Rosszul érzem magam, felhívom a háziorvost... Mi történik utána?

Szerző: WEBBeteg.hu, EMMI

Mindenki tudja, hogy amennyiben betegnek érzi magát, ne menjen be a rendelőbe, hanem telefonon kell keresnie a háziorvosát a panaszaival. De mire lehet számítani ezt követően?

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma részletes útmutatót adott ki orvosoknak, hogy mi a teendő koronavírus-gyanú esetén, így Magyarországon egységes protokoll szerint zajlik a betegség kivizsgálása, elkülönítése és ellátása.

A háziorvos a telefonhívás során részletesen kikérdezi a beteget a panaszokról. A koronavírusra utaló tünet elsősorban a láz, a száraz köhögés és a légzési nehézség. Mivel egyik sem feltétlenül jelentkezik az esetek 100 százalékában, nem fontos mindhárom jellemző panasz egyidejű fennállása a COVID-fertőzés valószínűsítéséhez. A tünetekről készített összefoglaló táblázatunk itt tekinthető meg. A kikérdezés másik fontos célja a panaszok súlyosságának, a beteg állapotának a megítélése.

A telefonbeszélgetés eredményének alapján a háziorvosnak két döntést kell hoznia:

  1. Fennáll-e a COVID-19 gyanúja?
  2. Szükséges-e a kórházi felvétel?

A négy lehetséges eljárás

A. Fennáll a COVID-gyanú, de nem szükséges kórházi ellátás

Ebben az esetben a beteg maradjon otthon, a háziorvos értesíti az Országos Mentőszolgálatot, akik a beteg otthonában végzik el a mintavételt a teszthez. A gyanús esetről értesítést kap a járási népegészségügyi osztály vagy a megyei ügyelet, amely pozitív teszt esetén rendelkezik a további tennivalókról (pl. házi karantén elrendelése, a beteg környezetében élők tesztelése, stb.). A tesztet a kijelölt fővárosi és nagyobb vidéki városokban (Debrecen, Szeged, Győr, Pécs) található laborokban végzik el, 24 órán belül.

Ha a beteg az otthonában marad, a mintavétel után továbbra is telefonon tartja a kapcsolatot orvosával. Szükséges a további felügyelet, az állapot változásának nyomon követése, állapotromlás esetén pedig a kórházba szállítás is szükségessé válhat. Az igazolt betegekkel egy háztartásban élők tesztelése is megtörténik, és potenciális fertőzöttként szükséges viselkedniük.

A beteg nem hagyhatja el lakóhelyét, az otthoni elkülönítés kiemelten fontos a járvány továbbterjedésének megakadályozására. A hatósági karantén megsértése szankciókkal járhat, a rendőrség engedélyezheti annak betartását.

Olvasson tovább!

Hatósági karantén tábla

B. Fennáll a COVID-19-gyanú, és szükséges a kórházi ellátás

A háziorvos ugyanúgy a mentőszolgálatot és a járási népegészségügyi osztályt vagy a megyei ügyeletet értesíti a beteget azonban a mentők azonnal a kórházba szállítják, és ott kerül sor a szükséges ellátásra, illetve vizsgálatokra. A mentők számára egyértelműen ki van jelölve, hogy egy adott lakóhelyről melyik kórházba kell szállítaniuk a beteget.

A kórházban a betegek egy előzetes vizsgálaton esnek át a fertőzésgyanú megerősítése, az állapotuk súlyosságának megítélése céljából, itt történik a teszthez szükséges mintavétel is. Minden kórházban úgy alakították ki ezt a területet, hogy gondosan el legyenek különítve az intézmény többi részétől, pl. a kórház bejáratánál legyenek (hogy ne legyen szükség más területeken történő áthaladásra). A kórházakban gondoskodnak arról is, hogy a "fertőzött övezet" és a "potenciálisan fertőzött övezet" zónája is gondosan (puffer zónákkal elválasztva) el legyen különítve, a gyanús esetek nem léphetnek kapcsolatba az igazolt fertőzöttekkel.

A vizsgálati területet a betegek nem hagyhatják el, illetve kísérők sem tartózkodhatnak velük, mivel minden gyanús esetet potenciális fertőzésforrásként kell kezelni, amíg nem igazolódik ennek ellenkezője. A lázas betegeknek kötelezően maszkot kell viselniük.

A betegeket állapotuktól függően vagy a kórház infektológiai osztályán helyezik el, vagy szükség esetén az intenzív osztályon. Ebben az időpontban még nem áll rendelkezésre a COVID-fertőzést igazoló vagy cáfoló teszt eredménye, így ezen idő alatt lehetőleg (a nem fertőzött és az igazoltan fertőzött betegektől is) elkülönítve kell kezelni a beteget. Ez az átmeneti időszak a teszt laborba érkezését követően legfeljebb 24 óra, utána a teszteredménytől függően folytatódik az elhelyezés. Igazolt COVID-fertőzöttség esetén a fertőzöttek számára kijelölt egységben folytatódik az ellátás.

Az elkülönítésre használt kórtermeket a betegek csak vizsgálat (pl. a tüdő érintettségét kimutató CT) vagy átszállítás esetén hagyhatják el, és a kórtermekbe is csak az ellátást végző egészségügyi dolgozók léphetnek be. Gyermekek esetében az intézmény vezetése adhat látogatási engedélyt, ebben az esetben a látogatók adatait regisztrálni kell, védőfelszerelést kell viselniük, és figyelemmel kell kísérni az állapotukat.

Olvasson tovább! Milyen betegeket fenyeget leginkább a koronavírus?

C. Nem áll fenn a COVID-gyanú, és nem szükséges a kórházi ellátás

A háziorvos dönt a vizsgálat szükségességéről. Előfordulhat, hogy a háziorvos úgy ítéli meg, hogy nem szükséges a vizsgálat és telefonon tud tanácsot adni a betegnek, de előfordulhat az is, hogy egyezteti betegével a vizsgálat körülményeit. Fontos tudni, hogy a gyógyszerfelírás, orvosi vény kiállítása is történhet elektronikusan, így önmagában emiatt nem szükséges bemenni az orvosi rendelőbe.

D. Nem áll fenn a COVID-gyanú, de szükséges a kórházi ellátás

Természetesen nem csak a koronavírus-fertőzés miatt lehet szükség kórházi kezelésre. Ilyen esetben a háziorvos csak a mentőket értesíti, akik a beteget kórházba szállítják, a koronavírus-gyanús esetektől gondosan elkülönítve.

Forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma - Magyar Koronavírus Kézikönyv
WEBBeteg.hu feldolgozás

Fontos tudnivalók a koronavírusról

Hozzászólások (2)

Cikkajánló

COVID-19-járvány COVID-19-járvány

Jakab Ferenc virológus a legtöbbeket foglalkoztató kérdésekről.

Izraelben az 5-11 éves gyerekeket is...

Különleges esetekben Izraelben már az 5 és 11 év közötti gyerekek is megkaphatják az új típusú koronavírus elleni védőoltást - jelentette be az...

Koronavírus - 74 új fertőzött...

A beoltottak száma 5 605 713 fő, közülük 5 405 781 fő már a második oltását is megkapta. 74 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete...

Koronavírus kisokos - A legfontosabb...

Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is:...

Koronavírus-fertőzöttek számának...

Az ismert, adott napon fennálló COVID-19-fertőzéses esetek számának időbeli alakulása és megyék szerinti eloszlása Magyarországon. Oldalunk naponta...

A COVID-19 elleni vakcinák...

A COVID-19 elleni oltásokról rengeteg információt lehet olvasni, azonban sokszor nehéz kiszűrni a valós adatokat, követni a fejlesztések meglepően...

A koronavírus pszichológiai hatásai...

A változásra fel lehet készülni – fogalmaz a Magyar Tudományos Akadémia számára készített ismeretterjesztő írásában Gyarmathy Éva klinikai és...

Koronavírus után - ezek a...

Szerencsére sokan meggyógyulnak a COVID-ból, de felépülésük után gyakran még hónapokig küzdenek krónikus fáradtsággal, memória- és...

Megfáztam vagy koronavírusos vagyok?...

A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.