Menedzserszűrés a férfiegészségért

szerző: Brjeska Dóra, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A menedzserszűrések korábban csak egy bizonyos réteg számára voltak elérhetőek, és leginkább ajánlottak, azonban menedzserbetegsége bárkinek lehet, aki fokozott stresszben él, vagy a mindennapjai nem engedik meg, hogy minden szempontból egészséges életmódot tudjon folytatni.

A menedzserszűrést eredetileg közép- és felsővezetők számára találták ki, akik munkájuk során leginkább ki voltak téve az ülő életmód, és a fokozott stressz hatásainak. Azonban ma már egyre többen ismerik fel, hogy egészségük védelme mennyire fontos, hogy az élet minden területén helyt tudjanak állni. Éppen ezért már nem csak a vezető pozícióban levők számára, hanem minden munkavállaló és munkáltató részére elérhető és ajánlott is a menedzserszűrés.

A komplex szűrés célja, hogy az emellett az életmód mellett leggyakrabban jelentkező betegségeket, úgynevezett menedzserbetegségeket a lehető legkorábban kiszűrjék, amikor még jó arányban gyógyíthatók. Ezek a vizsgálatok minden fontos szervre és a leggyakoribb betegségekre is kiterjednek. Ilyenek a keringési rendszer betegségei, a gyomor és a bélrendszer betegségei, de ide tartozik a testsúly-, a látás-, az alvási-, és a potenciazavar is.

Válasszunk megfelelő csomagot

A menedzserszűrés egy vizsgálatcsomag. Fontos tudni, hogy léteznek alapcsomagok, melyek csak az általános vizsgálatokat tartalmazzák. Ebben első sorban teljes körű belgyógyászati állapotfelmérés, laborvizsgálat, mellkasröntgen, has- és kismedence ultrahang, valamint EKG van. Ezek a vizsgálatok a szervezet általános állapotáról adnak leginkább képet, nem térnek ki részletesebben egyes betegségekre.

Az alapvizsgálatok mellett léteznek speciális csomagok is. Ilyenek például a kimonodttan férfiak számára, különböző korcsoportokra, vagy különböző betegségekre összeállított szűrőcsomagok. Ezek az alapvizsgálatok mellett tartalmaznak olyan vizsgálatokat is, amik az adott csoport vagy betegség esetén ajánlottak, illetve szükségesek.

Milyen vizsgálatok ajánlottak?

A ferfiak számára ajánlott általános szűrővizsgálatok mellett más speciális vizsgálatok is lehetnek a csomagban. Ezek szükségessége általában kortól függ, így érdemes olyan menedzserszűrést keresni, ami nem csak nemhez, hanem korhoz is igazodik, hogy valóban olyan vizsgálatokat végezzenek el, amik szükségesek.

Amit férfiak esetén jó, ha tartalmaz a csomag, az az urológiai vizsgálat, aminek segítségével időben felismerhetők a húgyútak és a férfi nemi szervek megbetegedései, mint a gyulladásos betegségek. Ajánlott lehet részletesebb kardiológiai kivizsgálás is, ami kiszűrheti azokat a szív- és érrendszeri elváltozásokat, melyek a későbbiekben súlyosabb betegségeket, vagy akár potenciazavart is okozhatnak.

Ezeken kívül érdemes elvégeztetni bővített laborvizsgálatot, ami a különböző hormonok szintjét vizsgálja, ami egyrészt képet adhat a nemi szervek működéséről, másrészt fényt deríthet más rejtett problémákra is, pajzsmirigy vizsgálatot, ami szintén fontos képet tud adni, valamint prosztataszűrést is, ami bizonyos kor után elengedhetetlen a férfiegészség megőrzésében.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Brjeska Dóra, újságíró

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg összeállítás - Tóth András, újságíró
WEBBeteg - Dr. Merth Gábor, urológus
WEBBeteg - Dr. Merth Gábor, urológus
WEBBeteg összeállítás - Tóth András, újságíró
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.