Mutáció téma

Mit tudunk jelenleg az új koronavírus brit és dél-afrikai variánsairól?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító

Néhány hete egy új SARS-CoV-2-vírusvariáns tartja erős nyomás alatt a brit egészségügyi rendszert, mely még gyorsabban terjed és még fertőzőbb, mint az eddig ismert. Dél-Afrikából is hivatalosan jelentést adtak egy új, fertőzőképesebb koronavírus-variánsról. Mindennek következtében még gyorsabban emelkedik a fertőzöttek száma és még többen szorulnak kórházi kezelésre. Mostanra mindkét vírusvariánst sikerült azonosítani.

Romániában is megjelent a különösen fertőző vírustörzs

MTI

Romániában is megjelent a decemberben Nagy-Britanniában felbukkant különösen fertőző vírustörzs, amelyet egy 27 éves nő szervezetében mutattak ki.

A koronavírus mutálódása a virológus szerint nem ad okot pánikra

WEBBeteg.hu - Fazekas Erzsébet, újságíró, lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Az Egyesült Királyságban talált új SARS-CoV-2 vírusvariáns gyorsabban terjed, de ez nem jelenti egyben azt is, hogy veszélyesebb volna. A vírus ellen kifejlesztett vakcinák továbbra is hatásosak maradhatnak - legfeljebb a mutációnak megfelelő módosítást kell majd rajtuk végrehajtani, nyugtatnak virológusok.

Mutálódik a SARS-CoV-2 vírus - Mi a jelentősége ennek?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Már 2020 tavaszán, amikor kitört a koronavírus-pandémia, a virológusok többsége foglalkozott azzal a kérdéssel, hogyan befolyásolja majd a vírus mutációja a kórokozó terjedését, fertőzőképességét, védőoltásokkal szembeni ellenálló képességét, az immunrendszer védő hatásának kikerülését. Az aktuális ismereteket a Nature magazin foglalta össze.

Mutálódik a SARS-CoV-2 koronavírus - Mit jelenthet ez?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Számos kérdés nyitott még a jelenleg világjárványt okozó koronavírussal kapcsolatban, de minden új információt helyén kell kezelni. Egyrészt azért, mert az adatok és jelentésük bármelyik nap változhatnak, másrészt hosszú távú következtetéseket nem teljes információból levonni sosem szabad.

Rák: génjeinkben hordozzuk a sorsunkat?

Rákgyógyítás

A rák genetikai betegség: a rosszindulatú daganatok kialakulásának hátterében az áll, hogy a gének mutációja nyomán felborul a sejtek osztódásának szabályozása. A tumorbetegségek genetikai jellege ugyanakkor nem azt jelenti, hogy a rák minden esetben öröklött betegség.

Kulcs a genomikai kutatásokhoz

Debreceni Egyetem

A modern genetikai felfedező alapkutatásokhoz nyújt segítséget a Debreceni Egyetem Lendület kutatócsoportjának módszertani tanulmánya, amelyet a rangos tudományos szaklapban, a Genome Research-ben publikáltak.

Új módszert dolgoztak ki a rákot okozó genetikai mutációk beazonosítására

MTI

Újfajta technológiát, genomszerkesztési módszert dolgozott ki egy nemzetközi kutatócsapat a daganatos betegségeket okozó genetikai mutációk pontos beazonosítására - mondta el Csabai István fizikus, egyetemi tanár és a kutatócsapat tagja az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Ebola - A vírus három variációját azonosították Guineában

MTI

Az ebolavírus három genetikai variációját azonosították francia, ausztrál és szenegáli kutatók Guineában, ahol a nyugat-afrikai járvány kitörésekor az első megbetegedéseket regisztrálták.

Reménnyel kecsegtet egy újfajta HIV-kezelés első humán próbája

MTI

Reménnyel kecsegtet egy új típusú HIV-kezelés első humán próbája a vírus elleni harcban.