Hasnyálmirigy téma

A heveny hasnyálmirigy-gyulladás és tünetei

WEBBeteg - Dr. Plósz János gasztroenterológus, Dr. Dunás-Varga Veronika belgyógyász - 2022-01-12 20:36
A hasnyálmirigy-gyulladás (pancreatitis) a szerv leggyakrabban előforduló betegsége. Szerencsés esetben a heveny gyulladás teljesen meggyógyulhat, máskor maradványtünetekkel gyógyul vagy fennmaradhat krónikus (idült) formában.

Hasnyálmirigy-gyulladás csecsemőknél és gyerekeknél

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - 2022-10-26 12:00
A gyerekek sokkal ritkábban betegszenek meg hasnyálmirigy-gyulladásban (pancreatitis), mint a felnőttek, ám náluk is előfordulhat a betegség. Az esetek jelentős többsége enyhe lefolyású, csupán az esetek 10-15 százalékát alkotják a súlyos kórformák.

A 3-as típusú cukorbetegség

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-10-15 21:03
A 3-as típusú cukorbetegség elnevezéssel a diabétesz mellitusz különböző formáit foglalják össze, amelyek nem sorolhatóak be egyértelműen sem az 1-es, sem a 2-es típusba.

Hasnyálmirigyciszták

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - 2022-10-13 09:33
A hasnyálmirigyben lévő cisztózus elváltozások a legtöbb esetben tünet- és panaszmentesek, általában hasi képalkotó vizsgálat során véletlenül derül rájuk fény. A fogalom többféle elváltozást takarhat, amelyek a legtöbb esetben jóindulatúak, időnként azonban rosszindulatú folyamatokkal állnak összefüggésben.

A hasnyálmirigy gyulladására utaló laboreredmények

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - 2022-09-10 15:37
A heveny vagy krónikus hasnyálmirigy-gyulladás leggyakrabban a következő tünetek alapján merül fel: heves hasi fájdalom, hányinger, hányás, puffadás, láz, ileus, illetve krónikus esetben fogyás, alultápláltság, széklethabitus-változás, emésztési zavarok képében jelentkezik. Miről árulkodnak a laboreredmények?

A hasnyálmirigyrák tünetei, okai, kezelése

WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász - 2022-05-20 13:03
A hasnyálmirigyrák előfordulása az elmúlt évtizedekben gyakoribbá vált a fejlett nyugati országokban, a vastagbélrák és a gyomorrák után az emésztőrendszer harmadik leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganata.

A heveny hasnyálmirigy-gyulladás terápiája

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - 2022-02-24 13:03
A heveny hasnyálmirigy-gyulladás (akut pancreatitis) kialakulásának hátterében számos ok állhat. Az eltérő kórok, valamint a különböző súlyosságú betegséglefolyás alapján az egyes esetek terápiája egymástól eltérő lehet.

Visszafordítható az 1-es típusú cukorbetegség?

Diabetes - Dr. Bakó Barnabás, diabetológus - 2022-02-24 03:03
...tette fel a kérdést a Diabetes Magazin egyik olvasója. Válaszunk rövid és sajnos igaz: Mai tudásunk szerint nem fordítható vissza az 1-es típusú cukorbetegség! De nézzük a hosszabb, szakszerű választ!

A krónikus hasnyálmirigy-gyulladás

WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi belgyógyász, Dr. Dunás-Varga Veronika belgyógyász - 2021-11-26 14:33
A krónikus (vagy idült) hasnyálmirigy-gyulladás a hasnyálmirigy szövetének visszafordíthatatlan pusztulásával, valamint a hormonális és emésztőenzim-kiválasztó funkció károsodásával járó betegség. Hátterében többnyire a krónikus alkoholfogyasztás áll, de számos más oka is lehet.

A hasnyálmirigy és betegségei

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - 2021-10-25 11:03
A hasnyálmirigy (pancreas) a hasüregben lévő szervünk, amely elsősorban az emésztésben részt vevő enzimeket és különböző hormonokat termel. A szerv megbetegedése (gyulladás, daganat következtében) súlyos következményekkel jár - hívja fel a figyelmet Dr. Ujj Zsófia Ágnes belgyógyász.

Krónikus hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedő beteg táplálkozása

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2021-09-01 03:03
Míg az akut hasnyálmirigy-gyulladást kórházi körülmények között kell figyelemmel kísérni, a krónikus állapot diétás terápiáját hosszú távon, egész életen át tartani kell. Csak így érhető el, hogy a betegség kiújulását, rosszabbodását elkerülje a beteg.

Akut hasnyálmirigy-gyulladást követő diéta

WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász - 2020-11-19 22:05
A hasnyálmirigy-gyulladás gyanúja esetén mindenképpen kórházi kezelés szükséges. Az ellátás során a legfontosabb tényező a gyomor nyugalomba helyezése, majd a kímélő táplálkozás fokozatos visszavezetése.

Diabétesz-kisokos

Budai Endokrinközpont - 2016-01-06 23:23
Az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség mellett napjainkban egyre gyakoribb az inzulinrezisztencia, amit a cukorbetegség előszobájaként is emlegetnek. Dr. Bibok György diabetológus főorvos segítségével elmagyarázzuk az egyes betegségek közti hasonlóságokat, különbségeket és ok-okozati összefüggéseket.

Pseudocysta pancreatis

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2015-10-22 13:11
A pseudocysta pancreatis elnevezés a hasnyálmirigyben (pancreas) kialakult álcisztát takarja. Ezek az álciszták a hasnyálmirigy területén képződött folyadékkal telt, kötőszövettel bélelt üregek, melyek a hasnyálmirigy akut vagy krónikus gyulladása (pancreatitis) után keletkezhetnek.
Kutyanyelv, falevél, kalapács - alakra ezekhez hasonlítják a hasnyálmirigyet azok az orvosok, akiknek "betekintésük van" e szerv működésébe. Ők a gasztroenteorológusok, hiszen a hasnyálmirigy az emésztőrendszer fontos, meghatározó része.

1-es típusú diabétesz

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2011-09-19 09:48

Az 1-es típusú cukorbetegség általában gyorsan, jellegzetes tünetek kíséretében jelentkezik, mégpedig annál gyorsabban, minél fiatalabb az egyén. Gyermekkorban napok-hetek, fiatal felnőttkorban hónapok alatt fejlődhetnek ki a klinikai tünetek.

A cukorbetegség ezen típusának jellegzetes tünetei: sok vizelet, fogyás, szomjúság.

Hasnyálmirigy

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2011-08-26 11:32

A  hasnyálmirigy emésztőenzimeket termelő, összetett, bogyós mirigy. Külső és belső elválasztású részből áll. Vezetéke a máj és epehólyag közös vezetékével együtt az epésbélbe torkollik.

A külső elválasztású rész végkamrái között gazdag érhálózatú hámsejtcsoportok szigetei találhatóak, a Langerhans-szigetek, melyek egy belső elválasztású mirigyet, az ún. szigetszervet alkotják. A szigetek α-sejtjei glükagont termelnek, a ß-sejtjei pedig inzulint.

A hasnyálmirigy betegségei lehetnek akut vagy krónikus gyulladások, tumorok, kőképződés vagy nekrózis miatt fellépő elváltozások, melyek nagy fájdalommal, és sokszor sárgasággal járhatnak.

Közismert, hogy az elhízás szorosan összefügg a cukorbetegség kialakulásával, de ennek oka, mechanizmusa egyelőre nem ismert.
A hasnyálmirigy rákja lassan növekszik, akár évtizedek alatt, ami esélyt ad korai felfedezésére és gyógyítására - közölték szerdán amerikai és brit kutatók. Az eredmények szerint az egyik leggyakrabban halállal végződő daganatos betegség azért öl olyan nagy arányban, mert egészen előrehaladott állapotáig nem okoz tüneteket.