• Migrén: nőknél háromszor gyakoribb

    Szerző: Debreceni Egyetem

    Szinte mindenki ismeri a fejfájás kellemetlen tüneteit. Minden ötödik magyar nő szenved rendszeresen migréntől, még többen érzékenyek a frontokra.

    Fájdalommentes vizsgálatokkal feltárhatók a fejfájás okai

    A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint, Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek. Fájdalommentes vizsgálatokkal feltárhatók a fejfájás okai

    Hideg és meleg frontok váltják egymást, ilyenkor gyakran panaszkodunk fejfájásra. Egyes kutatások alátámasztják, hogy a csökkenő légnyomás, felhős, esős idő és a szélsőséges időjárás is okozhat fejfájást, a szakemberek szerint mégsem teljesen egyértelmű a frontok és a fejfájás közötti összefüggés. Főleg azért, mert  komoly betegségek kísérő tüneteként is jelentkezhet a fájdalom. A fejfájások egyik csoportja ugyanis éppen az úgynevezett tüneti fejfájás, amikor egy másik betegségre – például agyvérzésre, koponyaűri vérzésre, daganatra, gyulladásos, szemészeti, vagy fül-orr-gégészeti elváltozásokra – hívja fel a figyelmet.

    Amikor viszont nincs a szervezetben más strukturális eltérés, akkor elsődleges fejfájásról beszélünk. Ebbe a kategóriába tartozik az úgynevezett tenziós fejfájás, aminek elnevezése az izomfeszülésre utal. Ilyen fejfájásra panaszkodnak a zömében középkorú hölgyek, akik fájdalma gyakran lelki eredetű, de jelentkezhet éhség, fáradtság, kimerültség, kialvatlanság miatt is. Ez a fejfájás jól reagál a szokványos, patikában vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókra, ezért a betegek ezzel a tünettel csak ritkán keresik fel az orvost.

    Hirdetés

    Ha azonban minden második nap vagy egy hónapban 15-nél többször fordul elő tenziós fejfájás, akkor azt krónikusnak tekintjük. Ezzel többnyire már orvoshoz fordulnak a betegek. A szakemberek elsődleges feladata ebben az esetben kizárni azt, hogy a fájdalom valamilyen komoly betegség kísérő tünete, megnyugtatni a beteget, és eldönteni, hogy elegendő-e csak a fejfájásos roham kezelése, vagy szükséges megelőzésre szedhető tabletta is – magyarázza Oláh László, a Debreceni Egyetem Neurológiai Klinikájának docense.

    A tenziós fejfájás - Hogyan kezelhető?

    Bár még folyik a tudományos vita a tenziós fejfájást kiváltó okokról, szerencsére már megfelelő terápiás lehetőségek állnak a betegségben szenvedők rendelkezésre. A tenziós fejfájás - Hogyan kezelhető?

    Ugyancsak az elsődleges fejfájások csoportjába tartozik a migrénes fejfájás, amivel csupán a betegek harmada megy orvoshoz. Jellemzője hogy típusosan visszatérő, havonta átlagosan egyszer-kétszer ismétlődik. Érdekesség, hogy nőknél kétszer-háromszor gyakoribb, esetleg a menstruációhoz köthető, provokálhatja kialvatlanság, stressz vagy a frontok is. A migrén olyan erős, zömében féloldali, lüktető, görcsös fejfájás, amit egy tizes fájdalomskálán 8-9-esnek érez a páciens. Akár 4 órától 72 óráig is eltarthat, fizikai aktivitás hatására fokozódik, és a szokványos fájdalomcsillapítók általában nem segítenek. Fennállása esetén zavaró lehet a fény és hanghatás, továbbá hányás, hányinger is társulhat hozzá.  Ilyenkor a betegek szeretnek elvonulni egy csendes, sötét szobába, és próbálnak elaludni.

    -A migrénnek nincs jól megfogható oka. Kiindulása az ötödik agyideggel hozható összefüggésbe. Ez idegzi be ugyanis az agyhártya ereit. Az idegvégződéseknél felszabadulhatnak olyan ingerületátvivő anyagok, amelyek egy steril gyulladást és értágulatot okoznak. Ezért a gyulladáscsökkentő, érösszehúzó, vagy a triptán hatóanyagú, kifejezetten a migrénre kifejlesztett gyógyszerek is segíthetnek – teszi hozzá a neurológus.

    Hogyan kezelhető a migrén?

    A migrén kezelési stratégiája, a fejfájás gyakoriságától és súlyosságától, továbbá az egyidejűleg fennálló egyéb betegségektől függ. Számos gyógyszert hoztak forgalomba kimondottan a migrén kezelésére, de jó néhány más betegség kezelésére alkalmas szer is hasznos lehet. Hogyan kezelhető a migrén?

    A szakorvos egy különös tényre is felhívja a figyelmet. A migrénes fejfájások 20-30 százalékát megelőzheti egy úgynevezett aura tünet, ami általában látászavar formájában jelentkezik. Ilyenkor a betegek vonalakat, fényes pontokat vagy mozaikosan feltöredezett képet látnak, esetleg arra panaszkodnak, hogy olyan érzésük van, mintha zuhanyfüggönyön keresztül szemlélnék a világot. Mindez körülbelül fél óráig tart, majd elkezdődik a fejfájás.  A migrénes fejfájások nagy része terhesség és szoptatás alatt nem jelentkezik, vagy jelentősen ritkul, ami arra utal, hogy a migrén kialakulását hormonális tényezők jelentősen befolyásolják.

    A fejfájás és a hormonok közötti kapcsolat magyarázza azt is, hogy gyermekkorban a hormonműködés beindulása előtt még azonos arányban jelentkezik a fejfájás fiúknál és lányoknál, később lesz gyakoribb nőknél: körülbelül húsz százalékuk panaszkodik migrénre, férfiaknál ez az arány csak 5-8 százalék. Genetikai tényező is állhat a háttérben: egy migrénes édesanyának nagyobb valószínűséggel lesz a lánya is hajlamos a migrénre.

    -Van egy nagyon ritka, döntően a férfiakban jelentkező fejfájás típus, a „cluster” fejfájás, amit „öngyilkos” fejfájásnak is neveznek, mert a betegek a fájdalom intenzitása miatt olykor az öngyilkosságra is gondolnak. A nagyon erős fájdalom a szem körüli jelentkezik, amit a szél, a hideg és az alkohol is előidézhet. Negyed órától akár három órán át is tarthat, és 6-8 héten keresztül napi 2-3-szor is rátörhet a betegre. Féloldali könnyezés, orrfolyás, verejtékezés, arcduzzanat társul hozzá. Évente 5-6 páciens keres fel bennünket ezzel a kínzó betegséggel – részletezi a doktor.

    A fejfájós emberek többsége megtanul az időnként jelentkező fájdalommal együtt élni, és élete során kitapasztalja, hogy a fejfájás megjelenésének hátterében mi áll. Van, akinél a csokoládé vagy vörösbor fogyasztása után, vagy éjszakai vezetéskor jelentkezik. Megoldás, ha ezeket a szituációkat tudatosan kerüljük, és mielőbb lefekszünk, illetve időben vesszük be a gyógyszert. Azonban arra is figyeljünk, hogy a vény nélkül kapható patikaszerek mértéktelen alkalmazása vese és májkárosító lehet.

    A szakorvos arra figyelmeztet, hogy nem szabad halogatni az orvosi kivizsgálást, ha - a korábban ezzel nem küszködő embereknél - 50 éves kor fölött jelentkezik a fejfájás. Ugyancsak jelzés értékű a nagyon hirtelen kezdődő és nagyon erős fájdalom, mely azonnali kivizsgálást igényel. A fokozódó gyakoriságú és intenzitású fejfájással szintén orvoshoz kell fordulni, csakúgy, mint a lázzal, zavartsággal, vagy neurológiai tünetekkel társuló panaszokkal is. Ilyenkor semmiképp ne fogjuk a frontokra a fejfájást, hanem mielőbb menjünk orvoshoz.

    (Debreceni Egyetem)

    Módosítva: 2015.07.25 18:17, Megjelenés: 2015.07.25 18:17
   • Cikkajánló

    COVID-19

    COVID-19

    Semmelweis Egyetem

    Hazamehetett az első, magyar gyártású remdesivirrel kezelt beteg.

    Helyes orrfújás

    Helyes orrfújás

    Dr. Árki Ildikó

    A kicsik még nem tudják kifújni az orrukat. Tanítsuk meg nekik, hogyan kell!

    A migrén a nyaralás során sem kímél - Mi a teendő?

    A megelőző 12 hónap során migrénben szenvedő emberek 86 százaléka tapasztalt migrénes rohamot a nyaralása alatt. Öt megkérdezettből egy ember (21%) mondta, hogy általában vagy gyakran szenved migréntől a vakáció folyamán.

    A migrén okai

    Még nem tisztázott véglegesen, mik a migrén okai. Úgy tűnik azonban, hogy kialakulásában genetikai tényezők is szerepet játszanak, mivel ez a fejfájástípus egy családnak gyakran több tagját is érinti.

    A fejtetői fejfájás okai

    A fej tetején jelentkező fejfájás bár zavaró lehet, sok esetben nincs ok aggodalomra. Néha azonban a fejtetői fejfájásnak is komoly oka lehet, ezért fontos, hogy ha gyakran jelentkezik, forduljunk orvoshoz. Hirtelen jelentkező szokatlan fejfájás esetén pedig mentőt kell hívni.

    Migrén: már gyermekkorban is

    A migrén jellegzetes módon gyerekkorban, kamaszkorban vagy fiatal felnőttkorban kezdődik, és az öregedés során egyre ritkábban és egyre kisebb intenzitással jelentkezik. A fizikai szenvedés mellett gyakori az iskolai hiányzás és a rendszeres kórházlátogatás, ehhez jön még hozzá az aggódó szülők által kivett táppénz is.

    Hogyan kezelhető a migrén?

    A migrén kezelési stratégiája a fejfájás gyakoriságától és súlyosságától, továbbá az egyidejűleg fennálló egyéb betegségektől függ. Számos gyógyszert hoztak forgalomba kimondottan a migrén kezelésére, de jó néhány más betegség kezelésére alkalmas szer is hasznos lehet.

    Élet migrénnel

    A migrénes betegek számára fontos az életminőség javítása és a munkaképesség fenntartása. Ennek érdekében kipróbálhatnak olyan technikákat, gyakorlatokat, amelyek az orvosi kezelésen kívül segíthetnek a tünetek enyhítésében, illetve a rohamok rövidülésében.

    Egyszerű fejfájás vagy migrén? - A migrén tünetei

    A migrén rendkívül kínzó lehet, gyakran egyéb tünetek is kísérik, például émelygés, hányás, kifejezett fény- és hangérzékenység. Mi a migrén és milyen tünetekkel jár?

    A fejfájások elterjedtsége

    Szinte nincs is olyan ember, akinek ne fájt volna a feje: már Pápai Páriz Ferenc, az egyik első magyar orvosi könyv, a Pax Corporis tudós szerzője is úgy vélte: A fejfájás olyan gyakori dolog, hogy az a csoda, ha valakinek nincs (1). Ez a mondat ma is megállja helyét.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.