Háztartási balesetek: kezünket védjük a legjobban!

Emineo Magánkórház
megjelent:

Azt gondoljuk, hogy csak otthonunkon kívül, sportolás, munkavégzés közben történhetnek velünk balesetek. Csakhogy lakókörnyezetünk is számos veszélyforrást tartogat, ha nem vagyunk elég körültekintőek. Takarítani viszont muszáj, a porszívózás, függönymosás, vagy egy ártatlannak tűnő felmosás is pillanatok alatt fájdalmas véget érhet.

takarításSzükséges rossz – sokan így tekintenek a takarításra, még akkor is, ha kellemes zenére végzik a háztartási munkát. A tavaszi nagytakarítások előtt azonban nem árt végiggondolni, hogyan kerülhetőek el az otthoni balesetek.

Dr. Börzsei-Knoll Veronika ortopéd-traumatológus, az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központ lábsebésze szerint, mint az élet számos területén, takarítás közben sem árt az óvatosság.

Még mielőtt nekikezdenénk a házimunkának, pakoljuk el a felesleges holmikat. Tegyük el a széthagyott játékokat, a dísztárgyakat, amelyek a hétköznapok során a padlón díszítik a lakásunkat és mindig figyeljünk a porszívó madzagjára, hiszen ez gyakori veszélyforrás!

Ha sokáig ugyanolyan testtartásban végzünk egy munkafolyamatot, könnyen megfájdulhat valamelyik testrészünk, de egy hirtelen mozdulat miatt akár rándulást, ficamodást, de súlyosabb sérülést is elszenvedhetünk.

Ugyancsak sok baleset történik lépcsőkön egy rossz mozdulat miatt. Ilyenkor leggyakrabban a külboka-szalagrendszer sérül meg, de nagyobb esésnél, vagy elcsúszás esetén csonttörést is szenvedhetünk – figyelmeztet Dr. Börzsei-Knoll Veronika ortopéd-traumatológus, az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központ specialistája.

Függönymosás előtt, ablakpucoláskor csak akkor menjünk fel a létrára, ha nincsenek vérnyomásproblémáink. Használjunk segédeszközöket – porszívózáskor meghosszabbított csövet és olyan felmosót, amely kicsavarásakor nem kell feltétlenül lehajolni. Felmosáskor pedig mindig a száraz területen álljunk, ezzel is megkímélhetjük magunkat az elcsúszástól.

Gyakori a kéz sérülése

A statisztikák azt mutatják, hogy a háztartásban a leggyakrabban a kéz sérül meg, de ez érthető is, hiszen elsősorban ezt használjuk munkavégzés közben, baleset esetén pedig ezzel védjük testünket a komolyabb sérülésektől. Az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központ baleseti ügyeletét gyakran keresik fel vágott, szúrt, vérző kézfejjel.

A szakember hangsúlyozza, fontos a mielőbbi és szakszerű ellátás, de addig is, amíg orvoshoz nem jutunk, azonnal csillapítsuk egy zsebkendő, egy konyharuha segítségével a vérzést, vagy tegyünk kötést a sérült végtagra. Azért is lényeges a mielőbbi szakszerű kezelés, mert a késlekedés akár oda is vezethet, hogy a későbbiekben a kezünket, ujjainkat nem tudjuk esetleg 100 százalékos állapotban használni.

Ha áramütés éri egyik családtagunkat, a legfontosabb lépés, hogy azonnal kapcsoljuk le a biztosítékot és csak azután foglalkozzunk a beteggel. Ha pedig gyermekünk iszik meg valamilyen lúgos-, savas-, maró anyagot, tilos őt hánytatni! Gyermeket csak orvosi felügyelettel szabad ilyen kényszertevékenység alá helyezni. A legjobb, mielőtt az ügyeletre indulunk, ha langyos tejet itatunk a kicsivel.

Függetlenül attól, milyen sérülést szenvedünk el, a késlekedés, a több órás várakozás hosszabb rehabilitációt, maradandó károsodást idézhet elő, ami a pácienst visszavetheti a magán- és a szakmai életében.

(www.emineo.hu)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.