Ötödével nőtt a gyulladásos bélbetegségben szenvedő gyerekek száma

Semmelweis Egyetem
megjelent:

Riasztó adatokat közölt a Semmelweis Egyetem összefoglalójában, melyben kifejtik, hogy az utóbbi öt évben drasztikusan megnőtt a gyermekek körében az IBD, vagyis a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa (a vastagbél fekélyes gyulladása) megjelenése. Évente közel 200 új esetet regisztrálnak.

Egy gyógyíthatatlan betegség: az IBD

A tünetek fiatal felnőttkorban jelennek meg először, de egyre gyakrabban diagnosztizálják már gyermekkorban is. Bár a betegség során panaszmentes időszakok is előfordulnak, a tünetek kiújulásának időszakaiban az IBD a betegek életvitelét jelentősen befolyásolja. Egy gyógyíthatatlan betegség: az IBD>>

Dr. Veres Gábor, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának docense hangsúlyozta, hogy a pontos okok nem ismertek, de a genetikai hajlam mellett a környezeti tényezők, tehát például az elfogyasztott ételek is nagy szerepet játszhatnak a betegség terjedésében. Kiemelte, hogy az anyatejes táplálás és az antibiotikumok mellőzése (különösen 2 éves kor alatt) ugyanakkor csökkenti a gyulladásos bélbetegségek kialakulásának rizikóját.

Miről ismerhető fel az IBD?

A gyulladásos bélbetegségek sokszor nem specifikus tünetekkel jelentkeznek, ezért felismerésük sem egyszerű. Crohn-betegség esetén hasi fájdalom, hasmenés, véres széklet és növekedészavar jelentkezhet a gyermekeknél. A colitis ulcerosa többnyire jellegzetes tünete, a véres hasmenés alapján könnyebben felismerhető.

Dr. Veres Gábor elmondása szerint mindkét gyulladásos bélbetegség a gyermekek esetében a 12-13 évesek körében a leggyakoribb, 5 éves kor alatt ritkának számít, ugyanakkor már 2 hónapos kisbabán is látták a betegség kezdeti tüneteit. 20-30 éve elvétve találkoztak csak ezzel a kórképpel, manapság azonban közel kétszáz gyermeknél diagnosztizálják évente – hívta fel a figyelmet az egyetemi docens. A betegek jelentős részét a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján kezelik, ahol 15-20 gyulladásos bélbeteget ápolnak hetente.

Mi okozza a gyulladásos bélbetegségeket gyermekeknél?

A kiváltó okok pontosan nem meghatározhatók, ám valószínű, hogy a genetikai tényezők mellett a környezetnek, a nem megfelelő minőségű ételeknek is meghatározó szerepe van. Utóbbit látszik alátámasztani, hogy ha a gyerekek két hónapig egyfajta ellenőrzött tápszert kapnak, akkor ugyanúgy gyógyulnak, mint a szteroidos kezeléssel, sőt, a nyálkahártya gyulladás esetében jobbak az eredmények, és nincs mellékhatás.

A stressz ront a betegek állapotán, de ha nincs valakinek hajlama rá, akkor önmagában ettől nem fog kialakulni nála bélgyulladás, amely együtt járhat ízületi panaszokkal, szem- vagy májgyulladással – mondta Dr. Veres Gábor. Az anyatejnek egyfajta védő hatása van, azoknál a gyermekeknél, akiket így táplálnak, kisebb valószínűséggel jelentkezik bélgyulladás. Két éves kor alatt rizikófaktornak számít még az antibiotikumos kezelés is.

A cikk a Semmelweis Egyetem honlapján folytatódik.

(Semmelweis Egyetem)

Cikkajánló

Gyulladásos bélbetegségek - Az IBD

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
IBD
Magyarországon közel 45 ezer ember él együtt az IBD (Inflammatory Bowel Disease, magyarul gyulladásos bélbetegségek) nevű gyógyíthatatlan kórral, amely a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa összefoglaló neve. Ezek a betegségek olyan általános tünetekkel járnak, melyek alapján eleinte nehezen elkülöníthetőek egyéb tápcsatornai panaszoktól.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.