• Rosszul érzem magam, felhívom a háziorvost... Mi történik utána?

    Szerző: WEBBeteg.hu, EMMI

    Mindenki tudja, hogy amennyiben betegnek érzi magát, ne menjen be a rendelőbe, hanem telefonon kell keresnie a háziorvosát a panaszaival. De mire lehet számítani ezt követően?

    Az Emberi Erőforrások Minisztériuma részletes útmutatót adott ki orvosoknak, hogy mi a teendő koronavírus-gyanú esetén, így Magyarországon egységes protokoll szerint zajlik a betegség kivizsgálása, elkülönítése és ellátása.

    A háziorvos a telefonhívás során részletesen kikérdezi a beteget a panaszokról. A koronavírusra utaló tünet elsősorban a láz, a száraz köhögés és a légzési nehézség. Mivel egyik sem feltétlenül jelentkezik az esetek 100 százalékában, nem fontos mindhárom jellemző panasz egyidejű fennállása a COVID-fertőzés valószínűsítéséhez. A tünetekről készített összefoglaló táblázatunk itt tekinthető meg. A kikérdezés másik fontos célja a panaszok súlyosságának, a beteg állapotának a megítélése.

    A telefonbeszélgetés eredményének alapján a háziorvosnak két döntést kell hoznia:

    1. Fennáll-e a COVID-19 gyanúja?
    2. Szükséges-e a kórházi felvétel?
    Hirdetés

    A négy lehetséges eljárás

    A. Fennáll a COVID-gyanú, de nem szükséges kórházi ellátás

    Ebben az esetben a beteg maradjon otthon, a háziorvos értesíti az Országos Mentőszolgálatot, akik a beteg otthonában végzik el a mintavételt a teszthez. A gyanús esetről értesítést kap a járási népegészségügyi osztály vagy a megyei ügyelet, amely pozitív teszt esetén rendelkezik a további tennivalókról (pl. házi karantén elrendelése, a beteg környezetében élők tesztelése, stb.). A tesztet a kijelölt fővárosi és nagyobb vidéki városokban (Debrecen, Szeged, Győr, Pécs) található laborokban végzik el, 24 órán belül.

    Ha a beteg az otthonában marad, a mintavétel után továbbra is telefonon tartja a kapcsolatot orvosával. Szükséges a további felügyelet, az állapot változásának nyomon követése, állapotromlás esetén pedig a kórházba szállítás is szükségessé válhat. Az igazolt betegekkel egy háztartásban élők tesztelése is megtörténik, és potenciális fertőzöttként szükséges viselkedniük.

    A beteg nem hagyhatja el lakóhelyét, az otthoni elkülönítés kiemelten fontos a járvány továbbterjedésének megakadályozására. A hatósági karantén megsértése szankciókkal járhat, a rendőrség engedélyezheti annak betartását.

    Olvasson tovább!

    Hatósági karantén tábla

    B. Fennáll a COVID-19-gyanú, és szükséges a kórházi ellátás

    A háziorvos ugyanúgy a mentőszolgálatot és a járási népegészségügyi osztályt vagy a megyei ügyeletet értesíti a beteget azonban a mentők azonnal a kórházba szállítják, és ott kerül sor a szükséges ellátásra, illetve vizsgálatokra. A mentők számára egyértelműen ki van jelölve, hogy egy adott lakóhelyről melyik kórházba kell szállítaniuk a beteget.

    A kórházban a betegek egy előzetes vizsgálaton esnek át a fertőzésgyanú megerősítése, az állapotuk súlyosságának megítélése céljából, itt történik a teszthez szükséges mintavétel is. Minden kórházban úgy alakították ki ezt a területet, hogy gondosan el legyenek különítve az intézmény többi részétől, pl. a kórház bejáratánál legyenek (hogy ne legyen szükség más területeken történő áthaladásra). A kórházakban gondoskodnak arról is, hogy a "fertőzött övezet" és a "potenciálisan fertőzött övezet" zónája is gondosan (puffer zónákkal elválasztva) el legyen különítve, a gyanús esetek nem léphetnek kapcsolatba az igazolt fertőzöttekkel.

    A vizsgálati területet a betegek nem hagyhatják el, illetve kísérők sem tartózkodhatnak velük, mivel minden gyanús esetet potenciális fertőzésforrásként kell kezelni, amíg nem igazolódik ennek ellenkezője. A lázas betegeknek kötelezően maszkot kell viselniük.

    A betegeket állapotuktól függően vagy a kórház infektológiai osztályán helyezik el, vagy szükség esetén az intenzív osztályon. Ebben az időpontban még nem áll rendelkezésre a COVID-fertőzést igazoló vagy cáfoló teszt eredménye, így ezen idő alatt lehetőleg (a nem fertőzött és az igazoltan fertőzött betegektől is) elkülönítve kell kezelni a beteget. Ez az átmeneti időszak a teszt laborba érkezését követően legfeljebb 24 óra, utána a teszteredménytől függően folytatódik az elhelyezés. Igazolt COVID-fertőzöttség esetén a fertőzöttek számára kijelölt egységben folytatódik az ellátás.

    Az elkülönítésre használt kórtermeket a betegek csak vizsgálat (pl. a tüdő érintettségét kimutató CT) vagy átszállítás esetén hagyhatják el, és a kórtermekbe is csak az ellátást végző egészségügyi dolgozók léphetnek be. Gyermekek esetében az intézmény vezetése adhat látogatási engedélyt, ebben az esetben a látogatók adatait regisztrálni kell, védőfelszerelést kell viselniük, és figyelemmel kell kísérni az állapotukat.

    Olvasson tovább! Milyen betegeket fenyeget leginkább a koronavírus?

    C. Nem áll fenn a COVID-gyanú, és nem szükséges a kórházi ellátás

    A háziorvos dönt a vizsgálat szükségességéről. Előfordulhat, hogy a háziorvos úgy ítéli meg, hogy nem szükséges a vizsgálat és telefonon tud tanácsot adni a betegnek, de előfordulhat az is, hogy egyezteti betegével a vizsgálat körülményeit. Fontos tudni, hogy a gyógyszerfelírás, orvosi vény kiállítása is történhet elektronikusan, így önmagában emiatt nem szükséges bemenni az orvosi rendelőbe.

    D. Nem áll fenn a COVID-gyanú, de szükséges a kórházi ellátás

    Természetesen nem csak a koronavírus-fertőzés miatt lehet szükség kórházi kezelésre. Ilyen esetben a háziorvos csak a mentőket értesíti, akik a beteget kórházba szállítják, a koronavírus-gyanús esetektől gondosan elkülönítve.

    Forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma - Magyar Koronavírus Kézikönyv
    WEBBeteg.hu feldolgozás

    Fontos tudnivalók a koronavírusról

    Módosítva: 2020.04.07 14:35, Megjelenés: 2020.04.07 14:35
   • Cikkajánló

    Influenza

    Influenza

    Semmelweis Egyetem

    Hamarosan kezdődik az influenzaszezon. A védekezés legjobb módja a védőoltás.

    Az anorexia jelei

    Az anorexia jelei

    Dr. Túry Ferenc

    Hogyan vegyük észre időben az anorexia tüneteit? Útmutató családtagoknak és tanároknak.

    Koronavírus - Engedélyezték a harmadik vakcina tesztelését Oroszországban

    Engedélyezte az orosz egészségügyi minisztérium annak a koronavírus-fertőzés elleni vakcinának a klinikai tesztelését, amelyet a moszkvai Mihail Csumakov Immunbiológiai Készítmények Kutatásának és Kidolgozásának Szövetségi Tudományos Központja fejlesztett ki - jelentették szerdán orosz hírügynökségek.

    Koronavírus - 633 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 8 krónikus beteg

    633 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 19 499 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Megfáztam vagy koronavírusos vagyok? A COVID-19 első tünetei

    A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni lehet a betegséget.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.