• Az ostorcsapás-sérülés

    Szerző: 27 Sellő Mozgásszervi Terápiás Centrum - Dr. Puskás Réka, reumatológus

    Az ostorcsapás-sérülés egy fajta nyaksérülés, amelyet a fej hirtelen előre, hátra vagy oldalra mozdulása okoz. Olyankor jelentkezik a sérülés, amikor a nyaki lágyrészek hirtelen megnyúlnak és megrándulnak.

    A sérülés tünetei gyakran enyhülnek néhány hét vagy hónap alatt, azonban bizonyos esetekben a tünetek hosszabb ideig tarthatnak és komolyan korlátozhatják a mozgási képességet.

    Az ostorcsapás-sérülés tünetei

    Az ostorcsapás-sérülés tünetei a következők lehetnek:

    • nyakfájás és nyaki érzékenység
    • nyaki merevség és a fej mozgatásának nehézsége
    • gyakori fejfájás
    • izomgörcsök a nyakban
    • fájdalom a vállakban és a karokban
    Hirdetés

    Kevésbé gyakori tünetek, de jelentkezhet bizsergés a karokban vagy a kezekben, szédülés, fáradtság, memóriazavar, rossz koncentrálóképesség és ingerlékenység.

    A nyak sérülése után akár néhány óráig is eltarthat, amíg jelentkeznek a tünetek. Gyakran csak egy-két nappal a sérülés után jelentkeznek és fokozatosan egyre rosszabbodnak a következő napokban.

    Olvasson tovább! Miért görcsöl az izom? Minden az izomgörcsről

    Az ostorcsapás-sérülés okai

    Az ostorcsapás-sérülés elsődleges oka a nyak erőszakos és hirtelen előre-, hátra- vagy oldalra mozdulása.

    Ennek megfelelően a sérülés leggyakoribb okai a következők:

    • közúti baleset vagy ütközés
    • hirtelen lökés a fejbe, például küzdősportok esetén
    • elcsúszás vagy elesés, amely során a fej hirtelen hátrabicsaklik
    • hirtelen ütés a fejen egy nehéz tárggyal

    Az ostorcsapás-sérülés kezelési módjai

    Sok esetben az ostorcsapás-sérülés magától is meggyógyul, ha alapvető kezelési módokat alkalmazunk.

    A sérülés kezelése az alábbi módokon történhet:

    • A nyak mozgásban tartása és a napi tevékenységek lehetőség szerinti folytatása – nem javallott nyakmerevítő vagy merevítő gallér használata. Erős fájdalom, szédülés esetén szükség lehet néhány nap pihenésre is.
    • Fájdalomcsillapító (például paracetamol vagy ibuprofen) szedése – komoly fájdalom esetében az orvos írhat fel receptre erősebb fájdalomcsillapítókat.
    • Nyaki gyógytorna, a nyaki izmok megfelelő erősítése és nyújtása.

    Szerencsére a legtöbb esetben a kezelés során nincs szükség fájdalomcsillapító injekcióra vagy műtétre, a gyógyítás konzervatív gyógyászati módszerekkel is megoldható.

    Ha a fájdalom hosszabb ideig tart az átlagosnál vagy elviselhetetlen, orvosi kezelésre lehet szükség. Mivel a tünetek gyakran hasonlítanak a többi nyakfájással járó betegséghez, ezért a legtöbben reumatológushoz vagy fájdalomterapeuta szakorvoshoz fordulnak, akik megfelelően kezelni is tudják az ostorcsapás-sérülést.

    Az ostorcsapás-sérülés kezelése otthon

    Amennyiben ostorcsapás-sérülésszerű tüneteket érzékelünk, az alábbi otthon is alkalmazható módszerek segíthetnek a tünetek enyhítésében:

    • Jegelés. A sérülés utáni első napokban napi többszöri 10 perces jegelés (jégzselével vagy akár törölközőbe csavart fagyott zöldborsóval) segíthet a fájdalom és a bedagadás csökkentésében.
    • Meleg borogatás. Amennyiben a tünetek nem múlnak el néhány nap alatt, jegelés helyett érdemesebb meleg vízzel töltött üveggel, napi többször 15 percig, melegíteni a fájó nyaki részt.
    • Helyes tartás. Nyaksérülés gyanúja esetén különösen fontos, hogy megfelelően tartsuk magunkat. Ilyenkor fontos, hogy egyenesen tartsuk hátunkat és ne tegyünk extra terhelést nyakunkra.
    • Megfelelő párna használata. Nyakfájás esetén, különösen, ha sérülés gyanúja is felmerül, egy puha párnával támasszuk alá nyakunkat alvás közben. Figyeljünk rá, hogy ne polcoljuk túl magasra fejünket és lehetőleg háton fekve aludjunk.

    Dr. Puskás Réka, reumatológus, manuálterapeuta, mozgásszervi szakorvos27 Sellő Mozgásszervi Terápiás Centrum
    Dr. Puskás Réka, reumatológus, manuálterapeuta, mozgásszervi szakorvos

    Módosítva: 2019.07.19 09:33, Megjelenés: 2019.07.19 09:33
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Kenőcs a száraz bőr ellen

    Kenőcs a száraz bőr ellen

    WEBBeteg - Szponzorált tartalom

    Ez az ápoló kenőcs használható a test bármely részén, egész évben, akár mindennap. (x)

    Bepisil, rohan a WC-re

    Bepisil, rohan a WC-re

    Dr. Sándor György

    Hogyan előzhetők meg a húgyhólyag és az alsó húgyutak funkcionális zavarai?

    Terápiás kutyák segítik a mozgásszervi rehabilitációt az egri kórházban

    Terápiás kutyák segítik a betegek mielőbbi felépülését az egri Markhot Ferenc Kórház mozgásszervi rehabilitációs osztályán, az intézmény egy másik részlegén az elmúlt nyolc évben szerzett pozitív tapasztalatokra építve.

    A fibromialgia kezelése

    Az orvoslás máig nem biztos abban, hogy mi okozza a fibromialgiát. A fibromialgia egy olyan betegség, melynek során sérülés vagy gyulladás nélkül fájdalmat érzünk. Fibromialgia diagnózisa abban az esetben állítható fel, ha meghatározott 18 úgynevezett tenderpontból legalább 11 nyomásérzékenységet mutat az orvosi vizsgálat során.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.