IBS vagy IBD?

Tisztelt Doktor Úr! Tüneteim (hidegrázás, magas pulzus, gyakoribb széklet; fájdalom nem) másfél-két évvel ezelőtt kezdődtek. Gyomortükrözéssel enyhe, krónikus antrum gastritist és duodenitist diagnosztizáltak. Gluténérzékenység negatív (a vérteszt is), bár a hajlamosító gént hordozom. Eleinte bizonyos ételek, majd (már csak) az alkohol okozott tüneteket, így hosszabb időre teljesen elhagytam. Idővel - ezomeprazol szedése után - a fenti tünetek megszűntek, azonban hasmenést kezdtem tapasztalni egy intenzívebb sörözős időszak után. Mivel a hasmenés alkalomszerűen vissza-visszatért alkoholfogyasztás után, voltam vastagbéltükrözésen, ami negatív lett, az ileum szövettana nem mutatott ki IBD-t. Széklet calprotectin, CRP normális. A diagnózisom IBS. Azonban úgy veszem észre, hogy érzékeny lettem/maradtam a kávéra és valamennyire az alkoholra. Ha sok kávét iszom, akkor lágy székletet, sürgetőbb és gyakoribb székelési ingert tapasztalok. Nem vízszerű, inkább a Bristol 4 és 6 közötti állagú, illetve a megszokott napi 1 helyett 2, ritkán 3 széklet van. Hasonlót tapasztalok alkoholfogyasztás után is, bár nem minden alkalommal. (Talán italtípustól függ?) Továbbá sok rost fogyasztása (pl. dinnye) után is. Korábban nem volt hasonló problémám, bármit ehettem, ihattam. Bár a diagnózisom IBS, és a tünetek nem erősek, aggódom, hogy esetleg mégis IBD. Utalnak erre a tüneteim? Negatív kolonoszkópia mellett lehetséges?

Dr. Plósz János válasza IBS-intolerancia témában

A tünetek nem utalnak IBD-re. A kávé (részben a koffein, részben a pörkölés során létrejövő vegyületek miatt) mindenkinél fokozza a bélmotilitást, az irritabilitást. Az alkohol befolyásolja a bélflórát valamint fokozhatja a bélnyálkahártya permeabilitását (átjárhatóságát), így IBS-t, illetve különféle intoleranciákat okozva. A kávé és az alkohol kerülése javasolt, azonban a rostok fogyasztása segíthet (azonban érdemes kis mennyiségben elkezdeni és fokozatosan emelni a napi dózist).

Megválaszolva: 2023. július 23.

Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések

Étkezés utáni hasfájás-hasmenés
Tisztelt Doktorúr! Olyan problémával küzdök pár hónapja, hogy étkezések után nagyon hamar székletelnem kell, ilyenkor hasmenésem van. Székletelés után kis...
Sérvgyanú? Szigma diverticulitis?
Tisztelt Doktor Úr! Február vége, március eleje óta kellemetlen (al) hasi panaszaim vannak, főként bal oldalt, a köldököm és az oldalam/medencém közötti...
Epekő kezelése epehólyag tisztítás?
Tisztelt Doktor Úr! Ultrahang során 1 db epekövet találtak az epehólyagomban, mely 9x12 mm méretű, mivel a röntgen is kimutatta, valószínűleg nem csak a...
Cöliákia eredmény?
Tisztelt Doktor úr! 2023-ban visszatérő fertőzések -torokgyulladás- sokszor előjöttek, antibiotikummal kezelték, majd reflux gyanú merült fel, hogy az...
Has problema
Tisztelt Doktor Úr! Koszomom a vallaszat, en kerdeztem a hasnyal mirigy ugyeben. Ha azzal lenne problemam akkor milyen tuneteim lennenek?
Emésztőrendszeri panaszok
Tisztelt Doktor Úr! Pár napja kérdeztem Öntől szájüregi égő érzéssel kapcsolatban. Válaszát nagyon köszönöm, sokat segített, így más irányba tudok fordulni a...