• Nem minden ficam katonadolog

    Szerző: szabadfold.hu

    Ficamodás, izomhúzódás, zúzódás, horzsolás, véraláfutás – télen különösen nem árt az elővigyázatosság: a csúszós járda, az úttestre fagyott csapadék, a jegesedés balesetet okozhat.

    Ficamodás, izomhúzódás, zúzódás, horzsolás, véraláfutás – télen különösen nem árt az elővigyázatosság: a csúszós járda, az úttestre fagyott csapadék, a jegesedés balesetet okozhat.

    Legjobb a látszatra ártalmatlan sérülést is mielőbb orvosnak megmutatni, különösen, ha – mint általában – nagyon lassan múlnak el a tünetek.

    Hirdetés

    Az ilyen sérülésektől a szövetek begyulladnak, s míg az el nem múlik, a sérült végtagot valamiképpen ki kell vonni a forgalomból. A sérült testrészt pihentessük, és türelmesen borogassuk jéggel, hogy a vérerek összehúzódjanak. Igénybe vehetjük a gyógyszertári jeges pakolást, de megteszi a zacskós mirelit borsó is.

    Ha esetleg nyomókötést alkalmazunk a gyorsabb javuláshoz, semmi esetre se helyezzük fel túl szorosan a kötést – ezzel elejét vehetjük, hogy a begyulladt rész feldagadjon.

    Végül fontos a felpolcolás, mert ilyen helyzetben a vér könnyebben tud elfolyni, nem gyűlik fel a gyulladás tájékán.

    Negyvennyolc óra múltán

    További cikkek a szabadfold.hu-n


    A baleset után két nappal elindul az új szövet képződése. Ilyenkor a végtag óvatos, könnyed mozgatása már segíti a gyógyulást. A helyreállt szövetnek ugyanakkor még meg kell „tanulnia” az igénybevételt, tehát megerőltetni nem szabad.

    A gyulladás elmúltával levehetjük a kötést, és a helyreállító szerepet átveszi a gyógykenőcs. A chondroitin polysulfat hatóanyagú készítmények segítik a kötőszövet erősödését, míg a szalicilsavasak gátolják a gyulladást.

    (A cikk a szabadfold.hu oldalon olvasható)

    Legutóbb frissült: 2008.12.18 11:50
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Vízi balesetek: mit tegyünk, és mit ne?

    Nyáron sajnos gyakran hallunk vízi balesetekről, melyek sokszor tragikus véget érnek. A vízbe fulladással kapcsolatos esetek ugyanakkor a strandok, télen is nyitva tartó fürdők számának megnövekedése miatt minden évszakban előfordulhatnak.

    Áramütés, villámcsapás - Mi a teendő?

    A mindennapi élet során számos veszélyforrás leselkedik ránk, melyek egy óvatlan pillanatban súlyos sérüléseket okozhatnak. Ezen veszélyforrások közül kiemelendő az elektromos áram, melynek hatásai súlyos károsodásokat okozhatnak.

    A 3 voltos gyermekgyilkos

    Ki ne ismerné, kicsi kerek, fényes, sikamlós és már minden háztartásban megtalálható - ez a gombelem. A távirányító, a kislámpa, a gyermekjáték, na és a számítógép alaplapja is ezzel működik. Elemcserénél gyorsan eltűnik, leejtjük, nem találjuk, sebaj majd meg lesz. De mi van, ha a gyerek találja meg? Baj, nagyon nagy baj! Mert pont olyan, mint a cukorka, fényes, érdekes és gyakrabban, mint gondolnánk, a gyermek orrában, fülében vagy a szájában landol.

    Tévhitek és tények a házi gyógymódokról

    Sokan sokféle házi gyógymódról hallottunk már, amelyek generációról generációra öröklődnek, ám ezek közt vannak olyanok is, amelyek nem csupán teljesen hatástalanok, hanem ártalmasak és veszélyesek is! Összegyűjtöttünk közülük néhányat.

    Ezek a gombamérgezés tünetei

    Kis mennyiségű mérges gomba fogyasztása is elegendő ahhoz, hogy súlyos mérgezés alakuljon ki. Az elfogyasztott gombafajtól függően a tünetek perceken belül is jelentkezhetnek, de előfordulhat, hogy csak napok múlva lépnek fel.

    Mi a teendő rovarcsípés esetén?

    Mikor elegendő az otthoni elsősegélynyújtás, és mikor kell haladéktalanul orvosi segítséget hívni?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.