Sporttal a migrén ellen: sportterápia

szerző: B. M. , szakfordító - WEBBeteg
megjelent: 2014.12.20.

Akit gyakran kínoznak migrénes rohamok, gyakrabban húzzon sportcipőt! A sport pozitívan hat a migrénes rohamok erősségére, gyakoriságára és időtartamára. Ezt bizonyítják a Kieli Egyetemi Klinikán végzett vizsgálatok.

A Stephanie Darabaneanu által vezetett team 52 olyan önkéntest vizsgált meg, akik már 20 éve szenvedtek migrénes rohamoktól. Tíz hét alatt a résztvevőknek hetente háromszor harminc percet kellett sportolniuk.

A résztvevők egyik fele számára a kocogást, a másik felének a nordic walkingot jelölték ki.

„Ezek a sportok felgyorsítják a stresszhormonok leépülését. Mivel a migrén a stresszfeldolgozás agyi zavara, az alacsonyabb stresszhormonszint befolyásolja az egyéni fájdalomküszöböt.” – magyarázza Darabaneanu az elméletét.

Hogyan kezelhető a migrén?

A migrén kezelési stratégiája a fejfájás gyakoriságától és súlyosságától, továbbá az egyidejűleg fennálló egyéb betegségektől függ. Számos gyógyszert hoztak forgalomba kimondottan a migrén kezelésére, de jónéhány más betegség kezelésére alkalmas szer is hasznos lehet.
Hogyan kezelhető a migrén?>>

Az eredmények

Feljegyezték a migrénes rohamokat a vizsgálatok előtti nyolc hétben, a vizsgálatok alatt és azt követő nyolc hétben. Minden csoportban megmutatkozott a sport pozitív hatása. A tréning után a migrénes rohamok ritkábban jelentkeztek, kevésbé intenzíven és rövidebb ideig tartottak.

A módszer azonban nem mindenki számára megfelelő. Majdnem a résztvevők fele, összesen 24 ember nem tudta magát tartani a feladathoz, és nem edzett rendszeresen az előírtaknak megfelelően.

„A sport segít, de csak addig, amíg segít leépíteni a stresszt. Ha maga az edzés generálja a stresszt, akkor a módszer természetesen nem működik.” – hangsúlyozza a kutatás vezetője. Ez a kocogók csoportjában gyakrabban előfordult, közülük többen feladták, 16-an a 26-ból. A nordic walkingos csapatból csak 12-en nem tartottak ki végig a tíz hét alatt.

„A következő lépésben azt szeretnénk megvizsgálni, hogy heti két edzés is hatásos-e.” –mondja Darabaneanu. Továbbá azt is tisztázni kell, hogy csak a kitartó sportoknak van-e pozitív hatásuk a migrénes páciensekre vagy más típusú edzések is hatásosak, például az erősítő gyakorlatok.

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: NetDoktor.de , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alvászavar Alvászavar

Ezek a káros szokások okozhatnak alvászavart. (x)

Liposzómás C-vitamin Liposzómás C-vitamin

Az őszi-téli hónapok beköszöntével előtérbe kerül az immunerősítés. (x)

Migrén: már gyermekkorban is

A migrén jellegzetes módon gyerekkorban, kamaszkorban vagy fiatal felnőttkorban kezdődik, és az öregedés során egyre ritkábban és egyre kisebb...

Migrénje van? Ezeket az ételeket...

A migrénes fejfájás általában hirtelen és pulzáló fájdalommal jelentkezik. A fájdalomérzet fény hatására erősödhet, s gyakran a migrént egy...

Triptánok a migrénes rohamok...

A triptánok a migrénes roham specifikus gyógyszerei, a súlyos migréntől szenvedő betegeknél gyakran ezek jelentik a megfelelő választást. Az agyi...

A migrénes rohamok kezelésére...

A migrén kezelése gyógyszeres és nemgyógyszeres kezelések kombinációjából tevődik össze. Az orvosok különbséget tesznek a migrénes rohamok és...

Mi segíthet a krónikus migrén...

Egy tanulmány szerint a lidokain érzéstelenítő szer intravénás beadása segíthet enyhíteni a fájdalmat a nehezen kezelhető krónikus migrénben...

Mikor forduljunk orvoshoz migrénes...

A migrén krónikus betegség, amelyet gyakran nem diagnosztizálnak és ezért nem is kezelnek megfelelően. Súlyos vagy szokatlan tünetek esetén keresse...

A migrént provokáló tényezők

Függetlenül attól, hogy mi az alapvető mechanizmus a migrén kialakulásának hátterében, számos dolog provokálhatja a fejfájás jelentkezését.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.