A féregpetéket és parazitákat kimutató székletvizsgálatokról

szerző: Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító - WEBBeteg
megjelent: 2022.11.22.

A féregpete- és parazitavizsgálati székletteszt (angol rövidítése O&P) egyszerű módja az esetleges parazitafertőzés kimutatásának. A teszt egyaránt alkalmas a bélrendszerben előforduló féregpeték, valamint a kifejlett élősködők kimutatására is.

A paraziták (más néven élősködők) a gazdafaj testfelszínén vagy annak testében élnek és abból táplálkoznak. Leggyakrabban az emésztőrendszerben élősködnek. A rosszabb higiéniai körülmények között élőknél általában gyakoribbak a parazitafertőzések, habár a fejlett országokban is jelentős a fertőzésszám. Elsősorban az élősködőt tartalmazó széklettel terjednek. Egyéb ismert átviteli módok:

 • fertőzött talaj
 • nyers vagy nem eléggé átsült, fertőzött hús
 • a paraziták élőhelyéül szolgáló folyók, tavak
 • a fertőzött személy tárgyai, testnedvei
 • fertőzött kisgyermek esetén a székletet tartalmazó pelenka

Az alábbi tünetek jelentkezése esetén orvosa a székletteszt elvégzését javasolhatja:

 • hasmenés
 • puffadás
 • hányinger, hányás
 • gyomorgörcs
 • zsíros, lebegő széklet
 • ismeretlen eredetű fogyás
 • kiszáradás
 • láz
 • véres, esetleg nyálkás széklet
 • végbélviszketés

A leggyakoribb paraziták a Giardia, a Cryptosporidium és a fonálférgek. Ez utóbbiak leginkább a gyermekekben fordulnak elő, főként éjszaka jelentkező végbélviszketést okozva.

Hogyan történjen a mintavétel?

A féregpete- és parazitavizsgálati teszt elvégzéséhez székletminta gyűjtése szükséges, amelyre a labortól kapott vagy patikában vásárolt székletmintatartály alkalmas. Az általában több részes tartály legbelső részének kupakjában található kanál segíti a mintagyűjtést. A középső tartály rendszerint nedvszívó réteggel van ellátva, a külső doboz pedig a szállításhoz szükséges. A székletminta-vételezéshez húzzon gumikesztyűt. Egy, a WC-be helyezett műanyag zacskó segítségével végezze el dolgát, majd a mellékelt kanalat használva töltse meg a tartályt kb. a feléig. Bizonyosodjon meg róla, hogy víz, vizelet, WC-papír nem került a mintába. A kupakot szorosan visszacsavarva helyezze egymásba a tartályokat, majd címkézze fel a külső dobozt. A kesztyűt és a műanyag zacskót dobja ki, és alaposan mosson kezet. A székletmintát a lehető leghamarabb érdemes eljuttatni az illetékes laborba. Nagyon fontos, hogy a minta ne legyen kitéve szélsőséges hőmérsékletnek, hiszen ez befolyásolhatja a vizsgálat eredményét.

Kisgyermekek esetében helyezzen a pelenkába egy műanyag zacskót, majd végezze el a mintavételt a fent ismertetett módon. Ez esetben is fontos, hogy vizelet ne kerüljön a székletmintába.

Amennyiben azonnal nem tudja a laborba szállítani a mintát, hűtse azt hűtőszekrényben (de semmiképpen se fagyassza!). Egyes esetekben a diagnózis felállításához több minta leadására lehet szükség.

Mit jelent a vizsgálati eredmény?

A vizsgálat pozitív eredménye azt jelenti, hogy a laboratórium talált a mintában féregpetét, illetve parazitát, tehát Ön fertőzött. A negatív eredmény jelentheti azt is, hogy Ön nem fertőzött parazitákkal, azonban egyes esetekben olyan kevés található belőlük a székletben, hogy a kimutatásuk nem lehetséges, ez esetben az eredmény álnegatív. Ilyenkor több minta vizsgálata szükséges a nagyobb pontosság érdekében.

Fontos megjegyezni, hogy az alábbi gyógyszerek – akár még a szedésük felfüggesztése utáni egy hétig is – befolyásolhatják a székletteszt eredményét:

 • báriumot, illetve bizmutot tartalmazó készítmények
 • néhány hashajtó gyógyszer, kifejezetten az olajos hashajtók (például ricinusolaj)
 • savlekötők
 • antibiotikumok

A székletteszt elvégzése előtt a felsorolt gyógyszerek szedésének abbahagyása válhat szükségessé, azonban ezt mindenképpen egyeztesse kezelőorvosával. Tegyen említést a vény nélkül szedett gyógyszereiről, étrend-kiegészítőkről is.

Előfordulhat, hogy többszöri negatív székletteszteredmény után még mindig fennállnak az emésztőrendszeri, végbéltáji tünetek. Orvosa ilyenkor vastagbéltükrözést (kolonoszkópiát) rendelhet el Önnek. Ezen eljárás során egy vékony, kamerával ellátott csövet (úgynevezett endoszkópot) vezetnek be a végbélen keresztül a vastagbélig, hogy láthatóvá váljon az alsó bélszakasz. A vastagbéltükrözés a legalkalmasabb módszer az esetleges elváltozások (fekélyek, vérzések, polipok) korai felismerésére, illetve egyúttal a belőlük való mintavételre.

A féregpete- és parazitavizsgálati székletteszt fájdalom- és kockázatmentes vizsgálati módszer. Amennyiben úgy gondolja, hogy Önnek szüksége lehet a teszt elvégzésére, beszéljen erről kezelőorvosával.

Ez is érdekelheti

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
Forrás: What Is a Stool Ova and Parasite Test (O&P)? (WebMD)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Emésztési problémák Emésztési problémák

Mi okozhat székrekedést, és mi hasmenést? Mikor mi segíthet? (x)

Vérszegénység Vérszegénység

Mit takar az elnevezés? Mi okozhatja ezt az állapotot? Mik a tünetei?

Ritka, de igen veszélyes lehet a Chagas-kór

Az elmúlt évtizedekben, szórványosan ugyan, de Európában is felbukkant a Chagas-kór nevű betegség kialakulásáért felelős kórokozó, a Trypanosoma...

Az agyhártyagyulladás veszélye különböző életkorokban

Az agy állományát fedő kemény és lágy agyhártyák baktériumok, gombák, paraziták, vírusok okozta vagy éppen steril gyulladása életet...

A Magyarországon előforduló féregfertőzések

A helminthiasis - azaz a férgesség mint betegség - olyan kórkép, amelyet a szervezetben parazita életmódot folytató férgek vagy azok lárvái idéznek...

Székletvizsgálaton jártunk

A tápcsatorna egy nagyon fontos szervünk, így jelzésértékű lehet a széklet állaga, szaga és formája. Számos betegség, kórokozó kimutatható az...

Blastocystis hominis: Békés parazita vagy kórokozó?

A múlt század eleji felfedezése óta sokáig vitatták rendszertani hovatartozását. Első leírója ostoros véglény cisztájának vélte, majd élesztő...

Folyami vakság (onchocerciasis)

Az onchocerciasis egy féregfertőzés, egész pontosan az Onchocerca volvulus nevű fonálféregfajjal való fertőzöttséget jelenti. A folyami vakság...

Alapvető tudnivalók a kullancsokról

A kullancs egy világszerte elterjedt vérszívó parazita, mely a gazdaállat vagy az ember vérével táplálkozik. Emberi és állati betegségek...

Chlamydia trachomatis - Milyen betegségeket okozhat?

A chlamydiák családjába baktériumok tartoznak, amelyek önállóan életképtelenek, sejten belül élősködő parazitaként viselkednek. Cikkünk a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.