• Ultrahang, CT, MRI - Nem szükséges hosszú hónapokat várni az időpontra

    Szerző: WEBBeteg - T. Zs.

    Különböző képalkotó vizsgálatokat, akár szűrés akár diagnózisalkotás céljából ma már egyre több helyen végeztethetünk magánúton is, így nem szükséges heteket vagy akár hónapokat várni az időpontokra. Egészségpénztári tagként pedig a magánrendelések is könnyedén elérhetővé válhatnak bárki számára, hiszen az egészségpénztári számlán gyűjtött összeget magánorvosi vizsgálatokra is elköltheti.

    Mikor van szükség ultrahangra, CT-re és MRI vizsgálatra?

    Az orvosi képalkotás különböző eljárásaival olyan elváltozásokra és betegségekre derülhet fény, melyek jelenlétére kevés vagy akár egyetlen tünet sem utal. Az eljárások során testünk belső szöveteiről rögzítenek felvételeket, melyek segítik az orvosokat a pontos diagnózis felállításában és a beteg számára legmegfelelőbb kezelés kiválasztásában.

    Hirdetés

    Ultrahangvizsgálat

    Az ultrahanghullámok mutatják meg a szövetek belső felépítését. Habár az ultrahangfelvétel kevésbé alkalmas a szövetek apró részleteinek vizsgálatára – ellentétben a CT és az MRI vizsgálattal –, egy könnyen végrehajtható, biztonságos és nem túl költséges eljárásról van szó, magánrendelőkben sem kerül sokba az eljárás.

    Ultrahangfelvétel készíthető artériákról, izmokról, hasi szervekről, mellről és szívről is, valamint a várandós kismama méhében lévő magzatról. Magánrendelőkben az ultrahangvizsgálatért 5-15 ezer forintot kell fizetni.

    CT (komputeres tomográfia)

    Ez a vizsgálat az ultrahangnál pontosabb képet fest a beteg állapotáról, ám az állami egészségügyben rendszerint heteket vagy akár hónapokat is várni kell egy-egy ilyen vizsgálatra, a magánrendelőkben pedig ezért a típusú vizsgálatért lényegesen magasabb tételt kell fizetni, mint az ultrahangért. Magánrendelőkben a CT vizsgálatok ára 15.000 és 150.000 forint között mozog. 

    A CT vizsgálat során röntgensugárzás alkalmazásával két- vagy háromdimenziós képet készítenek a test különböző részeiről (rétegeiről). CT-vizsgálat ajánlott például idegrendszeri betegségek gyanúja esetén, daganatos betegségek kiszűrésére, ha fennáll az érszűkület vagy érelzáródás gyanúja, vagy gyulladásos betegségek kimutatására.

    MRI (mágneses rezonanciás)

    Ezt a vizsgálatot a test szerkezetének leképezésére használják. A vizsgálat során egy erős mágneses térbe helyezik a tanulmányozni kívánt testrészt, majd sugárzás segítségével képeket készítenek a szövetek szerkezetének elemzése céljából. MR segítségével pontosabban el lehet különíteni a jó- és rosszindulatú elváltozásokat, és bár a csontok vizsgálatára kevésbé alkalmas, a lágy szövetekről ez a vizsgálat nyújtja a legpontosabb információt. Magánintézményekben az MRI vizsgálatok ára 30-tól 100 ezer forintig terjed.

    Olvasson tovább! MRI-vizsgálat: Mikor és hogyan alkalmazzák?

    Egészségpénztári tagként könnyebb

    Egészségpénztári tagként a fent említett ultrahang, CT és MRI vizsgálatokra nem kell heteket vagy akár hónapokat várni, hiszen ezek a szolgáltatások már magánrendelőkben is könnyedén elérhetők, egészségpénztári folyószámláján összegyűjtött megtakarítását pedig magánpraxisokban is elköltheti, így az egyszeri magasabb kiadás akár a CT akár az MRI vizsgálatok esetében sem okoz jelentős kiesést a családi kasszában.

    Egészségpénztári tagként megspórolhatja a várakozást és az azzal járó idegeskedést, a vizsgálatok árát pedig az egészségpénztári folyószámláján gyűjtött összegből könnyedén fedezheti. Számos nagyvárosban és vidéken, az egészségpénztári tagok számára elérhető szolgáltatások közé tartozik az orvosi képalkotás, így akár a folyószámlán gyűjtött összeget, akár a személyi jövedelemadójából visszatérített százötvenezer forintot felhasználhatja a magánrendelőkben.

    Forrás: WEBBeteg
    Szerző: T. Zs.

     

    Legutóbb frissült: 2017.11.06 11:25
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Magánellátás egészségpénztárral - Mi várható a jövőben?

    Magyarországon is egyre többen fordulnak ma már a magánrendelőkhöz, magánkórházakhoz. Mire számíthatunk abban az esetben, ha úgy döntenénk, egészségpénztári tagként magánellátásban szeretnénk részt venni, és mire lehet készülni a jövőben?

    Egészségpénztári befizetések - Mire költhető el az adókedvezmény?

    Évente adókedvezményre jogosult a különböző egészségpénztárakba történő befizetések alapján, ennek mértéke 20 százalék, van azonban felső határ. A maximális összeg 150 ezer forint, amelyet az eddigi befizetések mellé írnak jóvá. Ön tudja, mennyi mindenre költhető el ez a plusz összeg egy év alatt?

    Kiszámoltuk: valószínűleg ennyi időt kell majd várólistán eltöltenie a következő 10 évben

    Évente összesen legalább 200 napos előjegyzési idővel kell számolnia egy egészségtudatos felnőtt embernek, ha arra szánja az idejét, hogy szűrővizsgálatokra jelentkezik az állami szakrendeléseken. Nem túlzás, a NEAK adatai alapján átlagosan 10-50 nap szerepel a betegfogadási listákon egy-egy vizsgálat esetében.

    Hogyan juthat állami támogatással, akár ingyenes magánorvosi ellátáshoz?

    Egészségpénztári tagként személyi jövedelemadójából a következő év elején akár 150.000 forintot is visszatérítenek. Ezt a visszakapott összeget tetszőlegesen elköltheti egészségpénztári számlájáról egészségügyi szolgáltatásokra és termékekre. Különböző gyógyszereket, gyógyászati segédeszközöket, egyes vitaminokat vásárolhat belőle, vagy akár magánorvosi rendelésekre is ellátogathat.

    Kiszámoltuk: valószínűleg ennyi időt kell majd orvosi váróban töltenie a következő 10 évben

    A legvalószínűbb forgatókönyv szerint Ön az elkövetkező évtizedben 146 alkalommal jár majd egészségügyi intézményben, és mintegy 70-75 órát tölt majd el a váróteremben orvosi kivizsgálásra, vérvételre vagy valamilyen más vizsgálatra várakozva.

    Se időm, se pénzem - Hogyan őrizzem meg az egészségem?

    Korán keltem, végeztem a ház körüli teendőkkel, a kitűzött feladatokat befejeztem a munkahelyen, bevásároltam, befizettem a csekkeket, elmentem a srácokért az iskolába és a nap végén sikerült néhány órát együtt töltenem a családommal. Mindenre szakítottam időt? Nem, egy valamit kifelejtettem: nem fordítottam elég időt magamra!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.