• Hová kerül az ürülék a hajóról, a repülőről és a vonatról?

    Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

    Ahová a király is gyalog jár. Kevés szó esik az illemhelyekről, illetve azok tartalmáról. Egy-egy hosszabb utazás során akár kellemetlen élménnyé is válhat a vécézés, amennyiben nem higiénikus a mellékhelyiség. Megkérdeztük többek között a MÁV-ot, hová kerül az utasok ürüléke. Utánajártunk annak is, okozhat-e problémát a nem megfelelő helyen hagyott fekália.

    Fertőző forrás lehet az ürülék, ha nem megfelelő helyen tárolják. Ki ne találkozott volna már a lépcsőházban vagy a ház előtt véletlenül vagy direkt otthagyott széklettel. A kisgyerek kíváncsi, belenyúl, teszem azt, megkóstolja. Nem tudhatjuk – megfelelő vizsgálatok nélkül – hogy az adott széklet fertőzött-e vagy sem, a rászálló légy mit hordoz. Baktériumok, vírusok, paraziták, gombák leselkednek ránk nap, mint nap, de a szervezetünk többnyire eredményesen megküzd velük – mondja dr. Juhász Ágnes, a Synlab Hungary kft. debreceni laboratóriumvezető főorvosa.

    Arra voltunk kíváncsiak, hová kerül az ürülék a különböző közlekedési eszközökről, és okozhat-e problémát, vagy minden a legnagyobb rendben van. A legelső és legszembetűnőbb a vasúti WC, ott ugyanis nagyobb részt a pottyantós módszer működik. Még.

    Hirdetés

    Nem zárt és zárt rendszerű toalett a vonatokon

    Az utolsó nem zárt WC-vel (azaz pottyantós) rendelkező vasúti járművek várhatóan 15-20 év múlva kerülnek ki a forgalomból – tájékoztatta a WEBBeteg.hu portált a MÁV.

      

    Zárt rendszerű WC-vel a vasúttársaság 462 db járműve rendelkezik, ez a járműállomány 18 százaléka. Az új beszerzésű járművek esetében valamennyi, a jövőbeni járműfelújítások esetében pedig a források lehetőségeinek függvényében már zárt rendszerű WC-vel felszerelt járművek állnak forgalomba.

    Ezen járművek szennyvízgyűjtő tartályait speciális berendezésekkel ürítik, amelyek közt van olyan, ahol a járművet kell az ürítő helyhez beállítani (telepített), de többségében mobil, targoncára szerelt berendezések állnak rendelkezésre az ország több pontján, amelyekkel a jármű mellé állva az ürítés (átfejtés) megtörténik. Az átfejtett szennyvíz az adott helyszínen kijelölt módon juttatható a helyi csatornába, ahol később a háztartási kommunális szennyvízzel együtt kerül tisztításra, kezelésre – olvasható a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság válaszában.

    Dr. Juhász Ágnessel átbeszéltük ezt a részét is a témának: nincs ezzel nagy gond, évtizedek óta ez a módszer a vasúttársaságnál - teszi hozzá.

    - Akkor lenne probléma, ha a sínek közvetlen közelében szeretne valaki zöldségeket termeszteni, majd mosatlanul, főzés nélkül kezdené el fogyasztani azokat, vagy ott játszanának a gyerekek a sínek mellett. Még nem hallottunk olyan fertőzésről, amely a vasúti sínek mellett történt volna, vagy azzal került volna összefüggésbe.

    A természet megoldja – mondta a felvetett kérdésre az egyik általunk megkérdezett kertészmérnök. Az eső elmossa az ürüléket, beledolgozza a földbe, trágya lesz belőle, a benne fellelhető esetleges kórokozók nagy része pedig az UV-fény, a kiszáradás hatására megsemmisül – teszi hozzá a főorvos.

    Reptér: külön jármű a toalett tartalmának

    A légitársaságok a bázis állomásokon végzik a repülőgépeken található WC-tartályok ürítését. A Hévíz–Balaton Airport egyelőre még egyetlen légitársaságnak sem bázis repülőtere, ezért az itt megforduló charter és magán repülőgépek ilyen jellegű szolgáltatást nem vesznek igénybe, de azért tisztában vannak a szabályokkal. „Amennyiben a sármelléki Hévíz-Balaton Airport életében felmerülne ilyen igény, a rendelkező előírások szerint a repülőgépeken található WC-tartályok tartalmát erre a célra rendszeresített Toalett Service elnevezésű járműbe kell üríteni. Ennek tartalmát a repülőtér területén emésztő gödörben tárolják. Az emésztő gödör tartalmát egyedi megbízás alapján, engedéllyel rendelkező vállalkozó szállíthatja csak el – kaptuk a tájékoztatást a Hévíz-Balaton Airport Kft-től.

    Zárt rendszerben ürítik a kikötőkben álló hajók szennyvíztartályát

    A Balatonnál, a Bahart által üzemeltetett kikötőkben van rá lehetőség, hogy a hajósok kiürítsék a wc-tartályukat, ezeken a helyeken ugyanis ürítő helyek működnek, vagy ott az illemhelyiség, ahol egyszerűen le lehet húzni a tartály tartalmát, valamint mobil szivattyúval ellátott gépeket is használhatnak, ezt rá lehet csatlakoztatni a hajóra.

    Részletesen olvashat a témában a Balatoni fertőzés című cikkünkben.

    WEBBetegForrás: WEBBeteg
    Tóth András, újságíró

    Módosítva: 2017.08.27 13:11, Megjelenés: 2017.08.27 13:11
   • Cikkajánló

    SARS-CoV-2 koronavírus

    SARS-CoV-2 koronavírus

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Az új típusú koronavírus képes terjedni a levegőben is, ezt bizonyítékok támasztják alá.

    Elsősegély

    Elsősegély

    T. A., újságíró

    Veszélyek a vízparton és a vízben. Elsősegély és segítségkérés!

    Az irritábilis bél szindróma és tünetei

    Ötből egy felnőttnek irritábilis bél szindrómája (IBS) van, így ez a kórkép az egyik leggyakoribb betegségnek számít. Mik lehetnek a tünetek?

    Gyomorbiopszia és vékonybél-biopszia - Mikor és hogyan történik?

    A biopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során vizsgálat céljából a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el a betegség meghatározása, diagnózis felállítása érdekében. Mikor és hogyan történik a gyomorbiopszia, illetve a vékonybél-biopszia?

    A székelési inger hiányának okai és kezelése

    Mi okozhatja a székelési inger hiányát? Miért veszélyes? Mihez vezethet? Mi a teendő ilyen esetben?

    Mit jelenthet a nyálkás széklet?

    A székelési szokások, a széklet állaga, összetétele az élettanin belül is széles határok között mozog. Emellé társul számtalan olyan betegség vagy kórállapot, mely a széklet jellemzőinek megváltozását okozza. Ezek közül az egyik a nyálkás széklet.

    Mire utalhat, ha világos a széklete?

    A normális széklet színe a barna különböző árnyalataival széles skálán mozog, színét elsősorban az elfogyasztott táplálék, esetleg gyógyszerek, valamint az epesavak határozzák meg. Mit jelent, ha megváltozik a normális szín?

    Mi okozhat kemény székletet?

    Gyakran kerül tévesztésre a székrekedés és a kemény széklet ürítésének megnevezése.

    Székletvizsgálaton jártunk

    A tápcsatorna egy nagyon fontos szervünk, így jelzésértékű lehet a széklet állaga, szaga és formája. Számos betegség, kórokozó kimutatható az ürülékből. Dr. Juhász Ágnes laboratóriumi főorvost kérdeztük.

    A kolera tünetei és kezelése

    A kolera fertőződést követő hirtelen folyadékveszteség miatt kiszáradás, vérnyomásesés, sőt akár eszméletvesztés is bekövetkezhet - órákon belül is!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.