Döbbenetes védekezés a dengue-láz ellen

Szerző: MTI

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 2,5 milliárd embert, a világ népességének kétötödét veszélyezteti a fertőzés, főként Afrikában és Délkelet-Ázsiában.

Repülésre képtelen, szárny nélküli szúnyogokat hoztak létre génmódosítással, amerikai és brit kutatók, hogy segítségükkel kiszorítsák a dengue-láz vírusát hordozó rovarokat.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) hétfőn közzétett tanulmány arról számol be, hogy a génmódosítás hatására szárny nélküli szúnyogok születnek, amelyek aztán hat-kilenc hónapon belül kiszoríthatják az eredeti szúnyogpopulációt.

A súlyos influenzaszerű tüneteket, sok esetben halált okozó dengue-lázat az Aedes aegypti szúnyogfaj nőstényei terjesztik.

50 millió megbetegedés évente

Évente 50 millió megbetegedés történik világszerte.

A dengue-láz tünetei

A klasszikus dengue-láz hirtelen kezdetű, általános vírusfertőzési tünetekkel jár (láz, fejfájás, gyengeség, émelygés, hányinger, izomfájdalmak). A nyirokcsomók testszerte megnagyobodnak, és bőrkiütések jelenhetnek meg. A kellemetlen betegség 7-10 napig tart, és ritkán okoz halálesetet. A vérzéses dengue-láz tünetei kezdetben hasonlóak, ám a beteg állapota fokozatosan romlik, majd a gyomor-bél rendszerben (vérhányás, véres széklet) és a bőrben vérzés jelenhet meg. Ennek a formának a halálozása kezelés nélkül eléri a 10 százalékot is.
A dengue-láz tünetei>>

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 2,5 milliárd embert, a világ népességének kétötödét veszélyezteti a fertőzés, főként Afrikában és Délkelet-Ázsiában. Anthony James és kutatócsapata azokat a géneket változtatta meg, amelyek a nőstény rovarok szárnyizmainak kifejlődését irányítják, így akadályozva meg a szárnyak növekedését.

A kutatók azt tervezik, hogy nagy számú génmódosított szúnyoggal, illetve azok utódaival kiszorítják a vírust hordozó szúnyogpopulációt az egyes területekről. "A technológia teljes mértékben fajspecifikus, mivel a kibocsátott hímek kizárólag saját fajuk nőstényeivel párosodnak" - magyarázta Luke Alphey kutatásvezető, aki szerint a génmódosított szúnyogok használata, környezetbarát alternatíva a kémiai rovarirtószerekkel szemben.

"A kezelt területeken mindenki egyformán védett lesz, függetlenül gazdagságától, hatalmától vagy képzettségétől" - tette hozzá.

Az eljárást a kidolgozó Oxfordi Egyetem és az Oxitec nevű biotechnológiai cég is benyújtotta szabadalmaztatásra. A kutatók úgy vélik, hogy a későbbiekben más szúnyogfajoknál is alkalmazhatják a génmódosítás útján történő szárnytalanítást, így a malária és a nyugat-nílusi láz ellen is bevethetik majd.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Egészségügy Egészségügy

Zárva lesznek pénteken a szak- és háziorvosi rendelők, gyógyszertárak.

HPV és méhnyakrák HPV és méhnyakrák

Hazánkban több, mint 1500 új esetet észlelnek évente.

Ritka, de igen veszélyes lehet a...

Az elmúlt évtizedekben, szórványosan ugyan, de Európában is felbukkant a Chagas-kór nevű betegség kialakulásáért felelős kórokozó, a Trypanosoma...

COVID-térkép európai nyaralást...

A horvát tengerpart és egyes osztrák tartományok is a sárga zónába kerültek az Európai Betegségvédelmi és Járványvédelmi Központ (ECDC) friss...

Dengue-láz - Mennyire veszélyes?

A vérzéses dengue-lázban megbetegedettek esetében a halálozás kezelés nélkül eléri a 10 százalékot is. Vírusölő szerek nem állnak...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.