A fejfájáscentrumokban a legtöbb migrénnel élő számára megtalálják a hatékony terápiát

MTI
megjelent:

A migrén Magyarországon legalább 1,2 millió embert érint, a szakemberek szerint azonban a széles és célzott terápiás lehetőségek ellenére az érintetteknek csak a töredéke kér orvosi segítséget, holott a migrénnel élőknek hatékony segítséget nyújthatnak a hazai közfinanszírozott fejfájáscentrumok.

Az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben Ertsey Csaba neurológus, a Magyar Fejfájás Társaság vezetőségi tagja azt ajánlja, hogy aki már átélt néhány rohamot, és felismeri magán a migrén tüneteit, esetleg évek óta rendszeresen szed gyógyszert vagy gyógyszereket változó eredménnyel, mindenképpen keresse fel háziorvosát vagy kezelőorvosát, akitől információt kaphat az állami egészségügyi ellátás keretében felkereshető fejfájáscentrumokról is, ahová beutalóval lehet időpontot foglalni.

Nem mindig egyszerű diagnosztizálni

A legfontosabb jelzés arra, hogy a visszatérő vagy rendkívül erős fejfájással orvoshoz kell fordulni, az, ha valaki heti rendszerességgel kénytelen fájdalomcsillapítót szedni – mutatott rá a szakorvos, kiemelve: a klasszikus tünetekkel jelentkező migrént egy felkészült háziorvos is felismeri, de egy-egy nem típusos tünetekkel járó migrén diagnózisa tapasztalt, a betegség összes megjelenési formáját jól ismerő neurológus szakorvost igényel.

Személyre szabott kezelésre van szükség, amire a fejfájáscentrumokban van lehetőség

A tünetek és a rohamok lefolyása egyénileg rendkívül eltérő lehet, így a migrén kezelése is számos személyes szempont figyelembevételével történik. A célzott migrénterápiák a rohamok és kísérő tüneteik gyors enyhítését, illetve előfordulásuk gyakoriságának csökkentését célozzák, főként azoknál, akiknél havonta négy vagy több alkalommal jelentkezik a betegség – olvasható a közleményben.

Tovább

(MTI)

Cikkajánló

Migrénem lehet? A migrén tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Migrén
A migrénes fejfájás rendkívül kínzó lehet, gyakran egyéb tünetek is kísérik, például émelygés, hányás, kifejezett fény- és hangérzékenység. Mi a migrén és milyen tünetekkel jár?
Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Siró Péter, neurológus
WEBBeteg - Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.