Hová kerül az ürülék a hajóról, a repülőről és a vonatról?

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Ahová a király is gyalog jár. Kevés szó esik az illemhelyekről, illetve azok tartalmáról. Egy-egy hosszabb utazás során akár kellemetlen élménnyé is válhat a vécézés, amennyiben nem higiénikus a mellékhelyiség. Megkérdeztük többek között a MÁV-ot, hová kerül az utasok ürüléke. Utánajártunk annak is, okozhat-e problémát a nem megfelelő helyen hagyott fekália.

Fertőző forrás lehet az ürülék, ha nem megfelelő helyen tárolják. Ki ne találkozott volna már a lépcsőházban vagy a ház előtt véletlenül vagy direkt otthagyott széklettel. A kisgyerek kíváncsi, belenyúl, teszem azt, megkóstolja. Nem tudhatjuk – megfelelő vizsgálatok nélkül – hogy az adott széklet fertőzött-e vagy sem, a rászálló légy mit hordoz. Baktériumok, vírusok, paraziták, gombák leselkednek ránk nap, mint nap, de a szervezetünk többnyire eredményesen megküzd velük – mondja dr. Juhász Ágnes, a Synlab Hungary kft. debreceni laboratóriumvezető főorvosa.

Arra voltunk kíváncsiak, hová kerül az ürülék a különböző közlekedési eszközökről, és okozhat-e problémát, vagy minden a legnagyobb rendben van. A legelső és legszembetűnőbb a vasúti WC, ott ugyanis nagyobb részt a pottyantós módszer működik. Még.

Nem zárt és zárt rendszerű toalett a vonatokon

Az utolsó nem zárt WC-vel (azaz pottyantós) rendelkező vasúti járművek várhatóan 15-20 év múlva kerülnek ki a forgalomból – tájékoztatta a WEBBeteg.hu portált a MÁV.

Vasúti WC

Zárt rendszerű WC-vel a vasúttársaság 462 db járműve rendelkezik, ez a járműállomány 18 százaléka. Az új beszerzésű járművek esetében valamennyi, a jövőbeni járműfelújítások esetében pedig a források lehetőségeinek függvényében már zárt rendszerű WC-vel felszerelt járművek állnak forgalomba.

Ezen járművek szennyvízgyűjtő tartályait speciális berendezésekkel ürítik, amelyek közt van olyan, ahol a járművet kell az ürítő helyhez beállítani (telepített), de többségében mobil, targoncára szerelt berendezések állnak rendelkezésre az ország több pontján, amelyekkel a jármű mellé állva az ürítés (átfejtés) megtörténik. Az átfejtett szennyvíz az adott helyszínen kijelölt módon juttatható a helyi csatornába, ahol később a háztartási kommunális szennyvízzel együtt kerül tisztításra, kezelésre – olvasható a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság válaszában.

Dr. Juhász Ágnessel átbeszéltük ezt a részét is a témának: nincs ezzel nagy gond, évtizedek óta ez a módszer a vasúttársaságnál - teszi hozzá.

- Akkor lenne probléma, ha a sínek közvetlen közelében szeretne valaki zöldségeket termeszteni, majd mosatlanul, főzés nélkül kezdené el fogyasztani azokat, vagy ott játszanának a gyerekek a sínek mellett. Még nem hallottunk olyan fertőzésről, amely a vasúti sínek mellett történt volna, vagy azzal került volna összefüggésbe.

A természet megoldja – mondta a felvetett kérdésre az egyik általunk megkérdezett kertészmérnök. Az eső elmossa az ürüléket, beledolgozza a földbe, trágya lesz belőle, a benne fellelhető esetleges kórokozók nagy része pedig az UV-fény, a kiszáradás hatására megsemmisül – teszi hozzá a főorvos.

Reptér: külön jármű a toalett tartalmának

A légitársaságok a bázis állomásokon végzik a repülőgépeken található WC-tartályok ürítését. A Hévíz–Balaton Airport egyelőre még egyetlen légitársaságnak sem bázis repülőtere, ezért az itt megforduló charter és magán repülőgépek ilyen jellegű szolgáltatást nem vesznek igénybe, de azért tisztában vannak a szabályokkal. „Amennyiben a sármelléki Hévíz-Balaton Airport életében felmerülne ilyen igény, a rendelkező előírások szerint a repülőgépeken található WC-tartályok tartalmát erre a célra rendszeresített Toalett Service elnevezésű járműbe kell üríteni. Ennek tartalmát a repülőtér területén emésztő gödörben tárolják. Az emésztő gödör tartalmát egyedi megbízás alapján, engedéllyel rendelkező vállalkozó szállíthatja csak el – kaptuk a tájékoztatást a Hévíz-Balaton Airport Kft-től.

Zárt rendszerben ürítik a kikötőkben álló hajók szennyvíztartályát

A Balatonnál, a Bahart által üzemeltetett kikötőkben van rá lehetőség, hogy a hajósok kiürítsék a wc-tartályukat, ezeken a helyeken ugyanis ürítő helyek működnek, vagy ott az illemhelyiség, ahol egyszerűen le lehet húzni a tartály tartalmát, valamint mobil szivattyúval ellátott gépeket is használhatnak, ezt rá lehet csatlakoztatni a hajóra.

Részletesen olvashat a témában a Balatoni fertőzés című cikkünkben.

WEBBetegForrás: WEBBeteg
Tóth András, újságíró

Cikkajánló

Széklet
A tápanyagbevitel végeredménye a székelés, ami nagyon fontos az egészségre nézve, ugyanis ez a test természetes módja a salakanyagok kiválasztására. Az emésztési folyamat alapos megismerése segíthet megállapítani, mi a probléma, ha a székelés nem a normális módon működik.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.