A testsúlyváltozás hatással lehet az eddigi pajzsmirigykezelésre

szerző: Dr. Békési Gábor, endokrinológus - Budai Endokrinközpont
frissítve:

A pajzsmirigy-alulműködés terápiájának elsődleges pillére a gyógyszeres kezelés, hiszen a hiányzó hormont pótolni szükséges, hogy a szervezet megfelelően el tudja látni a feladatait. Azonban nem árt tudni, hogy bizonyos tünetek esetén túlkezelésre kell gondolni, főleg akkor, ha a beteg nagyobb testsúlycsökkenésen ment keresztül. Dr. Békési Gábor PhD, pajzsmirigy-specialista a figyelemfelhívó tüneteket ismerteti.

Pajzsmirigyhormonok szerepe

A pajzsmirigybetegségek diétája

A pajzsmirigybetegségek gyógyszeres kezelése mellett a beteg is sokat tehet állapotának javulásáért. Tudatos odafigyeléssel és étrendi változtatásokkal a terápia hatékonysága növelhető. A pajzsmirigybetegségek diétája

A pajzsmirigy hormonjai az egész szervezet működését befolyásolják, így nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiség álljon rendelkezésre. Amennyiben kevesebb van belőlük a normálisnál, úgy a szervezet „takaréklángon” ég, míg ha túl sok, akkor fokozott működésbe kapcsol. Egyik állapot sem jó, így mindkettőt kezelni szükséges. Leggyakrabban pajzsmirigy-alulműködéssel találkozunk, mely során az anyagcsere lelassul, és többek között székrekedés, elhízás, fáradékonyság és menstruációs problémák lépnek fel.

A betegség egy egyszerű vérvétellel gyorsan megállapítható, és alulműködés esetén pajzsmirigyhormon adásával kezelhető a probléma, melynek hatására a kellemetlen tünetek is csökkennek, illetve megszűnnek. A gyógyszer dózisának meghatározása szakorvosi javallatra történik, amit a szakember a rendszeres időközönként történő kontroll eredményének fényében határoz meg.

Túlműködésbe mehet át a túlkezelés

Olykor előfordulhat, hogy a terápia túlkezelésbe megy át, és ilyenkor a pajzsmirigy-alulműködés túlműködésbe fordul, mely ellenkező tüneteket produkál (vagyis fogyás, hasmenés, ingerlékenység, izzadás, fokozott pulzusszám). A túlkezelés oka több minden is lehet, pl.: túl magas dózisú pajzsmirigyhormon pótlása, táplálékkiegészítők (pl.: jód, moszatok, algák), egyéb gyógyszerek, szülés utáni időszak. Sőt, még az is befolyásolhatja az állapotot, hogy a beteg abbahagyta az addig szedett vas/kalcium tablettáit, ugyanis ezek néhány embernél zavarhatják a pajzsmirigyhormon felszívódását, és a hirtelen leállás növelheti annak hasznosulását.

További tünetek, melyek túlkezelésre utalhatnak

  • szem mögötti területről kiinduló fejfájás
  • túlzott szomjúságérzés
  • remegés
  • koncentráció- és alvászavar
  • hajhullás

A testsúlyváltozást jelezni kell

A túlkezelésnek létezik még egy oka, amit érdemes is jelezni az orvosnak, méghozzá azt, hogy a közelmúltban volt-e nagyobb súlyingadozásunk.

Dr. Békési Gábor PhD, pajzsmirigy-specialista szerint ez igen lényeges információ, hiszen az adagokat többek között a testsúlyhoz is kötik, így már a 10 százalékos változást is indokolt megemlíteni, mivel ekkor meglehet, hogy az addigi gyógyszeradag megváltoztatására van szükség.

(Budai Endokrinközpont - Dr. Békési Gábor, endokrinológus)

Cikkajánló

A pajzsmirigy betegségei - Tünetek, kivizsgálás és kezelés

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Pajzsmirigy
Pajzsmirigyünk számos anyagcsere és hormonális folyamat szabályozásában részt vesz, de még a szív működésére is hat. Ha a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont, vagy túl sokat termel, esetleg göb, gyulladás vagy daganat alakul ki benne, szerteágazó tüneteket okozhat. Terhességnél vagy éppen meddőségnél érdemes gondolni a pajzsmirigy vizsgálatára is.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.