• TPA érték

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt doktor úr! Rutin szűrővizsgálaton a tumormarkerek között 73 U/l TPA értéket mértek. Ez nagyon közel van a 75-ös határértékhez. A többi marker alacsony, normál tartományben volt. Ezen kívül a fehérvérsejt szám volt alacsony, 4,2 G/l. Mit jelent az emelkedett TPA érték? Kell-e ezzel foglalkozni?

        Dr. Baki Márta válasza a Tumor marker, TPA, tissue polypeptide antigen témában

        Tisztelt Levélíró! A TPA egy hám eredetű, az úgynevezett citokeratin család egyik tagja, a rövidítés a „tissue polypeptide antigen”-t jelenti (szöveti több fehérjét tartalmazó antigén). Szűrő vizsgálatra nem alkalmas. Meghatározását főleg a tüdő-, emlő- és vastagbél daganatok esetén érdemes végezni. Ezekben a rosszindulatú elváltozásokban a TPA értéke alapján kis méretű áttétek esetén is megemelkedhet és ezek pl. műtéti eltávolítása után lecsökkenhet. A levelében megfogalmazott adatok alapján – úgy gondolom – semmiféle teendője nincs. Abban az esetben, ha a családban többfajta daganatos megbetegedést találtak, ill. ha valamilyen panasza van, akkor természetesen ezek alapján különböző vizsgálatok elvégzése javasolt. Az úgynevezett onkológiai éberséget érdemes fenntartani: a bőr, nyálkahártyák, herék időszakos vizsgálatát szűrő jelleggel érdemes végezni. Tisztelettel: dr.Baki Márta


        Kérdés: 2020. február 09., 10:59; Megválaszolva: 2020. február 11., 19:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt doktor úr! Rutin szűrővizsgálaton a tumormarkerek között 73 U/l TPA értéket mértek. Ez nagyon közel van a 75-ös határértékhez. A többi marker alacsony, normál tartományben volt. Ezen kívül a fehérvérsejt szám volt alacsony, 4,2...
        Üdvözlöm. Egy hónapja észre vettem bal here felett egy duzzanat van, ami följebb is kitapintható hosszú cső szerű! Napokban viszont észre vettem hogy nagyobb lett könnyebben kitapintható mint előtte. Nem fáj. Jobbnál viszont nincs ilyen,...
        23 éves nő vagyok, és már évek óta szedek antibébi tablettát. Mostanában elkezdtem rosszul lenni a gyógyszertől, ezért párommal úgy döntöttünk, hogy más védekezési módot keresünk. A konkrét kérdésem az lenne, hogy léteznek-e férfi...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.
      • Hirdetés