Dengue-láz téma

Dengue-láz - Mennyire veszélyes?

WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos

A vérzéses dengue-lázban megbetegedettek esetében a halálozás kezelés nélkül eléri a 10 százalékot is. Vírusölő szerek nem állnak rendelkezésre, és védőoltás sincs még.

Baktériummal beoltott szúnyogokkal állítják meg a dengue- és a Zika-lázat Vietnamban

MTI

A Zika-láz és a dengue-láz terjedését is meg lehet gátolni azzal az új módszerrel, amelyet Vietnamban alkalmaztak tudósok: a Wolbachia nemzetségbe tartozó baktériummal oltották be a Zika-lázat terjesztő egyiptomi csípőszúnyogok lárváit.

A kutatók dengue láz kockázatára figyelmeztetnek a brazil VB alatt

WEBBeteg

A betegség kockázatának korai figyelmeztető rendszere szerint a közelgő brazil labdarúgó-világbajnokság a 12 vendéglátó város közül háromban elég nagy veszélyt jelent a fokozott riasztáshoz.

A vérszívók útján terjedő betegségekre hívják fel a figyelmet

MTI

Idén a vérszívó ízeltlábúak - a szúnyogok, törpeszúnyogok és kullancsok - útján terjedő betegségekre hívja fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely minden évben április 7-én ünnepli az egészség világnapját.

Chikungunya-láz terjed Franciaországban

Medipress

A francia egészségügyi szervek éberségre intik a Riviérán dolgozó orvosokat, miután a hétvégén a szúnyogcsípés útján terjedő chikungunya-láz második esetét mutatták ki a térségben.

Halálos kórt terjeszt a tigrisszúnyog

Medipress

A francia egészségügyi szervek éberségre intik a Riviérán dolgozó orvosokat, miután a hétvégén, a szúnyogcsípés útján terjedő chikungunya-láz második esetét mutatták ki a térségben.

Milyen veszélyek leselkednek idén a külfüldre utazókra?

Független Hírügynökség

Nincs védőoltás egy Afrikában agyhártyagyulladást okozó baktérium és a szúnyogok által Közép- és Dél-Amerikában, valamint Ázsiában terjesztett dengue-láz ellen. A Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpont fokozott óvatosságra hívta fel az e térségbe utazók figyelmét.

Döbbenetes védekezés a dengue-láz ellen

MTI

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 2,5 milliárd embert, a világ népességének kétötödét veszélyezteti a fertőzés, főként Afrikában és Délkelet-Ázsiában.

Terjed a dengue-láz a csendes-óceáni térségben

MTI

Háromszor több áldozatot szedett a dengue-láz járvány 2008-ban az ázsiai, csendes-óceán térségben, mint a korábbi években - közölte szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Új betegségek a klímaváltozás miatt

Független Hírügynökség

A klíma melegedése miatt Európában gyakoribbak lesznek a rovarok és rágcsálók által terjesztett betegségek - erre a következtetésre jutottak az Európai unió közegészségügyi szakértői Stockholmban csütörtökön.