Mutáció téma

Romániában is megjelent a különösen fertőző vírustörzs

MTI

Romániában is megjelent a decemberben Nagy-Britanniában felbukkant különösen fertőző vírustörzs, amelyet egy 27 éves nő szervezetében mutattak ki.

A koronavírus mutálódása a virológus szerint nem ad okot pánikra

WEBBeteg.hu - Fazekas Erzsébet, újságíró, lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Az Egyesült Királyságban talált új SARS-CoV-2 vírusvariáns gyorsabban terjed, de ez nem jelenti egyben azt is, hogy veszélyesebb volna. A vírus ellen kifejlesztett vakcinák továbbra is hatásosak maradhatnak - legfeljebb a mutációnak megfelelő módosítást kell majd rajtuk végrehajtani, nyugtatnak virológusok.

Mutálódik a SARS-CoV-2 koronavírus - Mit jelenthet ez?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Számos kérdés nyitott még a jelenleg világjárványt okozó koronavírussal kapcsolatban, de minden új információt helyén kell kezelni. Egyrészt azért, mert az adatok és jelentésük bármelyik nap változhatnak, másrészt hosszú távú következtetéseket nem teljes információból levonni sosem szabad.

Rák: génjeinkben hordozzuk a sorsunkat?

Rákgyógyítás

A rák genetikai betegség: a rosszindulatú daganatok kialakulásának hátterében az áll, hogy a gének mutációja nyomán felborul a sejtek osztódásának szabályozása. A tumorbetegségek genetikai jellege ugyanakkor nem azt jelenti, hogy a rák minden esetben öröklött betegség.

Kulcs a genomikai kutatásokhoz

Debreceni Egyetem

A modern genetikai felfedező alapkutatásokhoz nyújt segítséget a Debreceni Egyetem Lendület kutatócsoportjának módszertani tanulmánya, amelyet a rangos tudományos szaklapban, a Genome Research-ben publikáltak.

Új módszert dolgoztak ki a rákot okozó genetikai mutációk beazonosítására

MTI

Újfajta technológiát, genomszerkesztési módszert dolgozott ki egy nemzetközi kutatócsapat a daganatos betegségeket okozó genetikai mutációk pontos beazonosítására - mondta el Csabai István fizikus, egyetemi tanár és a kutatócsapat tagja az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Ebola - A vírus három variációját azonosították Guineában

MTI

Az ebolavírus három genetikai variációját azonosították francia, ausztrál és szenegáli kutatók Guineában, ahol a nyugat-afrikai járvány kitörésekor az első megbetegedéseket regisztrálták.

Reménnyel kecsegtet egy újfajta HIV-kezelés első humán próbája

MTI

Reménnyel kecsegtet egy új típusú HIV-kezelés első humán próbája a vírus elleni harcban.

Egy daganaton belül sokféle rákos sejt lehet - kutatás

MTI

Egy daganaton belül sokféle rákos sejt lehet, és mindegyik más kezelést igényel - derült ki brit kutatók tanulmányából. A londoni Rákkutató Intézet új eljárást dolgozott ki a daganaton belüli sejtek különbségeinek mérésére - tudósított a BBC hírszolgálata a Genome Research című szaklapban megjelent kutatásról.

Döbbenetes védekezés a dengue-láz ellen

MTI

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 2,5 milliárd embert, a világ népességének kétötödét veszélyezteti a fertőzés, főként Afrikában és Délkelet-Ázsiában.