Nem minden ficam katonadolog

Szerző: szabadfold.hu

Ficamodás, izomhúzódás, zúzódás, horzsolás, véraláfutás – télen különösen nem árt az elővigyázatosság: a csúszós járda, az úttestre fagyott csapadék, a jegesedés balesetet okozhat.

Ficamodás, izomhúzódás, zúzódás, horzsolás, véraláfutás – télen különösen nem árt az elővigyázatosság: a csúszós járda, az úttestre fagyott csapadék, a jegesedés balesetet okozhat.

Legjobb a látszatra ártalmatlan sérülést is mielőbb orvosnak megmutatni, különösen, ha – mint általában – nagyon lassan múlnak el a tünetek.

Az ilyen sérülésektől a szövetek begyulladnak, s míg az el nem múlik, a sérült végtagot valamiképpen ki kell vonni a forgalomból. A sérült testrészt pihentessük, és türelmesen borogassuk jéggel, hogy a vérerek összehúzódjanak. Igénybe vehetjük a gyógyszertári jeges pakolást, de megteszi a zacskós mirelit borsó is.

Ha esetleg nyomókötést alkalmazunk a gyorsabb javuláshoz, semmi esetre se helyezzük fel túl szorosan a kötést – ezzel elejét vehetjük, hogy a begyulladt rész feldagadjon.

Végül fontos a felpolcolás, mert ilyen helyzetben a vér könnyebben tud elfolyni, nem gyűlik fel a gyulladás tájékán.

Negyvennyolc óra múltán

A baleset után két nappal elindul az új szövet képződése. Ilyenkor a végtag óvatos, könnyed mozgatása már segíti a gyógyulást. A helyreállt szövetnek ugyanakkor még meg kell „tanulnia” az igénybevételt, tehát megerőltetni nem szabad.

A gyulladás elmúltával levehetjük a kötést, és a helyreállító szerepet átveszi a gyógykenőcs. A chondroitin polysulfat hatóanyagú készítmények segítik a kötőszövet erősödését, míg a szalicilsavasak gátolják a gyulladást.

(A cikk a szabadfold.hu oldalon olvasható)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Veszélyesek lehetnek az autóban...

Veszélyesek lehetnek az autóban hagyott alkoholtartalmú kézfertőtlenítők - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti...

Hogyan kezelhető az izomhúzódás?

Az izomhúzódás terápiájában elsősorban tüneti kezelésről beszélhetünk. Mivel izomhúzódáskor az izom szerkezete nem sérül, az izomszövet ép...

Az egyik leggyakoribb sportsérülés:...

Egy elvétett mozdulatnak vagy a túlterhelésnek könnyen lehet éles fájdalommal járó izomhúzódás, rándulás a következménye. Hogyan előzhető meg...

Ficam és rándulás - Elsősegély

A ficam és a rándulás a leggyakoribb sportbalesetek közé tartozik, de egy rossz mozdulat is lehet okozójuk. A szakszerű laikus segítség jelentősen...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.