• Van-e előnye a herpesz kezelésének, ha tünetmentesek vagyunk?

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Kíváncsi, hogy van-e előnye a herpesz kezelésének, ha ritkán vagy sosem szenved annak tüneteitől? Érdemes-e a szuppresszív terápiát alkalmazni a herpeszes hólyagok megjelenésének megelőzésére?

    Miért lehet előnyös a szuppresszív terápia?

    A napi szuppresszív terápia alkalmazása még abban az esetben is hasznos lehet, ha nincsenek herpeszproblémái. Ennek magyarázata az, hogy a vírust úgy is továbbíthatja a partnerének, ha még soha nem volt felismerhető herpeszfertőzése.

    Vannak, akik úgy gondolják, hogy csak akkor fertőz a herpeszük, amikor hólyagjuk van, vagy az azt közvetlenül megelőző időszakban. Tévednek. A genitális herpesz bármikor továbbítható. Ezért a több szexuális partnerrel rendelkező személyek számára javasolt a szuppresszív terápiát alkalmazni a herpes simplex vírus (HSV) ellen. Akkor is dönthet a terápia mellett, ha épp nincsenek tünetei, és a partnere nem fertőzött a herpeszvírussal.

    Hirdetés

    A herpesz bármikor fertőzhet

    Ne feledje, hogy a herpesz bármikor továbbítható, noha a herpeszes emberek nem mindig fertőzőek. Általánosságban elmondható, hogy leginkább a hólyagképződés idején fertőző, illetve közvetlenül az azt megelőző és azt követő időszakban. Emellett, ha herpesze van, leginkább a fertőződését követő első évben fertőző, de a vírust bármikor máskor is továbbíthatja, még akkor is, ha évek óta nem volt aktív betegsége.

    Nem csak arról van szó, hogy valaki fertőző, ha nincs látható tünete. Néhányan nem is tudják, hogy épp herpeszük van, mert a tünetek olyan enyhék vagy tünetmentesek. Tehát, a herpeszvírus akkor is továbbítható, ha a herpesznek nincs semmilyen jele.

    A szuppresszív terápia segíthet megelőzni a tünetmentes átvitelt

    Sajnos sok beteg nem ismeri a tünetmentes herpesz átvitelének kockázatát.

    Szerencsére a szuppresszív kezelés nagyon hatékony lehet a megelőzésében.

    Ha herpesszel él, és egy vagy több nem fertőzött szexuális partnere van, fontolja meg, hogy megkérdezi orvosát a napi szuppresszív terápia lehetséges előnyeiről. Az óvszer nem 100%-ig hatékony a herpesz terjedésének megakadályozásában, mivel a vírus bőrről bőrre kerülve terjed. A szuppresszív terápiáról kimutatták, hogy legalább 50%-kal csökkenti az átadás valószínűségét. Ha gyakori Önnél a herpeszes hólyagok megjelenése, a szuppresszív terápia 70-80 százalékkal csökkenti azok előfordulását.

    A szuppresszív terápia nem 100%-ig hatékony az aszimptomatikus (tünetek nélkül jelenkező) herpesz terjedésének megszüntetésére. Ez különösen igaz azok esetében, akik gyakori fertőzéstől szenvednek, ezért tudnia kell, hogy a szuppresszív terápia nem helyettesíti az óvszert. Azonban a megfelelő gyógyszerek és az óvszer együttes használatával nagymértékben növeli annak esélyét, hogy megvédje partnereit a nemi herpeszfertőzésektől.

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító;
     verywellhealth.com
    Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2019.09.23 09:36, Megjelenés: 2019.09.23 09:36
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    MTI

    Továbbra sincs magyar érintettje a Kínából kiinduló koronavírusnak.

    Tetvesség

    Tetvesség

    Dr. Gál Mónika

    Hogyan kezelhető a tetvesség? Hogy lehet elejét venni a fertőzésnek?

    Koronavírus - Mit érdemes tudnunk róla?

    A koronavírus a Coronaviridae család Coronavirinae alcsaládjába tartozó fajok általános elnevezése. Gyakori vírusokról van szó, melyek az orr, az arcüregek és a nyelőcső felső részének fertőzését okozhatják leggyakrabban. A legtöbb koronavírus ártalmatlan, észrevétlenül, vagy enyhe betegséggel is előfordulhat.

    Továbbterjedt a tüdőgyulladást okozó új koronavírus Kínában

    Négyszáz fölé nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma Kínában, ahol a járvány már az ország 13 régióját elérte - közölte a Nemzeti Egészségügyi Bizottság.

    A herpeszvírusok által okozott neurológiai tünetek

    A herpeszvírus-fertőzés igen gyakori és könnyen terjedő betegség. Ha a tüneteket említjük, valószínű, hogy a fájdalmas hólyagocskák jutnak először eszünkbe, azonban a herpeszvírus akár neurológiai tüneteket is okozhat.

    Ajakherpesz és nyaralás - Tippek az utazás előtt

    Sokaknál jelent problémát, hogy nyaralás, illetve napsütésben gazdag tájakra való utazás alkalmával fellángol az ajakherpesz-fertőzésük. Mit lehet tenni a megelőzés érdekében? Hasznos tanácsok utazóknak, hogy a herpesz ne tegye tönkre a nyaralást.

    Herpesz: ajakherpesz és nemi herpesz

    A herpeszvírus egyes típusa a bőrön és nyálkahártyákon jelentkezik, ajakherpeszt, szájüregi herpeszt okozva. A kettes típusú vírus a nemi szerveket érinti és a nemi herpeszt (herpes genitalis) okozza. Bár egy víruscsaládról van szó, különböző típusba sorolhatóak a kórokozók, és eltérő az egyes fertőzések kezelése is.

    A herpesz kezelése

    A herpesz enyhébb formában semmiféle teendőt nem igényel, a herpeszellenes kenőcsök is csak a panaszokon enyhítenek, de magát a fertőzést nem gyógyítják. Előfordulnak azonban akár életet veszélyeztető herpeszvírus-fertőzések is, ahol vírusellenes szer azonnali alkalmazása szükséges.

    Hogyan kerülhető el a herpesz fellángolása?

    Ha valaki egyszer megfertőződött a herpeszvírussal, akkor a vírus már nem irtható ki a szervezetéből. A herpeszvírusok megbújnak az idegdúcokban, és időről időre reaktiválódva a tünetek fellángolását, a herpesz megjelenését okozzák.

    A herpesz - Mit tegyen ellene? Mit tilos?

    A herpesszel kapcsolatos elégtelen vagy téves információk a betegséggel járó apró hólyagocskák - az állra vagy a szem környékére való - kiterjedését is okozhatják, s az őszi-téli hónapok különösen kedveznek a fájdalmas betegség terjedésének.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.