, Megjelenés: 2020.05.13 16:03
   • Cikkajánló

    COVID-19 - Új szigorítások

    COVID-19 - Új szigorítások

    portfolio.hu

    Hétfőtől még több helyen terjesztik ki a maszkhasználat kötelezettségét.

    Receptek a sorstársaknak

    Receptek a sorstársaknak

    Moharos Melinda, dietetikus

    Megjelent Arató Györgyi dietetikus Konyhanyelven a mellrákról c. könyve.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, tünetek esetén pedig mindenképp maradjon otthon!

    Jók a vérplazmakezelés tapasztalatai

    A súlyos betegeknél jók a vérplazmakezelés tapasztalatai - jelentette ki a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója.

    Országos tisztifőorvos: hatékonyak az idősek érdekében hozott intézkedések

    Hatékony az idősek érdekében hozott látogatási és intézményelhagyási tilalom az idős- és szociális otthonokban - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

    Megfáztam vagy koronavírusos vagyok? A COVID-19 első tünetei

    A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni lehet a betegséget.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

    Lelki egészségünket is fenyegeti a koronavírus

    Még a világjárvány kezdeti időszakában járunk. Magyarországon március 4-én jelentették hivatalosan az első koronavírus-fertőzést, és március 15-én az első halálesetet. Mégis, mintha hosszú idő telt volna el a kezdetek óta. Megváltozott az időérzékelésünk is...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.