A kolonoszkópia lehetséges szövődményei

Dr. Dunás-Varga Veronika
szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

A vastagbéltükrözés során ritkán a bélfal átfúródása (perforáció), vérzése léphet fel, illetve fertőzés elterjedéséhez, vagy bélelzáródás kialakulásához járulhat hozzá a vizsgálat.

Kolonoszkópia során fellépő vérzés

Már a vastagbéltükrözés előkészítése közben is előfordulhat vérzés: a hashajtással járó mechanikus irritáció következtében aranyeres panaszok léphetnek fel, ha már korábban is volt hasonló panasz. Szerencsére ez tüneti szerekkel jól kezelhető.

A béltükrözés alatt vagy után fellépő vérzés leggyakoribb oka a polip eltávolítás. Az azonnali vérzés a beavatkozás részének tekinthető, általában spontán megszűnik. A késői vérzés általában a polip eltávolítása utáni 14 napon belül jelentkezik, amelyre piros vagy bordó véralvadékos vér ürülése, vérnyomásesés, emelkedő pulzusszám hívhatja fel a figyelmet. A szövődmény valószínűségét növeli a véralvadásgátló kezelés, illetve a nagy méretű nyeles, vagy széles alapon terülő polip.

A késői vérzés megelőzése érdekében fontos a megfelelő véralvadási paraméterek biztosítása, orvosi javaslat alapján a vérhígító szerek elhagyása a vizsgálat előtt és után. A spontán nem szűnő vérzést még vizsgálat alatt, a késői vérzést pedig ismételt endoszkópia során próbáljuk meg ellátni fém klip alkalmazásával.

Bélfal perforáció kolonoszkópia szövődményeként

A vastagbél kilyukadása egy ritka, de életveszélyes szövődmény, amely minél hamarabb sebészeti ellátást igényel. Gyakrabban fordul elő a vastagbél daganatos betegsége, gyulladt, elvékonyodott bélfal (pl. diverticulitis, gyulladásos bélbetegség) esetén, vagy ha a vizsgálat közben nehéz a vizsgálóeszköz felvezetése. A perforációra diffúz hasi fájdalom, puffadás, vérnyomásesés, emelkedő pulzusszám hívja fel a figyelmet.

További lehetséges szövődmények

Fertőzések - Nagyon ritkán előforduló szövődmény. Okozhatja a belső saját (endogén) bakteriális flóra eszköz által való továbbjuttatása (pl. a vastagbélből a vékonybélbe), illetve a nem megfelelően fertőtlenített eszköz esetén is számolni kell fertőzésveszéllyel. Tünetei a hasi fájdalom, hasmenés, láz. Kezelésére széklettenyésztés alapján antibiotikus terápia javasolható.

Keringési rendszert érintő szövődmények - Súlyos fokú krónikus szívelégtelenség, veseelégtelenség esetén, vagy frissen elszenvedett szívinfarktus után a hashajtás jelentős megterhelést ró a szervezetre, ezért a szívelégtelenség tünetei romolhatnak. Megelőzésképp javasolható a kíméletesebb, de hosszabb, két napos előkészítés.

Bélelzáródás - A kolonoszkópia előtt szükséges hashajtás miatt felélénkült perisztaltikus bélmozgás daganatos betegség, vagy jelentős fokú bélszűkület esetén képes bélelzáródást (ileuszt) okozni. Tünetei: fokozódó hasi fájdalom, puffadás, szelek és a széklet nem távozik, bélhangok erőlködőek, csengőek.

Tovább A vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) menete

Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyászForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
Diabetes - Dr. Kamarás Gábor, fogorvos
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg összeállítás - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.