Hirdetés
   • A rettegett NCD

    Szerző: WEBBeteg összeállítás - T. A., újságíró

    A globális halálozás 68 százalékáért felelősek a nem fertőző betegségek, leginkább a 60 év alattiak esetében négy kórképtípus jelenti a leggyakoribb problémát. Melyek ezek a krónikus betegségek? Miért okoznak problémát a férfiaknál is?

    Az NCD (non-communicable diseases) a járványszerűen terjedő, nem fertőző betegségek közös elnevezése: daganat, diabétesz, szív-és érrendszeri megbetegedés, valamint krónikus légzőszervi betegség tartoznak ide. Ezek a kórképtípusok felelősek a globális halálozás 68 százalékáért, leginkább a 60 év alattiakat és nagyon sok férfit veszélyeztetve. Ráadásul hatalmas gazdasági terheket rónak a betegekre, családjukra és a társadalomra - adta hírül az NCD Szövetség.

    Hirdetés

    Több férfit érint a rák, a májbetegség, valamint a tüdőtágulat és az asztma, mint nőt. Közel 18 ezer férfi hunyt el hazánkban valamilyen rosszindulatú daganatban (vezet a tüdőrák és a prosztatarák), a heveny szívizomelhalás és az egyéb ischaemiás szívbetegség összesen 15 ezer beteg halálát okozta, májbetegségben összesen 2296 férfi halt meg, a tüdőtágulat vagy az asztma pedig 3292 halálesetet jelentett. Amennyiben megnézzük a 2017-es halálozási statisztikát, kiderül: az összes férfi halálozás (64 025) több mint felét teszik ki ezek a betegségek, és még nem is vettük számításba a 2-es típusú cukorbetegség krónikus szövődményei által okozott haláleseteket.

    Minden, mindennel összefügghet!

    A 4 közellenség, azaz az NCD hátterében a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás mellett az elhízás, a mozgásszegény életmód és az egészségtelen táplálkozás található, ezek a rizikótényezők külön-külön is problémát jelentenek, számos betegséget előidézve, de amint látható, mindegyik összefügg egymással, hiszen a mozgásszegény életmód és a nem megfelelő táplálkozás elhízáshoz vezethet, amely idővel kockázatot jelent a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, illetve a szívinfarktus kialakulásához.

    • A dohányzással összefüggésbe hozható tüdőrák (a betegek 90-95 százaléka dohányos, több férfi hal meg tüdőrákban, mint nő) mellett olyan rosszindulatú daganatok, mint a húgyhólyag-, vese-, gége-, szájüregi-, nyelőcső-, gyomor- és hasnyálmirigy daganatok kialakulása is kapcsolatba hozható a káros szenvedéllyel.
    • Az alkohol túlzott mennyiségű fogyasztása (800 ezer alkoholista országa vagyunk) növeli a szájüreg, a gége, a nyelőcső, a gyomor, a máj és a hasnyálmirigy rosszindulatú daganatos betegségeinek kockázatát.
    • Az elhízás egyebek mellett a 2-es típusú cukorbetegség egyik vezető oka. A szervezetben található nagy mennyiségű zsírszövet érzéketlenné teszi szervezetét az inzulinnal szemben, így a cukor - nem tudván belépni a sejtekbe - a vérben marad, vagyis magasabb lesz a vércukorszint. A megemelkedett vércukorszint számos negatív következménnyel jár.
    • A mozgáshiány jelentősen növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A mérsékelt intenzitású, rendszeres edzéssel, egészséges életmóddal csökkenthető a rizikó. Ráadásul a mozgáshiány gyakran túlsúllyal kombinálva 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezethet.
    • A világ népességének felének az egészségére jelent fenyegetést a nem megfelelő étrend. A vitaminok és ásványi anyagok hiánya a szívbetegség, a magas vérnyomás, a diabétesz, valamint olyan táplálkozással összefüggő betegségek előfordulását növeli, amelyek csökkentik a teljesítőképességet.
    Fontos célkitűzések!
    A dohányzás, a rendszeres és túlzott alkoholfogyasztás, a nagymértékű sóbevitel, a mozgásszegény életmód, a magas vérnyomás és az emelkedett vércukorszint az a 6 legfontosabb kockázati tényező, ezek célzott befolyásolásától az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az idő előtti elhalálozás mintegy 25 százalékos csökkenését reméli 2025-re.

    A programban részt vevő államok mindegyike vállalta, hogy a dohányzást és a túlzott konyhasó-fogyasztást 30-30 százalékkal, a káros alkoholfogyasztást és a fizikai inaktivitást (mozgásszegény életmód) pedig 10-10 százalékkal csökkenti a következő évtizedben. A magas vérnyomás előfordulási gyakoriságát 25 százalékkal kívánják levinni, ami várhatóan megfékezi az elhízás és a cukorbetegség növekvő gyakorisági trendjét. Amennyiben a kitűzött célok minden kockázati tényező esetében megvalósulnak, valóban sikerül 25 százalékkal csökkenteni az NCD korai halálozását, ehhez természetesen nem elegendőek a különböző programok, a lakosság aktív részvétele is fontos.

    Forrás: KSH, WHO Akcióterv, Dr. Hidvégi Tibor: Civilizációs betegségek (SpringMed - 2017)

    TovábbAz egészséges életmód döbbenetes hatásai

    Forrás: WEBBeteg
    T. A., újságíró; Rákregiszter, Eurostat, KSH

    Módosítva: 2019.03.04 18:35, Megjelenés: 2019.03.04 18:35
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Tudásteszt

    Tudásteszt

    WEBBeteg

    Ön mennyit tud a vitaminhiány tüneteiről? Tesztelje tudását!

    Szürkehályog-műtét

    Szürkehályog-műtét

    Szponzorált tartalom

    Fájdalommentesen kezelhető a szürke hályog és visszaállítható a látásélesség. (x)

    A férfiak gyermeknemzési képessége sem tart örökké

    A fogamzás kérdése és képessége nem csupán a nők ügye és felelőssége. Noha az emberek többsége gyakorta hajlamos az asszonyok alkalmatlanságának tulajdonítani, ha nem érkezik a baba a párok életében. Sokszor ugyanis a férfiak hibája, betegsége miatt ütközik akadályba a megtermékenyülés, ez viszont alaposan kihat a párkapcsolatra és a férfiak önbecsülésére.

    A csontritkulás már a középkorú férfiakat is érintheti: Fontos az éves kontrollvizsgálat

    A Health Day News 2019. május 30-i cikkében leírja, hogy a törékeny csontozatot a nőknek tulajdonítják. Egy kutatás viszont rávilágított arra, hogy a középkorú férfiak körében nagyon gyakori az alacsony csontsűrűség.

    Cukorbetegeknél a szívinfarktust nem mindig jelzik tünetek

    A cukorbeteg férfiak körében az egészséges emberekhez képest 2-4-szer nagyobb a szívinfarktus kockázata. A cukorbeteg nőknél pedig hatszorosa, és ez a rizikó a menopauza után még tovább nő. Az állandóan magas vércukorszint ugyanis idővel károsítja az ereket. Azonban a cukorbetegek a szívinfarktusra utaló figyelmeztető jeleket gyakran nem észlelik.

    Melyik kávé árt az egészségnek?

    Közismert dolog, hogy a túlzásba vitt kávéfogyasztás ártalmas lehet a szívre és az érrendszerre. Emeli a pulzusszámot, a vérnyomást, fokozza a szív munkáját. Sokan nem tudnak lemondani a kávézásról, szinte szertartásként beleépül a napi rutinba.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.