Mesterséges hámszövet kiváló tulajdonságokkal

MTI
megjelent:

Az égési sérült betegek teljes rehabilitációját lehetővé tevő mesterséges bőrt állítottak elő ausztrál tudósok - vált ismertté kedden. Peter Maitz professzor tájékoztatásából kiderült: kutatási projektjükben a nagy előrelépést azt jelenti, hogy a mesterséges bőr lehetővé teszi a dermisz és annak érzékelő funkcióinak együttes regenerációját.

Jelenleg a laboratóriumi körülmények között előállított beültethető mesterséges bőr vastagsága még csak pár milliméter. Az ausztrál kutatók olyan mesterséges szövetet fejlesztenek, amelyek idegekkel, véredényekkel, izzadságmirigyekkel és tüszőkkel vannak ellátva.

Égési sérülések
Égés és forrázás: a legfontosabb a folyó hideg vízzel való legalább 10 percig tartó hűtés. Az égett bőrfelületre ne tegyünk zsiradékot, tojásfehérjét, sebhintőport és egyéb a közhiedelem szerint hasznosnak vélt, de káros anyagot.
Olvasson bővebben az égési sérülésekről a WEBBetegen

E módon a mesterséges bőrként ismert háromdimenziós szerkezet magában foglalja a dermiszt (irharéteg), az epidermiszt (hámréteg), vagyis a bőr középső és külső rétegeit.

A mesterséges bőr jelenleg még fejlesztés alatt áll, az ausztrál kutatók szerint 10 éven belül alkalmazhatják az első beültetést.

A betegek egészséges bőréből nyert őssejtek révén a szövet kontrollálni tudja a hőt, a verejtékezést, és a tapintás érzékelését - mindezeket a jelenlegi mesterséges bőrök nem tudják.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.