• Hogyan kezelhető a végbélrepedés?

    Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    A végbélrepedés (anális fisszúra, fissura ani) kezelésére elsőként konzervatív (nem sebészi) terápiás módszereket alkalmaznak, így fájdalomcsillapító krémeket, kenőcsöket, ülőfürdőket. Az akut végbélrepedés ily módon jól gyógyítható. A krónikus végbélrepedés esetében azonban előfordulhat, hogy a konzervatív módszerek eredménytelenek, és akkor fontolóra kell venni a műtét lehetőségét is.

    Végbélrepedés - A téma cikkei

    2/1 Végbélrepedés - Okok, tünetek és megelőzés
    2/2 Hogyan kezelhető a végbélrepedés?

    A megfelelő terápia kiválasztásához tehát fontos elkülöníteni az akut és krónikus formát. Nem csupán a tünetek fennállásának időtartama számít, hanem annak is döntő jelentősége van, hogy milyen mértékben károsodtak a szövetek.

    Akut anális fisszúra esetén inkább felületi nyálkahártya-sérülésről van szó, amelyet például kemény széklet, de bármiféle mechanikai behatás is okozhat. Konzervatív kezeléssel jól gyógyítható.

    A krónikus végbélrepedés az akut végbélrepedésből alakul ki. Az akut nyálkahártya-sérülés ugyanis megfelelő kezelés híján mély fekéllyé válik és a sebszélek hegesednek. Idővel hegesedik és fibrotizál a belső záróizom is. A végbélnyílás környékén heges szövetszaporulat, úgynevezett előörs csomó alakulhat ki. Az állandó gyulladások és az elégtelen vérellátás lassítja a sebgyógyulást. Gyógyulás többnyire csak műtéttel érhető el, azonban krónikus végbélrepedés esetén is mindig a konzervatív kezelési lehetőségeket részesítik előnyben, mivel a műtét a székletinkontinencia (a székletürítés kontrollálásának elvesztése) kockázatával jár.

    A higiéniai szabályok betartása és a helyes táplálkozásra való átállás elengedhetetlenül szükséges az eredményes kezeléshez mindenféle terápiás módszer mellett is. A higiénia és az egészséges táplálkozás a végbélrepedés megelőzésének szempontjából is fontos.

    Ezt olvasta már? A rostok szerepe az étrendben

    Higiéniai szabályok

    A végbélnyílás környékének túlságosan gyakori szappanos lemosása általában csak rövid időre csökkenti a viszketést és az égő érzést. Az érzékeny bőr elveszíti a védelmét szolgáló természetes savköpenyét és kiszárad. Ennek következtében már nem lesz védve a székletben lévő agresszív anyagokkal szemben, így a baktériumok könnyebben behatolnak a bőrbe és a végbélrepedés tüneteit súlyosbítják.

    A végbélkörnyéki területeket a legjobb székletürítés után langyos vízzel lemosni, szappan és tusolózselé nélkül. A nedves WC-papír és a nedves törlőkendők használata nem ajánlott, mivel az azokon lévő adalékanyagok a bőr allergiás reakcióját válthatják ki. Ráadásul elvonják a bőr természetes zsírrétegét és irritálják is a bőrt. Ne használjon kemény WC-papírt! Az intim lemosók, intim tisztálkodószerek, intim spray-k alkalmazása kerülendő!

    A táplálkozási szokások javítása

    Ha csak nem egyszeri eset a székrekedés, ami például egy nyaralás alkalmával jelentkezhet, akkor a táplálkozási szokások és az étrend megváltoztatása szükséges. Ez minden esetben ajánlott, a végbélrepedés kezelése mellett is, akár házi gyógymódokkal próbálkozik, akár konzervatív orvosi, akár műtéti kezelésben részesül. A székrekedés elkerülése ugyanis elengedhetetlen mind a gyógyuláshoz, mind a megelőzés érdekében. Fontos, hogy étrendje gazdag legyen élelmi rostokban (ballasztanyagok), legalább napi 30 g élelmi rost elfogyasztása javasolt teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, zöldségek, saláták formájában. A ballasztanyagok serkentik a bélmozgást, és azzal, hogy vizet kötnek meg, növelik a széklet víztartalmát. Ezáltal a széklet lazább lesz. Kiváló rostforrás például a búzapehely. Rostokban gazdag étrend mellett mindig kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy elegendő folyadékot fogyasszon. A rostokban gazdag ételeket fokozatosan kell beépíteni az étrendbe, hogy az emésztőrendszernek legyen ideje alkalmazkodni az átálláshoz, az új étrendhez.

    Ez a cikk is érdekelheti Önt! Miért fontos kiemelten figyelni a folyadékfogyasztásra magas rostbevitel mellett?

    Hirdetés

    Konzervatív (nem műtéti) kezelés

    Az akut anális fisszúra kezelhető olyan krémekkel, amelyek a végbélzáró izmot ellazítják. Ezek úgynevezett kalciumanatagonistákat vagy nitrátot tartalmaznak. Emellett fontos a széklet lágyítása, ami elsősorban megfelelő étkezéssel érhető el, de szükség esetén székrekedés ellen szedhetők például makrogoltartalmú gyógyszerek. Továbbá helyileg alkalmazhatók érzéstelenítő kenőcsök. Ülőfürdők alkalmazásával és a higiéniai szabályok betartásával általában elérhető a tünetek enyhülése. A kenőcsök használata előtt mindig alaposan mosson kezet, hogy a seb elfertőződésének lehetőségét megakadályozza.

    A krónikus végbélrepedés konzervatív kezelési lehetőségei közé tartozik a beteg saját maga által naponta többször és nagyon óvatosan alkalmazott végbéltágítás végbéltágító eszköz segítségével. A záróizom görcse ezzel valamelyest csökkenthető, így a terület vérellátása javul. Ez összességében a gyógyulási folyamat javulásához vezet, és a záróizom területén a fibrotizáció (megkeményedés a kötőszövet-képződés miatt) ellen is hathat.

    Házi gyógymódok a végbélrepedés kezelésére

    Sok házi gyógymód jól beválik az akut végbélrepedés kezelésére. Ezekkel a módszerekkel meg lehet próbálni gyorsítani a gyógyulási folyamatot. A házi gyógymódok – ahogy valamennyi gyógymód – alkalmazása mellett rendkívül fontos az alapvető tisztálkodási szabályok betartása is. A házi módszerek közül elsősorban az ülőfürdőket alkalmazzák. A táplálkozási szokások, az étrend helyes irányba történő megváltoztatásával a széklet állaga lágyítható, és ezzel a végbélrepedés fő oka hatékonyan kiküszöbölhető. Ha azonban ezen intézkedések ellenére néhány napon belül nem észlelhető javulás, feltétlenül orvoshoz kell fordulni. Az orvosi kezelés halogatása a végbélben lévő nagy baktérium-csíraszám miatt fertőzésekhez és súlyos komplikációkhoz vezethet.

    Ülőfürdők

    A végbélrepedés nagyon jól kezelhető ülőfürdővel. A fürdőkádba – vagy ha van, akkor kifejezetten ülőfürdőzésre alkalmas kádba – engedjen langyos vizet, ehhez öntsön kamillakivonatot. A kamillakivonat elkészítéséhez 1 csésze szárított kamillavirágot forrázzon le kb. 1 liter vízzel és fedő alatt hagyja állni 5 percig, majd szűrje le és a kivonatot öntse a kádban lévő vízhez. Hagyja az egészet langyosra hűlni, mielőtt beleül. Csak az altestét lepje el a víz, a lábait tegye ki a vízből, és ülő helyzetben tartózkodjon. Viseljen felsőruházatot, és a meghűlés megelőzése érdekében – különösen hidegebb évszakokban – viselhet zoknit és pulóvert is. A víz hőmérsékletét 10-15 percen belül meleg víz hozzáadásával emelje 36 oC-ról 40 oC-ra. Rövid, hűs zuhanyzás után ajánlott egy órányi ágynyugalom. Az ülőfürdő támogatja a végbélnyílás körüli területek vérkeringését. Ez erősíti a terület ellenálló képességét és hozzájárul a jobb gyógyuláshoz.

    A végbélrepedés műtéti kezelése

    Ha a konzervatív (nem műtéti) kezelési lehetőségek nem járnak sikerrel, akkor utolsó lehetőségként a műtét jön szóba. Mint minden műtét, a végbélrepedés műtéti kezelése sem kockázatmentes. A végbélzáró izom területén végzett műtéti beavatkozások során károsodhatnak az idegek, aminek a következménye irreverzibilis (visszafordíthatatlan) székletinkontinencia lehet. A végbélben lévő magas baktérium-csíraszám miatt előforduló posztoperatív (műtét utáni) fertőzések az egyébként is többnyire lassú (normál esetben kb. 4-6 hét) sebgyógyulást tovább lassítják. Ennek ellenére a végbélrepedés műtéti kezelése néhány esetben elkerülhetetlen.

    Általában a műtéti kezelés egy kis proktológiai-sebészeti beavatkozást jelent. Az operációt rendszerint helyi érzéstelenítésben vagy gerincközeli érzéstelenítésben végezik.

    A következő műtéti lehetőségek állnak rendelkezésre:

    • A végbélrepedést a környező hegszövetekkel együtt teljesen eltávolítják. Rendszerint szövetmintát is vesznek szövettani vizsgálat elvégzéséhez, hogy a daganatos betegség lehetőségét kizárhassák.
    • Ritkán, nagyobb területre kiterjedő repedés esetén az előzőek mellett a végbélzáró izom egy részét is eltávolítják. Ennél a műtéttípusnál azonban az esetek kb. 15%-ában az operáció után székletinkontinencia alakul ki.

    Egy új módszer a végbélrepedés kezelésében a botulinum toxin injekció formájában történő alkalmazása, amely a végbélzáró izmot részben megbénítja. A bénulás kb. 3 hónapig tart. Ritka esetben átmeneti székletinkontinencia alakul ki. Ez a terápiás módszer drága és még nem számít standard eljárásnak.

    Olvasson tovább! Elsősegély székrekedésre - Hogyan lehet segítségére a szilva?

    Forrás: WEBBeteg
    B. M., szakfordító; NetDoktor.de
    Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2018.11.30 09:36, Megjelenés: 2018.11.23 14:56
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    Az időskor és az emésztőrendszer egészsége

    Az emésztéssel kapcsolatos problémák bármilyen életkorban jelentkezhetnek, ugyanakkor az idősebb felnőttek közel 40 százalékánál évente előfordul egy vagy több életkorral összefüggő emésztőrendszeri tünet.

    A szokatlan szagú széklet lehetséges okai

    A széklet jellegzetességei, szaga, színe, állaga számos információt szolgáltat szervezetünkről. Mind az egészséges emésztésnek és a kóros emésztésnek, vagy betegségeknek is vannak járulékos székleteltérései.

    Végbélrepedés - Okok, tünetek és megelőzés

    A végbélrepedés (anális fisszúra) a végbélcsatornát belülről bélelő nagyon érzékeny nyálkahártya laphámrétegében keletkezett repedés, beszakadás következtében kialakult hosszanti seb vagy fekély. Tipikus tünete a székletürítéskor jelentkező fájdalom, valamint az élénkpiros vér a székleten vagy a WC-papíron.

    Mi okozhat kemény székletet?

    Gyakran kerül tévesztésre a székrekedés és a kemény széklet ürítésének megnevezése.

    Hogyan kezelhető a végbélrepedés? - Az orvos válaszol

    Pár hónapja folyamatosan, vagy pár napos megszakítással végbélnyílás-repedésem van. A repedés 3-10 mm-es hosszúságú, székelésnél rossz igazán, utána pár órán át enyhén fáj. Mivel lehet még kezelni? Mivel jár a műtét? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.