Ultrahang, CT, MRI - Nem szükséges hosszú hónapokat várni az időpontra

Szerző: WEBBeteg - T. Zs.

Különböző képalkotó vizsgálatokat, akár szűrés akár diagnózisalkotás céljából ma már egyre több helyen végeztethetünk magánúton is, így nem szükséges heteket vagy akár hónapokat várni az időpontokra. Egészségpénztári tagként pedig a magánrendelések is könnyedén elérhetővé válhatnak bárki számára, hiszen az egészségpénztári számlán gyűjtött összeget magánorvosi vizsgálatokra is elköltheti.

Mikor van szükség ultrahangra, CT-re és MRI vizsgálatra?

Az orvosi képalkotás különböző eljárásaival olyan elváltozásokra és betegségekre derülhet fény, melyek jelenlétére kevés vagy akár egyetlen tünet sem utal. Az eljárások során testünk belső szöveteiről rögzítenek felvételeket, melyek segítik az orvosokat a pontos diagnózis felállításában és a beteg számára legmegfelelőbb kezelés kiválasztásában.

Ultrahangvizsgálat

Az ultrahanghullámok mutatják meg a szövetek belső felépítését. Habár az ultrahangfelvétel kevésbé alkalmas a szövetek apró részleteinek vizsgálatára – ellentétben a CT és az MRI vizsgálattal –, egy könnyen végrehajtható, biztonságos és nem túl költséges eljárásról van szó, magánrendelőkben sem kerül sokba az eljárás.

Ultrahangfelvétel készíthető artériákról, izmokról, hasi szervekről, mellről és szívről is, valamint a várandós kismama méhében lévő magzatról. Magánrendelőkben az ultrahangvizsgálatért 5-15 ezer forintot kell fizetni.

CT (komputeres tomográfia)

Ez a vizsgálat az ultrahangnál pontosabb képet fest a beteg állapotáról, ám az állami egészségügyben rendszerint heteket vagy akár hónapokat is várni kell egy-egy ilyen vizsgálatra, a magánrendelőkben pedig ezért a típusú vizsgálatért lényegesen magasabb tételt kell fizetni, mint az ultrahangért. Magánrendelőkben a CT vizsgálatok ára 15.000 és 150.000 forint között mozog.

A CT vizsgálat során röntgensugárzás alkalmazásával két- vagy háromdimenziós képet készítenek a test különböző részeiről (rétegeiről). CT-vizsgálat ajánlott például idegrendszeri betegségek gyanúja esetén, daganatos betegségek kiszűrésére, ha fennáll az érszűkület vagy érelzáródás gyanúja, vagy gyulladásos betegségek kimutatására.

MRI (mágneses rezonanciás)

Ezt a vizsgálatot a test szerkezetének leképezésére használják. A vizsgálat során egy erős mágneses térbe helyezik a tanulmányozni kívánt testrészt, majd sugárzás segítségével képeket készítenek a szövetek szerkezetének elemzése céljából. MR segítségével pontosabban el lehet különíteni a jó- és rosszindulatú elváltozásokat, és bár a csontok vizsgálatára kevésbé alkalmas, a lágy szövetekről ez a vizsgálat nyújtja a legpontosabb információt. Magánintézményekben az MRI vizsgálatok ára 30-tól 100 ezer forintig terjed.

Olvasson tovább! MRI-vizsgálat: Mikor és hogyan alkalmazzák?

Egészségpénztári tagként könnyebb

Egészségpénztári tagként a fent említett ultrahang, CT és MRI vizsgálatokra nem kell heteket vagy akár hónapokat várni, hiszen ezek a szolgáltatások már magánrendelőkben is könnyedén elérhetők, egészségpénztári folyószámláján összegyűjtött megtakarítását pedig magánpraxisokban is elköltheti, így az egyszeri magasabb kiadás akár a CT akár az MRI vizsgálatok esetében sem okoz jelentős kiesést a családi kasszában.

Egészségpénztári tagként megspórolhatja a várakozást és az azzal járó idegeskedést, a vizsgálatok árát pedig az egészségpénztári folyószámláján gyűjtött összegből könnyedén fedezheti. Számos nagyvárosban és vidéken, az egészségpénztári tagok számára elérhető szolgáltatások közé tartozik az orvosi képalkotás, így akár a folyószámlán gyűjtött összeget, akár a személyi jövedelemadójából visszatérített százötvenezer forintot felhasználhatja a magánrendelőkben.

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Szerző: T. Zs.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Miért érdemes oltakozni influenza...

A szövődményes influenza súlyos, esetenként halálos kockázatú betegség? A kérdésre Dr. med habil Mészner Zsófia járványügyi szakember...

Hogyan juthat állami támogatással...

Egészségpénztári tagként személyi jövedelemadójából a következő év elején akár 150.000 forintot is visszatérítenek. Ezt a visszakapott...

Egy egészséges megoldás az Ön...

Az egészségpénztár egy olyan megtakarítási lehetőség, melynek segítségével idejében felkészülhet a nem várt egészségügyi kiadásokra...

Egyre nagyobb teret kaphat az...

A háztartások egészségügyi kiadásainak folyamatos emelkedésével, illetve a magán-egészségügyi szolgáltatások népszerűségének növekedésével...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.