A szúnyogcsípés-allergia tünetei és kezelése

Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

A szúnyogcsípés szinte mindenkinél okoz helyi reakciót, azonban azok számára, akiknél súlyos allergiás tünetek jelentkeznek, a szúnyogcsípés komoly problémát okozhat.

A legtöbb szúnyogcsípés alkonyatkor vagy hajnalban történik, amikor a szúnyogok a legaktívabbak. Míg a hím szúnyogok ártalmatlanok - növényi nedveken és vízen élnek -, a nőstények az emberek és állatok vérét szívják.

A nőstények az áldozatukat az illat, a kilélegzett szén-dioxid és az izzadságban található vegyi anyagok alapján választják ki. Ha ezek kombinációját megfelelőnek találják, a szabadon hagyott bőrfelületbe szúrják a fullánkjukat, és azon át szívják áldozatuk vérét. A tüneteket – piros dudor és viszketés – nem maga a csípés okozza, hanem a szervezet immunreakciója a szúnyog nyálában található fehérjékre.

Kinél fokozott a szúnyogcsípés kockázata?

Kutatók számára nem ismert egyértelműen az oka, de a szúnyogok bizonyos embereket jobban kedvelnek. Ide tartoznak a férfiak, a túlsúlyosak és a 0-s vércsoportúak is. Emellett, mivel a szúnyogok vonzódnak a hőhöz, a sötét színű ruhában lévők nagyobb valószínűséggel lesznek szúnyogcsípés áldozatai. Ugyancsak fokozott a párás, trópusi éghajlaton élők kockázata.

A szúnyogcsípés-allergia tünetei

Felnőtteknél általában kevésbé súlyosak a reakciók a szúnyogcsípésre, mint a gyerekeknél. A szúnyogcsípés gyakori tünete a lágy, rózsaszínné vagy pirossá váló, viszkető dudor a bőrön. A tünetek a csípést követő 48 órában jelentkezhetnek. A reakcióhoz a szúnyoggal való legalább 6 másodperces kontaktus szükséges.

Tudjon meg többet! A szúnyogcsípés veszélyei és megelőzése

A súlyosabb allergiás reakció tünetei az alábbiak:

 • kiterjedt, viszkető terület
 • nagy kiterjedésű csalánkiütés (a csípés helyén vagy akörül)
 • anafilaxia (ritka, életveszélyes állapot, mely a torok bedagadásával, zihálással jár, és azonnali orvosi ellátást igényel)

A szúnyogcsípéssel járó problémák nem merülnek ki a súlyos allergiás reakcióban. Egy-egy külföldi nyaralás során a szúnyogok komoly betegségeket is terjeszthetnek, mint például:

Az alábbi jelek utalnak arra, hogy nem allergiás reakcióról van szó:

 • láz
 • súlyos fejfájás
 • izomfájdalom
 • hányinger és/vagy hányás
 • kiütés
 • kimerültség
 • fényérzékenység
 • zavartság
 • neurológiai elváltozások (pl. féloldali izomgyengeség)

Mielőbb konzultáljon orvosával, ha az említett tüneteket tapasztalja!

A kulcs: a szúnyogcsípés megelőzése

Mint más allergia esetén is, a megelőzésnek itt is fontos szerepe van. A szúnyog állóvizet igényel a szaporodáshoz, ezért kerülje az ilyen területeken való tartózkodást, különösen alkonyatkor vagy hajnalban, mikor a szúnyogok a legaktívabbak!

Más módon is megelőzheti a szúnyogcsípést:

 • Viseljen világos színű, könnyű anyagból készült, hosszú ujjú inget és nadrágot, zoknit és széles karimájú kalapot!
 • Ne legyen állóvíz az otthona körül! Tisztítsa meg az ereszcsatornát, ürítse ki a gyermekmedencét, öntsön tiszta vizet a madáritatóba, öntse ki a vizet a használaton kívüli tartályokból, virágcserepekből!
 • Javíttassa meg a szúnyoghálókat!
 • Használjon citronella illatú gyertyákat a szabadban!
 • Alkalmazzon 6-25% DEET tartalmú rovarriasztót! Ezek akár 6 órányi védelmet is nyújtanak! Kövesse a használati utasítást, és úszás vagy intenzív izzadás után ismét vigye fel! Mivel ezek káros bőrreakciókat okozhatnak, előbb egy kis felületen próbálja csak ki, majd várjon 24 órát, hogy megbizonyosodjon arról, biztonsággal használhatja az egész testfelületen!

Kezelési lehetőségek

Sajnos a megelőző óvintézkedések sem fogják megóvni minden szúnyogcsípéstől! Normális reakció esetén egy allergia ellenes, vagy nyugtató krém csökkenti a viszketést. Emellett a jeges borogatás és a hűvös fürdő is segít a tünetek enyhítésében! A ritkán előforduló súlyos allergiás reakciók (anafilaxiás sokk, gégeödéma) sürgősségi orvosi kezelést igényelnek.

Amennyiben Ön is ilyen típusú allergiától szenved, érdemes allergológus szakembertől folyamatos kezelést kérni, különösen, ha szúnyogsújtotta területen él. A szúnyogcsípés-allergia nem okoz semmiféle hosszú távú betegséget, ha megfelelően kezelik.

Az Epipen és az Epipen Junior használat

Az Epipen és az Epipen Junior használatával kapcsolatban egy hatóság által jóváhagyott tartalmú, oktatási célt szolgáló weboldal működik, melyet ide kattintva érhet el.

A hatályos "alkalmazási előírás" teljes szövegét megtalálja az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésegészségügyi Intézet honlapján, az alábbi linkeken:

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; Skeeter Syndrome: Allergic Reactions to Mosquito Bites
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Gyermektervezés Gyermektervezés

Ez a hormon is megakadályozhatja a teherbe esést. (x)

Szabálytalan ciklus? Szabálytalan ciklus?

Policisztás ovárium szindróma (PCOS) is állhat a hátterében.

Már most tüneteket okozhat a...

A parlagfű pollenkoncentrációja a Dunántúl déli területein már helyenként elérheti a tüneteket okozó, közepes szintet. A következő napokban...

Prick teszt - bőrpróba allergének...

A prick teszt egyszerű, gyors, megbízható módszer annak kimutatására, hogy mi okozza az allergiás tüneteket. A vizsgálatot tisztított...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.