IBD diagnózis, nem stimmelő tünetekkel

Tisztelt Doktor Ur! 25 eves ferfi vagyok, a csaladomban hasonlo jellegu problemaval nem kuzdott senki. Helex SR az egyetlen gyogyszer, amit allando jelleggel szedek, az alabbiak miatt kialakult GAD-re. Masfel eve jarok orvosrol-orvosra es most van az, hogy nem tudom merre menjek tovabb. A vezeto tunet a “reggeli” hasmenes (amennyiben kiurulok reggel, akkor a nap tovabbi reszeben nincs problema, legalabbis hasmeneses) Az elso hetekben a wc-zest (teljesen vizszeru) kovetoen brutalis faradtsag jott ram, ami par ora utan elmult. Kiderult egy ultrahang soran, hogy az epeholyagom telitve van kovekkel es eppen gyulladt is, tavaly oktoberben megszabaditottak tole. Ez nem hozott valtozast, csak mar nem fajt a jobboldalam. A tuneteim mindig valtozatlanok, nem volt jobb idoszak, amikor a hasmenes (nyalkas, de lathato ver sose volt) alabb hagyott volna. Iden februarban volt egy kolonoszkopiam, minden szep volt odabent es 3,mintat vettek az ileum kornyekerol. A biopszia is negativ lett, szerintem fontos tenyezo, hogy a tuneteim ekkor is ugyanolyan aktivak voltak, mint pl most. (De pl lazam sose volt, lathato verrel se talalkoztam) IBS lett az itelet, de nem hagyott nyugodni. Orvost valtottam aki csinaltatott coliakiara es laktozra is tesztet. Negativ mindketto. Utana jott egy szekletver es kalprotektin. A harom, mintabol egyben volt ver (veny nelkul kaphato szerekkel kezelt aranyaerem volt korabban, egy het utan elmult), illetve a kalprotektin minimalisan magasabb volt a megadott felso hatarnal (250 volt a max es 253 korul volt az en ertekem) Ez a ket teszt alapjan az uj orvos UC/Chron-t mondott es Salazopyrin-t irt fel. Gombocot ereztem a torkomban egyebkent, ezert is mentem hozza, gyulladtnak latta a pajzsmirigyem uh-al, ket apro gobot is latott, de nem beszeltunk rola ennel tobbet. Felve, de elkezdtem szedni a gyogyszert, a harmadik napon a surgossegin kotottem ki. Nagyon intenziv, ovszeru fajdalmat eltem meg rohamszeruen a mellkasomban. A maj enzim ertekeknel a ref tartomany <50 volt es nekem mindegyik 180 korul volt, de az ott vegzett UH nem mutatott semmit, minden rendben volt. Ekkor lealltam a gyogyszerrel es csinaltattam egy labort, ezen a majam mar teljesen rendben volt. (kb 1 het telt el) Az UC/Chron nekem nagyon legbolkapottnak tunik, a mentos is kerdezte, hogy szekletver es kalprotektin alapjan ez, hogy jott ki. Egy ideje motoszkal bennem, hogy esetleg Giardia vagy vmi hasonlo csoda el bennem. Az egesz legelejen ez negativra jott ki, de ha jol tudom ez nem feltetlenul jelenti azt, hogy tenyleg nincs bennem. Az epeholyag gyulladasa es a hasmenes, a faradekonysag, stb adhat okot ra, hogy megint teszteltessem magam giardiara? Illetve indokolt IBD-re kezelni, ha a korabbi kolonoszkopiam negativ lett es akkor is ugyanezek a tuneteim alltak fent, mint most? Merre erdemes ujra elindulnom? Koszonom elore is! (Az utolsó laborom csatolom, ez a sürgősségis eset utan kb 2 héttel készült, ekkor mar nem szedtem a salazopyrint)

Dr. Plósz János válasza IBS-IBD-parazita fertőzés? témában

A Giardia-t illetve egyéb parazitát is érdemes legalább 3 egymást követő székletmintából vizsgálni illetve perianalis törlést is leadni. A calprotectin szint változása szintén informatív lehet. Sajnos a negatív endoscopos kép nem jelenti azt, hogy Crohn-betegség kizárható. A vizsgálatok befejezéséig érdemes probiotikumot használni (Bonolact ProGeneral vagy LL1500), Duspatalin tablettát szedni 2x1 dózisban.

Megválaszolva: 2022. október 12.

Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések

Étkezés utáni hasfájás-hasmenés
Tisztelt Doktorúr! Olyan problémával küzdök pár hónapja, hogy étkezések után nagyon hamar székletelnem kell, ilyenkor hasmenésem van. Székletelés után kis...
Sérvgyanú? Szigma diverticulitis?
Tisztelt Doktor Úr! Február vége, március eleje óta kellemetlen (al) hasi panaszaim vannak, főként bal oldalt, a köldököm és az oldalam/medencém közötti...
Epekő kezelése epehólyag tisztítás?
Tisztelt Doktor Úr! Ultrahang során 1 db epekövet találtak az epehólyagomban, mely 9x12 mm méretű, mivel a röntgen is kimutatta, valószínűleg nem csak a...
Cöliákia eredmény?
Tisztelt Doktor úr! 2023-ban visszatérő fertőzések -torokgyulladás- sokszor előjöttek, antibiotikummal kezelték, majd reflux gyanú merült fel, hogy az...
Has problema
Tisztelt Doktor Úr! Koszomom a vallaszat, en kerdeztem a hasnyal mirigy ugyeben. Ha azzal lenne problemam akkor milyen tuneteim lennenek?
Emésztőrendszeri panaszok
Tisztelt Doktor Úr! Pár napja kérdeztem Öntől szájüregi égő érzéssel kapcsolatban. Válaszát nagyon köszönöm, sokat segített, így más irányba tudok fordulni a...