Orr téma

A krónikus orrdugulás és orrfolyás leggyakoribb okozói a légúti allergiák, az orrpolip vagy a felső légúti gyulladások. Habár mindhárom esetben szóba jöhetnek az orrcseppek és orrspray-k a probléma enyhítésére, tartósan fennálló panaszok esetén mindenképpen a kiváltó okok felderítésére kell törekedni, mert a túlzott orrcsepphasználat csak tovább ront a már meglévő tüneteken.

Mi okozhat tüsszentést?

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2022-10-22 17:42
Tüsszögés során a szervezet az irritáló anyagokat távolítja el az orrból vagy a torokból. A tüsszentés a levegő erőteljes, önkéntelen távozása, ami hirtelen és figyelmeztetés nélkül történik. Bár a tünet meglehetősen bosszantó, általában nem jelent súlyos egészségügyi problémát.

Helyes orrfújás - Tanítsuk meg gyermekünknek!

WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos - 2021-10-26 17:03
A felső légúti fertőzések során fellépő orrfolyás, orrdugulás gyakori orrfújásra készteti a beteget. Legalábbis a felnőtteket. A gyermekeket többnyire figyelmeztetni kell, sőt az egészen kicsik még nem is tudják kifújni az orrukat.

Herpesz az orron - Mi a teendő?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2021-03-26 22:05
Herpesz az orron és az orrban is kialakulhat, ami amellett, hogy fájdalmas és kellemetlen, többnyire nagyon feltűnő is. Hogyan lehetséges egyáltalán, hogy herpesz az orron vagy az orrban alakul ki, és mit lehet ellene tenni?

Az orrszárazság okai és kezelése

Fül-orr-gége Központ - Dr. Augugusztinovicz Mónika, fül-orr-gégész, allergológus - 2020-01-01 17:05
A száraz orrnyálkahártya minden lélegzetvételnél feszítő érzése nemcsak kellemetlen, de számos egészségügyi problémához is vezethet: gyakori orrvérzés jelentkezhet, a betegek fogékonyabbá válhatnak a fertőzésekre. Kialakulásának okairól, megelőzéséről és kezeléséről dr. Augusztinovicz Monika, allergológus, fül-orr-gégész orvost kérdeztük.

Kellemetlen szag jön az orromból - Nagyon kínos, mit tegyek?

WEBBeteg - Dr. Piros Zsuzsanna, fül-orr-gégész - 2019-02-10 04:06
Fél éve műtöttek orrpolip miatt, de még mindig tapasztalok váladékozást, és ami a legkellemetlenebb: férjem és a fiam elviselhetetlen bűzre panaszkodik, ami az orromból árad. Van erre valami megoldás? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Illatok alkalmazása az orvoslásban

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2016-08-28 16:11
Úgy tűnik, hazánkban még nem elterjedt az orr használata a diagnosztikában, jó hír azonban, hogy a gyógyításban, például a betegek fájdalomküszöbének növelése érdekében alkalmaznak különböző illatanyagokat.

A garati váladékcsorgás lehetséges okai

ENT House - Dr. Horváth Tamás, fül-orr-gégész - 2015-04-05 22:11
A garati váladékcsorgás az a jelenség, mikor a beteg azt érzi, hogy valami folyamatosan vagy visszatérően csorog hátra az orrgaratból lefelé a torkába. Ezt az érzést az orrban, orrgaratban termelődő, kóros mennyiségű váladék okozza.

Orrbitális szépséghibák

vargaklara.hu - 2014-01-14 11:17
Linda Blair klinikai pszichológus szerint mindössze hét másodpercnyi idő áll rendelkezésünkre, hogy másokban megszülessen az első benyomás rólunk, mely mind a magán- mind az üzleti kapcsolatokban kulcsfontosságú. A fizikai megjelenés, a külcsín, amit látunk - legyen szó akár üzleti megbeszélésről, állásinterjúról vagy randiról - véleményalkotásunkat nagymértékben befolyásolja.

A halál beálltának időpontja

MTI - 2011-10-05 11:51
Az orrüreg nyálkahártyájának felszínét beborító apró nyúlványok - a folyamatosan csapkodó csillók - a halál beállta után még órákig nem állnak le, lassuló mozgásukból következtetni lehet, hogy mikor hunyt el valaki - állítják a Bari Egyetem kutatói.

Orr keresztmetszete

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2011-08-30 13:10

Az orrnak csontos és porcos váza is van. Az orrsövény osztja két félre az orrüreget. Az orrüreget három orrkagyló osztja járatokra. A szagló idegvégződések a felső orrjáratban vannak. A többi orrjáratba nyílnak az orrmelléküregek és a könnycsatorna.

Az orrüreg csillós nyálkahártyájának feladata a levegő megtisztítása, felmelegítése és nedvesítése. A dobüreget az orrgarattal az Eustach-kürt köti össze.

Orr

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2011-08-30 11:22

Az orr az arckoponya közepén található, a légzésen és szagláson kívül a hangképzésben is részt vesz.

Az orrnak csontos és porcos váza is van. Az orrsövény osztja két félre az orrüreget. Az orrüreget három orrkagyló osztja járatokra. A szagló idegvégződések a felső orrjáratban vannak. A többi orrjáratba nyílnak az orrmelléküregek és a könnycsatorna.

Az orrüreg csillós nyálkahártyájának feladata a levegő megtisztítása, felmelegítése és nedvesítése.

Szemölcs vagy anyajegy az orron

Orvos valaszol - Dr. Bodnár Edina - 2021-02-25 17:00
Tisztelt Doktornő Véleményét és tanácsát szeretném kérni. Pár évvel ezelőtt teljesen egy időben a bal szemem alatt és az orromon megjelent egy szemölcsnek tűnő elváltozás. Először kenegettem mindkettőt orvosi tanácsra, hogy elmúljon, de nem múlt el

Hólyagok a torokban

Orvos valaszol - Dr. Zaránd Rajmund - 2021-01-11 12:14
Tisztelt Doktor úr! 6.hetes kismama vagyok. Egy olyan problémam lenne, hogy kb 2 hete a torkomban hólyagok jelentek meg, nem gennyes, nem fehér. Inkabb átlátszó, mintha buborékok lennének. (granulózasejtes torokgyulladásra hasonlít) Háziorvosnál

Orrspray mellékhatás

Orvos valaszol - Dr. Zaránd Rajmund - 2020-11-23 22:44
Tisztelt Doktor Úr! Arcüregyulladásra írt fel a háziorvosom Dalacint és Mometason Sandoz orrsprayt. A spray első használata során csípő érzést éreztem és 3-4 órával később teljesen bedugolt az orrom, ami után már a szagokat se érzem és az ételek íz

Orrsérülés

Orvos valaszol - Dr. Zaránd Rajmund - 2020-10-14 20:26
Tisztelt dr! 10 nappal ezelőtt egy közlekedési vita során orrba vertek, s mivel szemüveges vagyok, ezért ott kissé bedagadt, gondolom a szemüveg helyén sértette meg. Nem vérzett , viszont tapintásra azóta is lehet érezni, hogy ott valami kifelé áll

Miért nem gyógyul be a seb az orrom tövénél?

Orvos valaszol - Dr. Bodnár Edina - 2020-07-22 10:50
Az orrom a mindkét tövénél sebes hol az egyik hol a másik. Annyira érzékeny hogy ha víz éri vagy erősen törlöm az orrom máris le válik a seb és vérzik. Nem tudom hogy milyen kenőcs jó rá.

regeneráló krém/gél

Orvos valaszol - Dr. Bodnár Edina - 2018-09-20 09:31
Tisztelt Doktornő! Egy régebb óta fennálló és viszonylag kényes problémával fordulok Önhöz. Seb van az orromon belül, amely húzódik, ég. A problémát egy orrspray váltotta ki, amely felmarta a nyálkahártyámat. Nagyon sok kellemetlenséget okoz és neh

Allergia? Orrprobléma

Orvos valaszol - Dr. Horváth Tamás - 2010-11-07 20:32
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Az orrban megvastagodhat-e valami annyira, hogy látszódjon? Orrnyálkahártya vagy akár orrmandula? Vagy az a normális, ha látszódik valami? Most fedeztem csak fel, az egyik orrlyukamban látszik egy vörös nagy valami. Már j

Orr seb

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes - 2010-10-28 19:07
28 hetes terhes vagyok az orrlyukam belső szélén lett egy seb már két hete. Megfázástól lehet e nem tudom! De bár mit kenek oda nem akar begyógyulni. Nagyon zavar, fáj ha orrot fújok és vérzik is. Azt szeretném kérdezni hogy mi lehet ez és mivel leh

Megfázás

Orvos valaszol - Dr. Bessenyei Mónika - 2010-03-09 00:24
T Weborvos! Egy alapos megfázáson estem át ami többnyire csak náthából állt. Régen többször volt arcüreggyulladásom, de már tudom hogy hogyan előzzem meg, rögtön inhalálok amikor nem indul meg a nátha. Most viszont a megfázás végén a bal orrlyukamba

Érlüktetés az orrban

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes - 2009-09-21 16:36
Ma este vettem észre, hogy valami mintha lüktetne az orromban, a bal oldalon és nagyon megijedtem. 19 éves vagyok, még soha nem vérzett, nem volt problémám vele, ezért nem tudom, hogy mi az oka. Lehet, hogy valami komolyabb problémát jelent? Előre