Hová kerül az ürülék a hajóról, a repülőről és a vonatról?

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Ahová a király is gyalog jár. Kevés szó esik az illemhelyekről, illetve azok tartalmáról. Egy-egy hosszabb utazás során akár kellemetlen élménnyé is válhat a vécézés, amennyiben nem higiénikus a mellékhelyiség. Megkérdeztük többek között a MÁV-ot, hová kerül az utasok ürüléke. Utánajártunk annak is, okozhat-e problémát a nem megfelelő helyen hagyott fekália.

Fertőző forrás lehet az ürülék, ha nem megfelelő helyen tárolják. Ki ne találkozott volna már a lépcsőházban vagy a ház előtt véletlenül vagy direkt otthagyott széklettel. A kisgyerek kíváncsi, belenyúl, teszem azt, megkóstolja. Nem tudhatjuk – megfelelő vizsgálatok nélkül – hogy az adott széklet fertőzött-e vagy sem, a rászálló légy mit hordoz. Baktériumok, vírusok, paraziták, gombák leselkednek ránk nap, mint nap, de a szervezetünk többnyire eredményesen megküzd velük – mondja dr. Juhász Ágnes, a Synlab Hungary kft. debreceni laboratóriumvezető főorvosa.

Arra voltunk kíváncsiak, hová kerül az ürülék a különböző közlekedési eszközökről, és okozhat-e problémát, vagy minden a legnagyobb rendben van. A legelső és legszembetűnőbb a vasúti WC, ott ugyanis nagyobb részt a pottyantós módszer működik. Még.

Nem zárt és zárt rendszerű toalett a vonatokon

Az utolsó nem zárt WC-vel (azaz pottyantós) rendelkező vasúti járművek várhatóan 15-20 év múlva kerülnek ki a forgalomból – tájékoztatta a WEBBeteg.hu portált a MÁV.

Vasúti WC

Zárt rendszerű WC-vel a vasúttársaság 462 db járműve rendelkezik, ez a járműállomány 18 százaléka. Az új beszerzésű járművek esetében valamennyi, a jövőbeni járműfelújítások esetében pedig a források lehetőségeinek függvényében már zárt rendszerű WC-vel felszerelt járművek állnak forgalomba.

Ezen járművek szennyvízgyűjtő tartályait speciális berendezésekkel ürítik, amelyek közt van olyan, ahol a járművet kell az ürítő helyhez beállítani (telepített), de többségében mobil, targoncára szerelt berendezések állnak rendelkezésre az ország több pontján, amelyekkel a jármű mellé állva az ürítés (átfejtés) megtörténik. Az átfejtett szennyvíz az adott helyszínen kijelölt módon juttatható a helyi csatornába, ahol később a háztartási kommunális szennyvízzel együtt kerül tisztításra, kezelésre – olvasható a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság válaszában.

Dr. Juhász Ágnessel átbeszéltük ezt a részét is a témának: nincs ezzel nagy gond, évtizedek óta ez a módszer a vasúttársaságnál - teszi hozzá.

- Akkor lenne probléma, ha a sínek közvetlen közelében szeretne valaki zöldségeket termeszteni, majd mosatlanul, főzés nélkül kezdené el fogyasztani azokat, vagy ott játszanának a gyerekek a sínek mellett. Még nem hallottunk olyan fertőzésről, amely a vasúti sínek mellett történt volna, vagy azzal került volna összefüggésbe.

A természet megoldja – mondta a felvetett kérdésre az egyik általunk megkérdezett kertészmérnök. Az eső elmossa az ürüléket, beledolgozza a földbe, trágya lesz belőle, a benne fellelhető esetleges kórokozók nagy része pedig az UV-fény, a kiszáradás hatására megsemmisül – teszi hozzá a főorvos.

Reptér: külön jármű a toalett tartalmának

A légitársaságok a bázis állomásokon végzik a repülőgépeken található WC-tartályok ürítését. A Hévíz–Balaton Airport egyelőre még egyetlen légitársaságnak sem bázis repülőtere, ezért az itt megforduló charter és magán repülőgépek ilyen jellegű szolgáltatást nem vesznek igénybe, de azért tisztában vannak a szabályokkal. „Amennyiben a sármelléki Hévíz-Balaton Airport életében felmerülne ilyen igény, a rendelkező előírások szerint a repülőgépeken található WC-tartályok tartalmát erre a célra rendszeresített Toalett Service elnevezésű járműbe kell üríteni. Ennek tartalmát a repülőtér területén emésztő gödörben tárolják. Az emésztő gödör tartalmát egyedi megbízás alapján, engedéllyel rendelkező vállalkozó szállíthatja csak el – kaptuk a tájékoztatást a Hévíz-Balaton Airport Kft-től.

Zárt rendszerben ürítik a kikötőkben álló hajók szennyvíztartályát

A Balatonnál, a Bahart által üzemeltetett kikötőkben van rá lehetőség, hogy a hajósok kiürítsék a wc-tartályukat, ezeken a helyeken ugyanis ürítő helyek működnek, vagy ott az illemhelyiség, ahol egyszerűen le lehet húzni a tartály tartalmát, valamint mobil szivattyúval ellátott gépeket is használhatnak, ezt rá lehet csatlakoztatni a hajóra.

Részletesen olvashat a témában a Balatoni fertőzés című cikkünkben.

WEBBetegForrás: WEBBeteg
Tóth András, újságíró

Hozzászólások (5)

Cikkajánló

Szívritmuszavarok Szívritmuszavarok

Melyek a legjellemzőbb tünetek? Mikor forduljon orvoshoz?

Érszűkület Érszűkület

Melyek a figyelmeztető jelei? Mi okozhatja a kialakulását?

Zsírszéklet (steatorrhea)

Zsírszékletnek (steatorrheának) nevezzük, ha a székletben felesleges zsír található. Jellemzője, hogy ilyen esetekben a széklet mennyisége megnő...

A székelési inger hiányának okai és kezelése

Mi okozhatja a székelési inger hiányát? Miért veszélyes? Mihez vezethet? Mi a teendő ilyen esetben?

A bélelzáródás okai, tünetei és kezelési lehetőségei

A bélelzáródás (ileus) egy olyan gyűjtőfogalom, melybe a bél különböző eredetű passzázszavarával járó folyamatai tartoznak. Mi minden állhat a...

Mi okozhat kemény székletet?

Gyakran kerül tévesztésre a székrekedés és a kemény széklet ürítésének megnevezése. Székrekedés a kemény, kis mennyiségű (50 g/nap) széklet...

A székrekedés veszélyei és kezelése

Az, hogy mi számít székrekedésnek a gyakoriság tekintetében, egyénenként változó. Ennek az oka, hogy a normális székletürítés gyakorisága napi...

Időskori székrekedés - Kiváltó okok és kezelési módszerek

Az időskori székrekedés igen sokakat érintő probléma: egyes felmérések alapján a Nyugat-Európában élő, 60 év feletti korosztály több mint 30...

Megelőzhető-e a vakbélgyulladás?

A leggyakrabban előforduló, sürgős műtéti beavatkozást igénylő, hasi fájdalommal járó megbetegedés a vakbélgyulladás, amelynek hétköznapi...

Székrekedés gyermekeknél: hogyan oldhatja meg a problémát?

A mozgásszegény életmód, az egyoldalú, rostszegény táplálkozás, a kevés folyadékfogyasztás, illetve bizonyos alapbetegségek megléte mind-mind...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.