• Az ostorcsapás-sérülés

    Szerző: 27 Sellő Mozgásszervi Terápiás Centrum - Dr. Puskás Réka, reumatológus

    Az ostorcsapás-sérülés egyfajta nyaksérülés, amelyet a fej hirtelen előre, hátra vagy oldalra mozdulása okoz. Olyankor jelentkezik a sérülés, amikor a nyaki lágyrészek hirtelen megnyúlnak és megrándulnak.

    A sérülés tünetei gyakran enyhülnek néhány hét vagy hónap alatt, azonban bizonyos esetekben a tünetek hosszabb ideig tarthatnak és komolyan korlátozhatják a mozgási képességet.

    Az ostorcsapás-sérülés tünetei

    Az ostorcsapás-sérülés tünetei a következők lehetnek:

    • nyakfájás és nyaki érzékenység
    • nyaki merevség és a fej mozgatásának nehézsége
    • gyakori fejfájás
    • izomgörcsök a nyakban
    • fájdalom a vállakban és a karokban
    Hirdetés

    Kevésbé gyakori tünetek, de jelentkezhet bizsergés a karokban vagy a kezekben, szédülés, fáradtság, memóriazavar, rossz koncentrálóképesség és ingerlékenység.

    A nyak sérülése után akár néhány óráig is eltarthat, amíg jelentkeznek a tünetek. Gyakran csak egy-két nappal a sérülés után jelentkeznek és fokozatosan egyre rosszabbodnak a következő napokban.

    Ez is érdekelheti Önt! Miért görcsöl az izom? Minden az izomgörcsről

    Az ostorcsapás-sérülés okai

    Az ostorcsapás-sérülés elsődleges oka a nyak erőszakos és hirtelen előre-, hátra- vagy oldalra mozdulása.

    Ennek megfelelően a sérülés leggyakoribb okai a következők:

    • közúti baleset vagy ütközés
    • hirtelen lökés a fejbe, például küzdősportok esetén
    • elcsúszás vagy elesés, amely során a fej hirtelen hátrabicsaklik
    • hirtelen ütés a fejen egy nehéz tárggyal

    Az ostorcsapás-sérülés kezelési módjai

    Sok esetben az ostorcsapás-sérülés magától is meggyógyul, ha alapvető kezelési módokat alkalmazunk.

    A sérülés kezelése az alábbi módokon történhet:

    • A nyak mozgásban tartása és a napi tevékenységek lehetőség szerinti folytatása – nem javallott nyakmerevítő vagy merevítő gallér használata. Erős fájdalom, szédülés esetén szükség lehet néhány nap pihenésre is.
    • Fájdalomcsillapító (például paracetamol vagy ibuprofen) szedése – komoly fájdalom esetében az orvos írhat fel receptre erősebb fájdalomcsillapítókat.
    • Nyaki gyógytorna, a nyaki izmok megfelelő erősítése és nyújtása.

    Szerencsére a legtöbb esetben a kezelés során nincs szükség fájdalomcsillapító injekcióra vagy műtétre, a gyógyítás konzervatív gyógyászati módszerekkel is megoldható.

    Ha a fájdalom hosszabb ideig tart az átlagosnál vagy elviselhetetlen, orvosi kezelésre lehet szükség. Mivel a tünetek gyakran hasonlítanak a többi nyakfájással járó betegséghez, ezért a legtöbben reumatológushoz vagy fájdalomterapeuta szakorvoshoz fordulnak, akik megfelelően kezelni is tudják az ostorcsapás-sérülést.

    Az ostorcsapás-sérülés kezelése otthon

    Amennyiben ostorcsapás-sérülésszerű tüneteket érzékelünk, az alábbi otthon is alkalmazható módszerek segíthetnek a tünetek enyhítésében:

    • Jegelés. A sérülés utáni első napokban napi többszöri 10 perces jegelés (jégzselével vagy akár törölközőbe csavart fagyott zöldborsóval) segíthet a fájdalom és a bedagadás csökkentésében.
    • Meleg borogatás. Amennyiben a tünetek nem múlnak el néhány nap alatt, jegelés helyett érdemesebb meleg vízzel töltött üveggel, napi többször 15 percig, melegíteni a fájó nyaki részt.
    • Helyes tartás. Nyaksérülés gyanúja esetén különösen fontos, hogy megfelelően tartsuk magunkat. Ilyenkor fontos, hogy egyenesen tartsuk hátunkat és ne tegyünk extra terhelést nyakunkra.
    • Megfelelő párna használata. Nyakfájás esetén, különösen, ha sérülés gyanúja is felmerül, egy puha párnával támasszuk alá nyakunkat alvás közben. Figyeljünk rá, hogy ne polcoljuk túl magasra fejünket és lehetőleg háton fekve aludjunk.

    Dr. Puskás Réka, reumatológus, manuálterapeuta, mozgásszervi szakorvos27 Sellő Mozgásszervi Terápiás Centrum
    Dr. Puskás Réka, reumatológus, manuálterapeuta, mozgásszervi szakorvos

    Módosítva: 2020.07.20 07:03, Megjelenés: 2019.07.19 09:33
   • Cikkajánló

    Járványügyi készültség

    Járványügyi készültség

    koronavirus.gov.hu

    Változatlanul nagyon kell figyelni az alapvető higiénés rendszabályok betartására.

    Vastagbélrák

    Vastagbélrák

    Dr. Pukoli Dániel

    Kezelésében egyre nagyobb szerepet kap a precíziós onkológia.

    Így üljön az autóban, hogy elkerülje a gerincműtétet

    Ha nem helyesen ül az autóban, az akár porckorongsérv kialakulásához is vezethet. Milyen a helyes testtartás autóvezetés közben?

    Mire utalhat, ha reggel van hát- és derékfájása?

    Ha hát- vagy derékfájással ébredünk, az gyakran csak annyit jelez, hogy probléma van az alvás közbeni testtartásunkkal, a matraccal vagy a párnákkal. A reggeli fájdalom azonban időnként valamilyen egészségügyi állapot, betegség tünete is lehet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.