Nem minden ficam katonadolog

Szerző: szabadfold.hu

Ficamodás, izomhúzódás, zúzódás, horzsolás, véraláfutás – télen különösen nem árt az elővigyázatosság: a csúszós járda, az úttestre fagyott csapadék, a jegesedés balesetet okozhat.

Ficamodás, izomhúzódás, zúzódás, horzsolás, véraláfutás – télen különösen nem árt az elővigyázatosság: a csúszós járda, az úttestre fagyott csapadék, a jegesedés balesetet okozhat.

Legjobb a látszatra ártalmatlan sérülést is mielőbb orvosnak megmutatni, különösen, ha – mint általában – nagyon lassan múlnak el a tünetek.

Az ilyen sérülésektől a szövetek begyulladnak, s míg az el nem múlik, a sérült végtagot valamiképpen ki kell vonni a forgalomból. A sérült testrészt pihentessük, és türelmesen borogassuk jéggel, hogy a vérerek összehúzódjanak. Igénybe vehetjük a gyógyszertári jeges pakolást, de megteszi a zacskós mirelit borsó is.

Ha esetleg nyomókötést alkalmazunk a gyorsabb javuláshoz, semmi esetre se helyezzük fel túl szorosan a kötést – ezzel elejét vehetjük, hogy a begyulladt rész feldagadjon.

Végül fontos a felpolcolás, mert ilyen helyzetben a vér könnyebben tud elfolyni, nem gyűlik fel a gyulladás tájékán.

Negyvennyolc óra múltán

A baleset után két nappal elindul az új szövet képződése. Ilyenkor a végtag óvatos, könnyed mozgatása már segíti a gyógyulást. A helyreállt szövetnek ugyanakkor még meg kell „tanulnia” az igénybevételt, tehát megerőltetni nem szabad.

A gyulladás elmúltával levehetjük a kötést, és a helyreállító szerepet átveszi a gyógykenőcs. A chondroitin polysulfat hatóanyagú készítmények segítik a kötőszövet erősödését, míg a szalicilsavasak gátolják a gyulladást.

(A cikk a szabadfold.hu oldalon olvasható)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Tudásteszt Tudásteszt

Ön felismeri a lisztérzékenység jeleit? Töltse ki tudástesztünket.

A vaspótlás lépcsőfokai A vaspótlás lépcsőfokai

Ha nem kezelik még idejében, a vashiány egyre fokozottabbá válik.

Indokolt esetben hívjuk a mentőket a...

Számos olyan életveszélyes helyzet van, amikor azonnali orvosi beavatkozásra, a mentők értesítésére van szükség. Ám sok esetben hívják a...

Sürgős-e a sürgős? Miért olyan...

Gyakran hallott kérdés az egészségügyben: "Mennyit kell még várni?" Ez bizony sok mindentől függ, és a legtöbb esetben a betegellátási szisztéma...

Hogyan kezelhető az izomhúzódás?

Az izomhúzódás terápiájában elsősorban tüneti kezelésről beszélhetünk. Mivel izomhúzódáskor az izom szerkezete nem sérül, az izomszövet ép...

Az egyik leggyakoribb sportsérülés:...

Egy elvétett mozdulatnak vagy a túlterhelésnek könnyen lehet éles fájdalommal járó izomhúzódás, rándulás a következménye. Hogyan előzhető meg...

Ficam és rándulás - Elsősegély

A ficam és a rándulás a leggyakoribb sportbalesetek közé tartozik, de egy rossz mozdulat is lehet okozójuk. A szakszerű laikus segítség jelentősen...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.