• Háztartási balesetek: kezünket védjük a legjobban!

    Szerző: emineo.hu

    Azt gondoljuk, hogy csak otthonunkon kívül, sportolás, munkavégzés közben történhetnek velünk balesetek. Csakhogy lakókörnyezetünk is számos veszélyforrást tartogat, ha nem vagyunk elég körültekintőek. Takarítani viszont muszáj, a porszívózás, függönymosás, vagy egy ártatlannak tűnő felmosás is pillanatok alatt fájdalmas véget érhet.

    Szükséges rossz – sokan így tekintenek a takarításra, még akkor is, ha kellemes zenére végzik a háztartási munkát. A tavaszi nagytakarítások előtt azonban nem árt végiggondolni, hogyan kerülhetőek el az otthoni balesetek.

    Dr. Börzsei-Knoll Veronika ortopéd-traumatológus, az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központ lábsebésze szerint, mint az élet számos területén, takarítás közben sem árt az óvatosság.

    Még mielőtt nekikezdenénk a házimunkának, pakoljuk el a felesleges holmikat. Tegyük el a széthagyott játékokat, a dísztárgyakat, amelyek a hétköznapok során a padlón díszítik a lakásunkat és mindig figyeljünk a porszívó madzagjára, hiszen ez gyakori veszélyforrás!

    Ha sokáig ugyanolyan testtartásban végzünk egy munkafolyamatot, könnyen megfájdulhat valamelyik testrészünk, de egy hirtelen mozdulat miatt akár rándulást, ficamodást, de súlyosabb sérülést is elszenvedhetünk.

    Ugyancsak sok baleset történik lépcsőkön egy rossz mozdulat miatt. Ilyenkor leggyakrabban a külboka-szalagrendszer sérül meg, de nagyobb esésnél, vagy elcsúszás esetén csonttörést is szenvedhetünk – figyelmeztet Dr. Börzsei-Knoll Veronika ortopéd-traumatológus, az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központ specialistája.

    Hirdetés

    Függönymosás előtt, ablakpucoláskor csak akkor menjünk fel a létrára, ha nincsenek vérnyomásproblémáink. Használjunk segédeszközöket – porszívózáskor meghosszabbított csövet és olyan felmosót, amely kicsavarásakor nem kell feltétlenül lehajolni. Felmosáskor pedig mindig a száraz területen álljunk, ezzel is megkímélhetjük magunkat az elcsúszástól.

    Gyakori a kéz sérülése

    A statisztikák azt mutatják, hogy a háztartásban a leggyakrabban a kéz sérül meg, de ez érthető is, hiszen elsősorban ezt használjuk munkavégzés közben, baleset esetén pedig ezzel védjük testünket a komolyabb sérülésektől. Az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központ baleseti ügyeletét gyakran keresik fel vágott, szúrt, vérző kézfejjel.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A szakember hangsúlyozza, fontos a mielőbbi és szakszerű ellátás, de addig is, amíg orvoshoz nem jutunk, azonnal csillapítsuk egy zsebkendő, egy konyharuha segítségével a vérzést, vagy tegyünk kötést a sérült végtagra. Azért is lényeges a mielőbbi szakszerű kezelés, mert a késlekedés akár oda is vezethet, hogy a későbbiekben a kezünket, ujjainkat nem tudjuk esetleg 100 százalékos állapotban használni.

    Ha áramütés éri egyik családtagunkat, a legfontosabb lépés, hogy azonnal kapcsoljuk le a biztosítékot és csak azután foglalkozzunk a beteggel. Ha pedig gyermekünk iszik meg valamilyen lúgos-, savas-, maró anyagot, tilos őt hánytatni! Gyermeket csak orvosi felügyelettel szabad ilyen kényszertevékenység alá helyezni. A legjobb, mielőtt az ügyeletre indulunk, ha langyos tejet itatunk a kicsivel.

    Függetlenül attól, milyen sérülést szenvedünk el, a késlekedés, a több órás várakozás hosszabb rehabilitációt, maradandó károsodást idézhet elő, ami a pácienst visszavetheti a magán- és a szakmai életében.

    (www.emineo.hu)

    Legutóbb frissült: 2014.04.19 07:21
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Elsősegélytippek háztartási balesetek esetére

    Tudta, hogy a legtöbb baleset az otthonunkban ér minket? Számtalan veszély leselkedhet ránk a saját lakásunkban, amiket a legtöbbször egy kis odafigyeléssel megelőzhetünk. Azonban szinte elkerülhetetlen, hogy néha-néha ne égessük meg magunkat a tűzhelynél, vagy ne vágjuk el az ujjunkat barkácsolás közben. Mit tehetünk, ha megtörtént a baj?

    Kisgyermekkori vészhelyzetek és megelőzésük

    A kisgyermekek kíváncsiságuknál és életkoruknál fogva igen gyorsan és váratlanul bajba kerülhetnek. Bennük van a felfedezni vágyás késztetése, de a veszélyérzetük még nem alakult ki. Mi felnőttek viszont sokszor apró elővigyázatossággal megelőzhetjük a baleseteket.

    Ízületi gyulladásokra megoldás a fizikoterápia

    Kevés olyan ember van, aki úgy éri meg az időskort, hogy semmilyen ízületi problémája nem volt. Az ízületi gyulladások (arthiritisek) bármelyik korban megkeseríthetik az életünket. A szakértő szerint nem szabad halogatni a heveny, vagy krónikus gyulladások kezelését, hiszen akár évekig is elhúzódhat, amíg teljesen meg lehet szüntetni a panaszokat és a vele járó fájdalmakat.

    Az egyik leggyakoribb sportsérülés: Hogy kerülhető el az izomhúzódás?

    Egy elvétett mozdulatnak vagy a túlterhelésnek könnyen lehet éles fájdalommal járó izomhúzódás, rándulás a következménye. Hogyan előzhető meg, és mit lehet tenni, ha már megtörtént a baj?

    Ficam és rándulás - Elsősegély

    A ficam és a rándulás a leggyakoribb sportbalesetek közé tartozik, de egy rossz mozdulat is lehet okozójuk. A szakszerű laikus segítség jelentősen csökkentheti a fájdalmat és segítheti a gyors gyógyulást.

    Kismamát és magzatát érte áramütés - az anya meghalt

    Halálos áramütés ért egy várandós nőt Somban, a héthónapos magzat életét megmentették - közölte a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfőn az MTI-vel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.