• Sporttal a migrén ellen: sportterápia

    Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító

    Akit gyakran kínoznak migrénes rohamok, gyakrabban húzzon sportcipőt! A sport pozitívan hat a migrénes rohamok erősségére, gyakoriságára és időtartamára. Ezt bizonyítják a Kieli Egyetemi Klinikán végzett vizsgálatok.

    A Stephanie Darabaneanu által vezetett team 52 olyan önkéntest vizsgált meg, akik már 20 éve szenvedtek migrénes rohamoktól. Tíz hét alatt a résztvevőknek hetente háromszor harminc percet kellett sportolniuk.

    Hirdetés

     A résztvevők egyik fele számára a kocogást, a másik felének a nordic walkingot jelölték ki.

    „Ezek a sportok felgyorsítják a stresszhormonok leépülését. Mivel a migrén a stresszfeldolgozás agyi zavara, az alacsonyabb stresszhormonszint befolyásolja az egyéni fájdalomküszöböt.” – magyarázza Darabaneanu az elméletét.

     Hogyan kezelhető a migrén?


    A migrén kezelési stratégiája a fejfájás gyakoriságától és súlyosságától, továbbá az egyidejűleg fennálló egyéb betegségektől függ. Számos gyógyszert hoztak forgalomba kimondottan a migrén kezelésére, de jónéhány más betegség kezelésére alkalmas szer is hasznos lehet.
    Hogyan kezelhető a migrén?>>

    Az eredmények

    Feljegyezték a migrénes rohamokat a vizsgálatok előtti nyolc hétben, a vizsgálatok alatt és azt követő nyolc hétben. Minden csoportban megmutatkozott a sport pozitív hatása. A tréning után a migrénes rohamok ritkábban jelentkeztek, kevésbé intenzíven és rövidebb ideig tartottak.

    A módszer azonban nem mindenki számára megfelelő. Majdnem a résztvevők fele, összesen 24 ember nem tudta magát tartani a feladathoz, és nem edzett rendszeresen az előírtaknak megfelelően.

    „A sport segít, de csak addig, amíg segít leépíteni a stresszt. Ha maga az edzés generálja a stresszt, akkor a módszer természetesen nem működik.” – hangsúlyozza a kutatás vezetője. Ez a kocogók csoportjában gyakrabban előfordult, közülük többen feladták, 16-an a 26-ból. A nordic walkingos csapatból csak 12-en nem tartottak ki végig a tíz hét alatt.

    „A következő lépésben azt szeretnénk megvizsgálni, hogy heti két edzés is hatásos-e.” –mondja Darabaneanu. Továbbá azt is tisztázni kell, hogy csak a kitartó sportoknak van-e pozitív hatásuk a migrénes páciensekre vagy más típusú edzések is hatásosak, például az erősítő gyakorlatok.

    (WEBBeteg – B. M.; Forrás: NetDoktor.de  , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Módosítva: 2014.12.20 11:21, Megjelenés: 2014.12.20 11:21
   • Cikkajánló

    Eperallergia

    Eperallergia

    Dr. Garaczi Edina

    Az eper fogyasztása kellemetlen tüneteket is okozhat.

    COVID-19

    COVID-19

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Mekkora annak a kockázata, hogy felületekről fertőződünk meg a koronavírussal?

    Az ébresztőóra fejfájás - Kínzó fejfájás éjszaka

    Az éjszakai fejfájásnak több oka is lehet. Előfordulhat, hogy migrén vagy cluster fejfájás ébreszti fel az alvásból. Más esetekben az éjszakai fejfájást a hypnic fejfájás vagy más néven ébresztőóra fejfájás okozza.

    Élet migrénnel

    A migrénes betegek számára fontos az életminőség javítása és a munkaképesség fenntartása. Ennek érdekében kipróbálhatnak olyan technikákat, gyakorlatokat, amelyek az orvosi kezelésen kívül segíthetnek a tünetek enyhítésében, illetve a rohamok rövidülésében.

    A fejfájások elterjedtsége

    Szinte nincs is olyan ember, akinek ne fájt volna a feje: már Pápai Páriz Ferenc, az egyik első magyar orvosi könyv, a Pax Corporis tudós szerzője is úgy vélte: A fejfájás olyan gyakori dolog, hogy az a csoda, ha valakinek nincs (1). Ez a mondat ma is megállja helyét.

    A fájdalomcsillapítók túl gyakori használatának veszélyei

    Bár a hazánkban - receptre vagy anélkül - kapható fájdalomcsillapítók a megfelelő elővigyázatosság mellett biztonságosak, érdemes szót ejteni egy olyan jelenségről, mely - hatóanyagtól függetlenül - bármely fájdalomcsillapító gyakori szedése mellett kialakulhat.

    Mikor forduljunk orvoshoz migrénes fejfájásunkkal?

    A migrén krónikus betegség, amelyet gyakran nem diagnosztizálnak és ezért nem is kezelnek megfelelően. Súlyos vagy szokatlan tünetek esetén keresse fel kezelőorvosát!

    A migrén terápiája - Gyógyszerek és egyéb gyógymódok

    A migrén kezelése gyógyszeres és nemgyógyszeres kezelések kombinációjából tevődik össze. Az orvosok különbséget tesznek a migrénes rohamok és a tünetmentes időszakok terápiája közt (migrénmegelőzés).

    A migrént provokáló tényezők

    Függetlenül attól, hogy mi az alapvető mechanizmus a migrén kialakulásának hátterében, számos dolog provokálhatja a fejfájás jelentkezését.

    Máté Krisztina: Együtt lehet élni vele, de nem könnyű

    Kiskamasz koromban fájt először a fejem, talán 10-12 éves lehettem. A második, harmadik alkalom után szüleim orvoshoz vittek, ám édesanyám is migrénes, így nem túl sokáig késlekedtek a diagnózissal. Amúgy is, a leírt tünetekből, már a legelején egyértelmű volt - Máté Krisztina újságíró tapasztalatai a migrénről.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA