• Randizás és herpesz - Kell-e szólnom a partneremnek?

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Az orális herpesszel való randizás a legtöbb ember számára kellemetlen. Nehéz elmondani az új partnernek, hogy fertőző betegséggel diagnosztizálták. Valószínűleg azon gondolkodik, mi az, amit feltétlenül el kell mondania, és mi az, amit elkerülhet a beszélgetésből.

    Tudnia kell, hogy az orális herpes simplex vírus 1-es típusa (HSV-1) fertőzőképes, és fennáll a lehetőség arra, hogy szájjal történő érintkezés során orális vagy genitális herpesszel fertőzi meg partnerét, még akkor is, ha a szájon épp nincsenek sebek.

    Ne feledje, hogy a legtöbb ember tudni szeretné, minek teszi ki magát egy új kapcsolatban!

    Noha sokan úgy vélik, nem fontos a herpeszükről beszélni, hiszen kisgyermekkoruk óta fertőzöttek, s nem úgy gondolnak a betegségükre, mint STD-re. Ugyanakkor fontos, hogy beszéljen potenciális szexuális partnerével bármilyen olyan fertőző betegségről, ami veszélyének kiteheti őt. Ez alól az orális herpesz sem kivétel! Felmérések szerint egyre több genitális herpesz fertőzést is okoz a HSV-1.

    Hirdetés

    A herpeszes sebekről

    A herpeszes szájüregi, vagy ajaksebeket általában a HSV-1 okozza. Ez egy olyan herpesz vírus fajta, ami genitális herpeszt is okozhat. Bár a sebeket a HSV-2 genitális herpesz vírus is kiválthatja, az ez által okozott orális fertőzés sokkal kevésbé gyakori, mint a HSV-1 által okozott genitális fertőzések. Az orális herpeszes sebtől szenvedő betegek sokkal nagyobb eséllyel fertőzik a partnerüket genitális herpesszel, mint fordítva.

    Bővebben Ajakherpesz és nemiherpesz

    Miért fontos szólni róla a partnernek?

    A herpeszvírusok rendkívül fertőzőek, és nem csak csókolózással terjednek. Amennyiben orális herpesz fertőzése van, a partnere akár genitális herpesz fertőzést is kaphat orális szex során. Függetlenül attól, hogy partnere férfi vagy nő, a herpesz könnyen terjed orális szex során.

    Vannak, akik vonakodnak szexuális kapcsolatot létesíteni olyan személlyel, akinek orális vagy genitális herpesze van. Azonban ez a vonakodás messze nem általános. S noha nehéz egy ilyen kényes témáról beszélgetni még mielőtt szexuális aktusra kerülne sor, sokkal nagyobb valószínűséggel alakíthat ki egy tartós, igazságon és bizalmon alapuló kapcsolatot általa. Az emberek hajlandóak kockázatot vállalni a szerelemért, és kevésbé valószínű, hogy partnerüket hibáztatják a herpeszért, ha a veszélyek tudatával mennek bele a kapcsolatba. A HSV-1-gyel való randizás sokkal könnyebb, ha mindenki tisztában van a kockázatokkal.

    Hogyan mondja el partnerének, hogy herpesze van?

    - Igazán kedvellek, de mielőtt tovább lépnénk, el akarom mondani, hogy ajakherpeszem van. Mivel fertőző, és a herpesz vírus okozza, fontosnak tartom, hogy tudj róla, mielőtt csókolóznánk vagy szexelnénk.

    - Az exemnek is volt. És mit jelent ez a számomra?

    - Nos, a herpeszvírus csókolózás vagy orális szex közben is átadható, ezért én mindig törekszem a biztonságra, de ez sem jelent tökéletes védelmet.

    - Soha nem védekeztünk orális szex közben. Akkor lehet, hogy nekem is herpeszem van?

    - Nem feltétlenül. A vírus nem minden szexuális aktus során terjed, de lehet, hogy jobban éreznéd magad, ha egy tesztből kiderül.

    - Létezik herpesz teszt?

    - Igen, egy vérvizsgálatból megmondható, hogy fertőzött vagy-e, még akkor is, ha nincsenek tüneteid.

    - Nem is tudtam róla.

    - Úgy tűnik sok dolgot át kell beszélnünk, mielőtt szexelnénk.

    - De ez azt jelenti, hogy akarsz?

    - Igen. És te?

    - Persze.

    Amennyiben orális szex során fertőződött meg

    Ha Ön is azok közé tartozik, aki orális szex során fertőződött meg a nemi herpesszel, beszéljen partnerével arról, mi történt! Ne vádolja, hiszen valószínűleg nem szándékosan akarta STD-vel megfertőzni!

    Sajnos sok ember van, aki nincs tisztában az ajakherpesz orális szexszel történő átvitelének kockázatával. Szerencsére ez a kockázat nagymértékben csökkenthető a megfelelő barrier módszerek vagy szupresszív terápia által.

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító; verywellhealth.com
    Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2018.12.13 02:51, Megjelenés: 2018.06.01 10:56
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Tenziós fejfájás

    Tenziós fejfájás

    Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

    Önálló fejfájás, messze a leggyakoribb fejfájástípus. Mik a jellemzői?

    Mozgásszervi betegségek

    Mozgásszervi betegségek

    Feövenyessy Krisztina

    Megelőzhető-e a mozgásszervi betegségek kialakulása? Mit tehetünk?

    Szalmonellafertőzés okozta a hajdúsámsoni gyerekek tömeges megbetegedését

    Szalmonellafertőzés okozta a hajdúsámsoni gyerekek tömeges megbetegedését - közölte a Debreceni Egyetem (DE) sajtófőnöke.

    Már 60 gyereket kezelnek szalmonella gyanúval Debrecenben

    Tovább nőtt a szalmonella gyanús gyerekek száma Debrecenben, a hét közepén történt megbetegedések során a Debreceni Egyetemre (DE) eddig összesen 60 gyermeket - a klinikai központ gyermekgyógyászati klinikájára 46, a Kenézy Gyula egyetemi kórházba 14 gyereket - vettek fel, ezzel mostanra kapacitásaik telítődtek.

    Van-e előnye a herpesz kezelésének, ha tünetmentesek vagyunk?

    Kíváncsi, hogy van-e előnye a herpesz kezelésének, ha ritkán vagy sosem szenved annak tüneteitől? Érdemes-e a szuppresszív terápiát alkalmazni a herpeszes hólyagok megjelenésének megelőzésére?

    A herpeszvírusok által okozott neurológiai tünetek

    A herpeszvírus-fertőzés igen gyakori és könnyen terjedő betegség. Ha a tüneteket említjük, valószínű, hogy a fájdalmas hólyagocskák jutnak először eszünkbe, azonban a herpeszvírus akár neurológiai tüneteket is okozhat.

    Herpesz: ajakherpesz és nemi herpesz

    A herpeszvírus egyes típusa a bőrön és nyálkahártyákon jelentkezik, ajakherpeszt, szájüregi herpeszt okozva. A kettes típusú vírus a nemi szerveket érinti és a nemi herpeszt (herpes genitalis) okozza. Bár egy víruscsaládról van szó, különböző típusba sorolhatóak a kórokozók, és eltérő az egyes fertőzések kezelése is.

    A herpesz kezelése

    A herpesz enyhébb formában semmiféle teendőt nem igényel, a herpeszellenes kenőcsök is csak a panaszokon enyhítenek, de magát a fertőzést nem gyógyítják. Előfordulnak azonban akár életet veszélyeztető herpeszvírus-fertőzések is, ahol vírusellenes szer azonnali alkalmazása szükséges.

    Hogyan kerülhető el a herpesz fellángolása?

    Ha valaki egyszer megfertőződött a herpeszvírussal, akkor a vírus már nem irtható ki a szervezetéből. A herpeszvírusok megbújnak az idegdúcokban, és időről időre reaktiválódva a tünetek fellángolását, a herpesz megjelenését okozzák.

    A herpesz - Mit tegyen ellene? Mit tilos?

    A herpesszel kapcsolatos elégtelen vagy téves információk a betegséggel járó apró hólyagocskák - az állra vagy a szem környékére való - kiterjedését is okozhatják, s az őszi-téli hónapok különösen kedveznek a fájdalmas betegség terjedésének.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.