Gondolatban is jóllakhatunk

MTI
megjelent:

Egy nagy tábla csokoládét elfogyaszthatunk gondolatban, így is elérhetjük a jóllakottság érzését – mutatták ki amerikai kutatók.

A pittsburghi Carnegie Mellon Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint az étkezés részletes elképzelése csökkenti az étvágyat. A tudósok eredményeiket a Science című szaklapban mutatták be. Eddig nemcsak a laikusok, hanem a tudósok körében is az a felfogás uralkodott, hogyha elképzelünk egy kívánatos étket, az csak növeli az étvágyat. Úgy vélték, hogy az étel körül forgó gondolatok is hasonló idegi folyamatokat indítanak el, mint amelyek étkezés vagy az étel látványa, illetve illatának észlelése során lépnek mozgásba.

A pittsburghi eredmények szerint azonban a dolog sokkal bonyolultabb: a kósza gondolat növeli az éhséget, viszont ha részletesen és alaposan képzeljük el az étel elfogyasztását, akkor bizony csökken az étvágy. Carey Morewedge, a kutatás vezetője és munkatársai néhány önkéntest megkértek, képzeljék el, hogy csokidrazsét esznek. Egy másik csoportnak meghatározott számú érme bedobását kellett elképzelnie. Végül mindkét csoportnak felkínálták a csokibonbont: aki korábban gondolatban már elfogyasztotta az édességet, az ezúttal kevesebbet vett. A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy ők habituáltak, azaz hozzászoktak már az étvágy ingeréhez.

"A habituáció ebben az esetben olyan alapvető folyamat, amely meghatározza, mennyit fogyasztunk, mikor hagyjuk abba, és mikor térünk át másfajta étel fogyasztására" - mondta el Joachim Vosgerau, a kutatásban részt vevő professzor. "Bizonyos szinten a tapasztalás egyszerű elképzelése is pótolja a valódi élményt. A mentális cselekedet és a tényleges tett illetve tapasztalat között úgy tűnik, kisebb a különbség, mint azt eddig feltételezték" - vélekedik Vosgerau.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.