A COVID-19 ellen oltottakat lehet oltani influenza ellen? - Influenza kérdezz-felelek

Szerző: Dr. med habil Mészner Zsófia

Igen, lehet. Sem a COVID-19 elleni bármelyik védőoltás, sem maga a COVID-fertőzés nem akadálya más védőoltások adásának. Dr. med habil Mészner Zsófia járványügyi szakember válaszol.

Dr. med habil Mészner Zsófia

A COVID-19 elleni vakcinák különböznek abban, hogy milyen módon készültek el, ezeket a technikai megoldásokat szokás jelenleg „platformoknak” nevezni. Ám függetlenül attól, hogy az egyes oltóanyagok milyen „platform” alapján készültek, van egy fontos közös vonásuk: élő koronavírust egyikük sem tartalmaz, vagyis mind az ún. inaktivált oltóanyagok közé sorolható. Ebből következően akár lehetne egyidőben is adni – eltérő felkarba – bármelyikkel bármilyen más oltást is, ám egyelőre ezt jelenleg még nem tesszük.

A szabályozás jelenleg még 14 nap

Azért nem, mert mindegyik COVID-19 oltóanyag új fejlesztés eredménye és még egy esztendő sem telt el azóta, hogy elkezdtük az adásukat. Jogos tehát a megkülönböztetett eljárás és figyelem, gyűjteni kell az oltásokat követő tüneteket és panaszokat, amik biztosabban ítélhetőek meg akkor, ha nem adunk egyidőben a COVID-19 oltóanyag mellé másikat is. A szabályozás jelenleg még 14 nap, azaz két hét időközt javasol a COVID-19 és egyéb oltóanyagok beadása közé, ám várható, hogy ez csökkeni fog 3-4 napra is, hiszen az átlagos oltási reakció élő kórokozót nem tartalmazó oltóanyagok adása után legfeljebb 3 nap.

Ez azonban távolról sem jelenti azt, hogy akár a felnőttek, akár a jelenleg már oltható 12 évesnél nagyobbak egyéb oltásairól le kellene mondjunk, így a szezonális influenza elleniről sem, természetesen.

Ha pedig átesett valaki koronavírus-fertőzésen, a gyógyulását követően oltható influenza ellen is. Akit meg hosszan meggyötör a koronavírus-fertőzést követő „poszt-COVID”, annak azért érdemes gondolnia a szezonális influenza elleni oltásra, mert biztosan visszavetheti a lassú javulását, ha influenzát kap.

Válaszoló szakértőnk: Dr. med habil Mészner Zsófia - Járványügyi szakember, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet/HOGYI módszertani igazgatója.

Influenza kérdezz-felelek

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Immuntámogatás Immuntámogatás

Ha az egészségünkről van szó, mindannyian a legjobbat akarjuk. (x)

A szomszédainknál már felütötte...

A koronavírus mellett már a többi légúti vírus is terjed, amelyek közül az influenza kimagaslóan veszélyes lehet. Egész Európában emelkedik a...

Kihalhatott az egyik influenza...

A koronavírus világjárvány feltartóztatására bevezetett korlátozások elfojtották a 2020-21-es influenzaszezont, olyan kevés eset volt, hogy tudósok...

Ezek a leggyakoribb tévhitek az...

Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza veszélyes, akár...

Fontos tudnivalók az influenzáról

Az influenzavírusok a légutakat betegítik meg, de az egész szervezet reagál a fertőzésre, ami különböző kísérő tünetekben nyilvánul meg.

Influenza elleni védőoltás: kinek...

Hazánkban minden évben október elejétől számítunk az influenzás megbetegedések szezonális előfordulására. Amennyiben mindenképp el akarjuk...

Megfázás? Influenza? H1N1? Hogyan...

Honnan is tudható, hogy van-e aggodalomra okunk, ha tüsszögünk? Noha a megfázás, a szezonális influenza és a H1N1 mind felső légúti megbetegedések...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.