• Balatoni fertőzések: az emberi hanyagságnak nincs párja!

    Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

    Az enterális fertőzések (pl. Salmonella, hepatitis A, Calici-vírus) kialakulásának mindig valamilyen emberi mulasztás, a nemtörődömség, a higiénia hiánya az egyik fő okozója. Mint arról már nálunk is olvashattak: néhány napja Calici-vírus miatt történt tömeges gyomor-bélrendszeri megbetegedés a balatonszárszói gyermektáborban, június végén pedig a balatonfüredi úszóversenyen lettek rosszul a résztvevők, köztük az olimpiai bajnok Risztov Éva.

    Kiváló a Balaton vízminősége – ez derül ki a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség tájékoztatójából. A hatóság a legutóbbi, a Tihany-Szántód térségében végzett mikrobiológiai vizsgálatokra hivatkozva közölte: semmilyen szennyeződésre utaló jelet nem mutattak ki, "az E. coli és az Enterococcus értéke továbbra is nulla".

    Június 21-én a balatonfüredi úszóverseny 656 úszójából 46-an rosszul lettek, később az Országos Környezetegészségügyi Intézetben elvégzett elemzések igazolták a humán Calici-vírus jelenlétét. Többen arra gyanakodtak, hogy a hajókból illegálisan leengedett szennyvíz került a vízbe. Az ÁNTSZ-nél már akkor is közölték: nem kell aggódni az egész Balatonra kiterjedő járvány miatt, az úszóverseny esetében lokális szennyeződésről volt szó.

    Hirdetés

    Dr. Juhász Ágnes, a Synlab Hungary kft. debreceni laboratóriumvezető főorvosa a WEBBeteg.hu kérdésére elmondta: a Calici-vírusnak nagyon kicsi az infektív dózisa, azaz kb. 10 ilyen vírus elegendő ahhoz, hogy megbetegedjünk. Egyébként rövid idő alatt elpusztul a vízben.

    Beteg ember ne menjen a strandra!

    A strandon a kijelölt illemhelyet használjuk, majd mossunk kezet.
    Beteg ember a strandokat ne látogassa.
    A hasmenéses tünetek elmúlását követően még 3 napig, de akár még egy hétig is fennállhat a fertőző képesség, így a strandot, a fürdőzést legalább ennyi ideig kerülni kell.
    A nem kijelölt fürdőhelyeken való fürdőzés a Balaton térségében sem javasolt, mivel ezeken a helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik.
    A szülők gyermekeiket a strandokon soha ne hagyják felügyelet nélkül! (ÁNTSZ)

    Hasmenés, hányás

    A fekvőbeteg intézményekben, idős otthonokban gyakran felüti a fejét a Calici-vírus, éppen azért, mert nem megfelelően tudnak tisztálkodni a betegek, nagy a zsúfoltság, nem megfelelő a mellékhelyiségek higiéniája, nem elég hatékony a kézmosás.

    Más kérdés, mi a következménye. A legtöbb ilyen enterális fertőzés komolyabb következmények nélkül pár nap alatt lezajlik, hasmenést, hányást okozva. A legnagyobb figyelmet a kiszáradás elkerülésére kell fordítani, ezért kell pótolni az elektrolitokban gazdag folyadékot rendszeres ivással, vagy súlyosabb esetben infúzióval.

    A beteg széklet

    Valószínűleg az úszók közvetlen közelében, frissen került a Balatonba a fertőzést kiváltó kórokozó, azaz beteg ember által ürített széklet okozhatta a problémát. A fürdőzésre alkalmas élő vizekbe tömeges fekáliát felelőtlenség elhelyezni, üríteni, hiszen ez potenciális fertőzésforrást jelent.

    A megoldás az lett volna, hogy a hajón keletkező székletet – az előírásoknak megfelelően –, amikor kiérnek a partra, a mellékhelyiségbe vagy a külön erre a célra szolgáló ürítőbe helyezik el - mondta a főorvos.

    Biztosítani kell a szennyvíz ürítését!

    Megkerestük a Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervét. Dr. Andrásofszky Enikő megyei tisztifőorvos nevében és megbízásából Baranyainé Juhász Éva közegészségügyi osztályvezető válaszában elmondta: Minden kereskedelmi kikötőben biztosítani kell a szennyvíz kihajózási lehetőséget, akárcsak az egyéb hulladékok elhelyezését.

    Azt is megtudtuk, hogy míg pl. a hajó kikötőkben működő nyilvános WC-k esetében közegészségügyi-járványügyi szempontból az ÁNTSZ, addig a kémiai ürítők, vízi létesítmények esetében a Nemzeti Közlekedési Hivatal az engedélyező és ellenőrző hatóság.

    Minden adva van...

    A Balatonnál, a Bahart által üzemeltetett kikötőkben van rá lehetőség, hogy a hajósok kiürítsék a WC-tartályukat, ezeken a helyeken ugyanis ürítő helyek működnek, vagy ott az illemhelyiség, ahol egyszerűen le lehet húzni a tartály tartalmát, valamint mobil szivattyúval ellátott gépeket is használhatnak, ezt rá lehet csatlakoztatni a hajóra.

              

    A hajók és vitorláshajók nem a Balatonba ürítenek – olvasható a Balatoni Hajózási Zrt. közleményében.

    Meg kellene védeni a tavat!

    Mi mást is hallottunk, méghozzá az egyik katamarán tulajdonosától. Hiába van vegyszeres WC a vitorlás hajókon, ha felelőtlen a legénysége és nem azt használják, hanem a Balatont, ott is a vendégekhez közeli helyeket. „Mi úgy oldjuk meg, hogy külön erre a célra rendszeresített vödörbe ürítünk, majd ennek a tartalmát öntjük a tóba, de nem a part közelében, nem is oda, ahol úszkálnak a nyaralók. Erre külön figyelünk, és az lenne a jó, ha minden hajós körültekintőbb lenne. A mobil WC-vel az a gondom, hogy a hozzá adott különböző fertőtlenítő folyadékok, vegyszerek nem igazán tesznek jót a Balatonnak, illetve szerintem a tartályból kiürített szennyvíz végül valamilyen úton-módon úgy is visszakerül a tóba.”

    70 éve vitorláznak a tavon, de eddig nem nagyon lehetett hallani ilyen és ehhez hasonló anomáliákról. Tisztelni kellene a Balatont, mert az elvégzi a dolgát, tisztul, tisztít – tette hozzá a hajós.

    Minősítések a Balatonnál

    A strandok üzemeltetőinek kötelességük az önellenőrző vizsgálat! Ez a kijelölt fürdőhelyeken, így a Balaton körül is érvényes. A víz minőségét és a strandok higiénés állapotát az egészségügyi hatóság is folyamatosan figyelemmel kíséri, ellenőrzi.

    A Balaton körül 136 strand van, az üdülési idényben mindegyiknél havonta vizsgálják a víz minőségét az ÁNTSZ Országos Környezetegészségügyi Intézetének (OKI) szakemberei. A legfrissebb, június 6–24. között végzett mérések szerint csak egyetlen helyszínen, a gyenesdiási játékstrandon bizonyult kifogásolható minőségűnek a víz – ez a kategória a legrosszabb a lehetséges négy közül.

    A következő szint a megfelelő minősítés, ebbe a kategóriába tizenkét strand került, amelyek öt kivétellel a Keszthelyi-öbölben találhatók. Az összes többi strand vagy kiváló minősítést kapott, és mind a nyolc balatonfüredi strandon is kiváló a víz a legújabb mérések szerint.

    (ÁNTSZ, MTI)

    (WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

    Módosítva: 2014.07.22 09:41, Megjelenés: 2014.07.22 09:41
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    MTI

    Kiket sújt leginkább a járvány az eddigi legátfogóbb tanulmány szerint?

    PMS

    PMS

    WEBBeteg - Szponzorált tartalom

    Ötféle alaptípust lehet megkülönböztetni. Te melyikbe tartozol? Teszteld magad!

    Végbéltükrözés - Mikor van szükség a vizsgálatra és hogyan zajlik?

    Mikor van szükség a vizsgálatra? Milyen betegségeket mutathat ki? Hogyan történik? Hogyan kell rá felkészülni? Milyen teendők, tudnivalók vannak a vizsgálat után?

    A calicivírus-fertőzés tünetei és kezelése

    A calici a hasmenést leggyakrabban okozó vírusok közé tartozik, a rotavírus, az enterális adenovírusok, továbbá az astro- és coronavírusok mellett. Milyen tünetei vannak a calicivírus-fertőzésnek, és hogyan kezelhető?

    Bélflóra, autizmus és hangulatzavarok - Mi lehet az összefüggés?

    A gyomor-bél traktus a szervezet részeként kapcsolatban van a központi idegrendszerrel, és a bélflóra változásai olyan neurológiai rendellenességekkel is kapcsolatba hozhatók, mint a stressz, autizmus, depresszió, Parkinson-kór vagy Alzheimer-kór.

    Utazók hasmenése

    Az utazáshoz kapcsolódó hasmenéses megbetegedéseknek nagy részét el lehet kerülni néhány egyszerű szabály szem előtt tartásával, még akkor is, ha olyan helyre utazunk, ahol kérdéses a köztisztaság.

    Az Escherichia coli baktérium (E. coli)

    Az E. coli baktérium a normál bélflóra tagja, fontos szerepe van a kórokozó baktériumok megtelepedésének megakadályozásában. Átmenetileg az E. coli törzsek megtalálhatóak a bőrön, a garat nyálkahártyájában, a külső női nemi szerveken is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.