A COVID-19 ellen oltottakat lehet oltani influenza ellen? - Influenza kérdezz-felelek

szerző: Dr. med habil Mészner Zsófia
megjelent:

Igen, lehet. Sem a COVID-19 elleni bármelyik védőoltás, sem maga a COVID-fertőzés nem akadálya más védőoltások adásának. Dr. med habil Mészner Zsófia járványügyi szakember válaszol.

Dr. med habil Mészner Zsófia

A COVID-19 elleni vakcinák különböznek abban, hogy milyen módon készültek el, ezeket a technikai megoldásokat szokás jelenleg „platformoknak” nevezni. Ám függetlenül attól, hogy az egyes oltóanyagok milyen „platform” alapján készültek, van egy fontos közös vonásuk: élő koronavírust egyikük sem tartalmaz, vagyis mind az ún. inaktivált oltóanyagok közé sorolható. Ebből következően akár lehetne egyidőben is adni – eltérő felkarba – bármelyikkel bármilyen más oltást is, ám egyelőre ezt jelenleg még nem tesszük.

A szabályozás jelenleg még 14 nap

Azért nem, mert mindegyik COVID-19 oltóanyag új fejlesztés eredménye és még egy esztendő sem telt el azóta, hogy elkezdtük az adásukat. Jogos tehát a megkülönböztetett eljárás és figyelem, gyűjteni kell az oltásokat követő tüneteket és panaszokat, amik biztosabban ítélhetőek meg akkor, ha nem adunk egyidőben a COVID-19 oltóanyag mellé másikat is. A szabályozás jelenleg még 14 nap, azaz két hét időközt javasol a COVID-19 és egyéb oltóanyagok beadása közé, ám várható, hogy ez csökkeni fog 3-4 napra is, hiszen az átlagos oltási reakció élő kórokozót nem tartalmazó oltóanyagok adása után legfeljebb 3 nap.

Ez azonban távolról sem jelenti azt, hogy akár a felnőttek, akár a jelenleg már oltható 12 évesnél nagyobbak egyéb oltásairól le kellene mondjunk, így a szezonális influenza elleniről sem, természetesen.

Ha pedig átesett valaki koronavírus-fertőzésen, a gyógyulását követően oltható influenza ellen is. Akit meg hosszan meggyötör a koronavírus-fertőzést követő „poszt-COVID”, annak azért érdemes gondolnia a szezonális influenza elleni oltásra, mert biztosan visszavetheti a lassú javulását, ha influenzát kap.

Válaszoló szakértőnk: Dr. med habil Mészner Zsófia - Járványügyi szakember, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet/HOGYI módszertani igazgatója.

Influenza kérdezz-felelek

Cikkajánló

Influenza
Már az influenza tüneteinek első jelentkezésekor érdemes megkezdeni a kezelést, mivel a betegség szövődményei súlyos, akár életveszélyes betegségek is lehetnek. A rizikócsoportokba tartozók számára minden évben ajánlott a védőoltás beadása az influenza ellen.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.