Hat új tünettel bővült a COVID-19 tüneteinek listája

szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus megjelent:

Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) néhány új tünettel bővítette a COVID-19 megbetegedés meglévő tünetlistáját.

A CDC korábban a lázat, a köhögést és a légszomjat jelölte meg olyan tünetként, ami az új koronavírus okozta megbetegedésre utalhat. Most azonban további hat olyan tünettel bővítették a listát, ami a betegség velejárója lehet:

  • hidegrázás,
  • hidegrázással járó ismétlődő reszketés,
  • izomfájdalom,
  • fejfájás,
  • torokfájás, illetve
  • az ízlelés- és szaglás elvesztése.

A kibővített tünetlista fontos szerepet játszhat, mivel a limitált mennyiségben rendelkezésre álló tesztek miatt általában azokat tesztelik elsőként, akik tüneteket mutatnak.

Néhány újonnan felsorolt tünetre az elmondások alapján lehet következtetni. Az NPR amerikai közszolgálati rádió és más hírportálok a múlt hónapban arról számoltak be, hogy egyes COVID-19 megbetegedésben szenvedő betegek az ízlelésük és a szaglásuk elvesztését említették tünetként. Az új koronavírus okozta megbetegedésben szenvedő betegek izomfájdalmakról, hidegrázásról és fejfájásról is beszámoltak.

A tünetek általában a megfertőződést követő 2-14. nap között jelentkeznek - mondja a CDC, hangsúlyozva továbbá, hogy az alábbi tünetek „vészhelyzetre hívják fel a figyelmet”: légzési nehézség, állandó mellkasfájdalom, vagy mellkasi nyomásérzés, zavartság, vagy ébreszthetetlenség, valamint az ajkak vagy az arc kékes színű elszíneződése. Ha valakinél a fenti tünetek közül bármelyik előfordul, akkor azonnali orvosi segítségre van szükség - mondja a CDC.

A CDC listáján ugyan nem szerepel, de új tünet lehet még - bár az összefüggés nem teljesen tisztázott - a szemek kötőhártya-gyulladása, vagy a lábujjakon, lábfejen piros-lila színű bőrelváltozások kialakulása.

A koronavírus rendkívül fertőzőnek bizonyult és bizonyos esetekben halálos kimenetelű lehet, azonban a megfertőződött emberek túlnyomó többsége tünetmentes marad, vagy csak enyhe tünetekkel vészeli át a fertőzést.

Tovább

WEBBeteg logóWEBBeteg
Forrás: Füzesi Zsuzsa, fordító; CDC Adds 6 Symptoms To Its COVID-19 List (npr.org)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.