Antitest téma

Az omikron-variáns gyengíti, de nem teszi teljesen hatástalanná a B-sejteket

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, Lektorálta: Bak Marianna, biológus

Az immunrendszer „emlékező” B-sejtjei által termelt antitestek hatása a koronavírus omikron-variánsa ellen bár kissé gyengébb, mint más variánsok esetén, de így is jelentős - állapították meg újabb tudományos vizsgálatok.

A saját szervezetet támadó autoantitestek is termelődhetnek SARS-CoV-2-fertőzés után

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, Lektorálta: Bak Marianna, biológus

A koronavírus-fertőzés következtében olyan antitestek is termelődhetnek, amelyek a szervezet egészséges szövetei ellen fordulhatnak. A megfertőzött, a betegséget túlélő egyénben magára a gazdaszervezetre nézve ellenséges antitestek (úgynevezett autoantitestek) termelődhetnek.

Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? A memóriasejtek szerepe

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, Lektorálta és aktualizálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Koronavírus

Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

A petesejtekre ártalmatlanok a COVID-19 elleni antitestek

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, Lektorálta: Bak Marianna, biológus

A koronavírus-fertőzés, a COVID-19 betegség alatt kialakult ellenanyag nem befolyásolja negatívan a petefészkekben lévő tüszőket.

A neutralizáló antitestek szerepe koronavírus-fertőzés esetén

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna

Jelenleg kritikus kihívás a SARS-CoV-2-koronavírus-fertőzés elleni pontos immunvédelem azonosítása, és ezáltal annak megjósolása, hogy az immunitás változásai miként fognak megjelenni az oltottak esetében. A "nyitással" ez különösen lényeges kérdéssé vált a távolságtartás és a maszkhasználat háttérbe szorulásával.

COVID-19 elleni antitesteket találtak 12 hónappal a fertőzés után

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

A pandémia korábbi szakaszában megfertőződött COVID-19-túlélők szervezetében még most, egy évvel később is megtalálhatók a vírus elleni antitestek - foglalja össze egy új tanulmány kutatók tudományos megfigyeléseit.

Antitest kezelés: nem csak COVID-megbetegedés után - új vizsgálat

WEBBeteg.hu - Fazekas Erzsébet, újságíró

Amennyiben a betegség kialakulása előtt alkalmazott antitest terápia hatékonynak bizonyul, meg tudja majd védeni azon nagy kockázattal élőket, akiket még nem oltottak be, vagy akik egészségügyi okok miatt később se kaphatnak vakcinát.

Egyesek hosszas, mások csak rövid védettséget szereznek

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Bizonyítékok alapján jó okkal vélhetjük úgy, hogy a koronavírussal szembeni immunitás a fertőződés után akár 6-8 hónapig, sőt, talán évekig is eltarthat - állítják immunológus és virológus szakemberek.

Koronavírus - Az antitestek mennyisége gyorsan csökken a fertőzést követően egy új kutatás szerint

MTI

A koronavírus ellen termelt antitestek szintje egészen gyorsan csökken a megfertőződést követően - állapították meg brit szakemberek.

COVID-19: Mégis számolhatunk eleve meglévő immunitással?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Az eddigi vélekedés szerint az emberiség nem rendelkezik eleve meglévő immunitással a SARS-CoV-2 ellen. Ez biztosan így van? Egy újabb vizsgálat, amelyről a rangos BMJ orvosi szaklap számolt be, érdekes kérdést vet fel erről.